Papieren rietjes: goed voor het milieu, gevaarlijk voor je kind

Papieren rietjes: goed voor het milieu, gevaarlijk voor je kind

Papieren rietjes, ze zijn niet meer weg te denken. Goed voor het milieu, maar helaas ook gevaarlijk voor (jonge) kinderen. Zo blijkt uit de vele meldingen die het Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) van ouders ontving. Jonge kinderen kunnen zich namelijk verslikken in losgeweekte stukjes papier. Veiligheidsexpert Mieke Cotterink van VeiligheidNL legt uit hoe het zit en heeft een aantal belangrijke adviezen voor ouders.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Je ziet steeds vaker papieren producten, omdat het niet meer is toegestaan om wegwerpartikelen, zoals wattenstaafjes, bekertjes, bestek, borden en rietjes, te maken van plastic. Voor het milieu is dit natuurlijk een goede ontwikkeling. Een belangrijke stap om de omvang van de plastic soep te verkleinen. Het meest gebruikte alternatief voor plastic op dit moment is papier of karton. Zo zijn pakjes drinken tegenwoordig ook voorzien van papieren rietjes.

Papieren rietjes gevaarlijk voor jonge kinderen

Helaas leveren die papieren rietjes bij (jonge) kinderen problemen op. Uit onderzoek van NVWA onder ouders blijkt dat het regelmatig voorkomt dat (jonge) kinderen zich verslikken in losgeweekte stukjes papier van het rietje. De kans bestaat zelfs dat ze hierin zouden kunnen stikken.

Bij de NVWA kwamen 400 meldingen binnen van ouders van wie het kind een deel van het rietje in de keel had gekregen. In de meeste gevallen kon het kind het zelf weer uithoesten. Bij 10 tot 15 procent van de gevallen moesten ouders of verzorgers helpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te halen.

Lees ook: Verslikking of verstikking bij je kind? Alles wat je moet weten

Belangrijk adviezen aan ouders

Een belangrijk advies is dus: houd je kind in de gaten als het uit een papieren rietje drinkt. Vooral bij langzame drinkers kan het rietje zacht worden. Let daarbij extra goed op bij jonge kinderen en kinderen met een beperking.

Wist je dat het het beste is om kinderen snel te leren drinken uit een gewone drinkbeker? De kaken ontwikkelen zich beter en de mondspieren worden gestimuleerd. Daarnaast helpt drinken uit een beker tegen tandbederf. Te lang zuigen in plaats van drinken kan problemen geven met spraak, ademen, slapen en ontwikkelingsproblemen van de mond- en tongspieren. Begin er dus op tijd mee. Lees meer over je kind leren drinken uit een beker.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender