Open haard en kaarsen in huis? Pas op met jonge kinderen

Open haard en kaarsen in huis? Pas op met jonge kinderen

Is jouw kind ook zo dol op kaarsjes? Vuur heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Komende herfst en winter zullen door de torenhoge energieprijzen meer gezinnen kiezen voor de openhaard, de houtkachel en zelfs kaarsen branden, om het huis te verwarmen. Begrijpelijk, maar niet zonder risico’s, vooral als er jonge kinderen in huis rondbanjeren.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

84% van de verbrandingen zijn de ouders erbij

Verbranding staat in de top 5 van ernstige ongevallen bij kinderen tussen 0 en 3 jaar. De meeste verbrandingen bij jonge kinderen gebeuren in en om het huis. En bij 84% van de verbrandingen zijn de ouders erbij. Zo zie je maar weer, het is in een split second gebeurd.

Brandwonden zijn bijzonder pijnlijk en hebben grote impact op een kind én de ouders. Niet alle brandwonden genezen goed. Bij jonge kinderen in de groei zijn de gevolgen vaak nog groter, doordat de littekens niet goed meegroeien en vaak meerdere operaties nodig zijn. Voorkomen is dus zeer belangrijk. Meer over brandwonden bij kinderen lees je hier.

Wat kun je doen om verbranding te voorkomen?

  • Brandt geen lange kaarsen, waar kinderen bij zijn. Wil je dat wel, zet de kaarsen dan op een plek waar je kind niet bij kan komen.
  • Het beste is om waxinelichtjes te gebruiken. Deze kunnen namelijk niet omvallen. Maar ook waxinelichtjes zet je hoog weg.
  • Heb je een openhaard of houtkachel? Of overweeg je er eentje aan te schaffen? Zorg er dan voor dat je de openhaard of kachel afschermt met een openhaardhek. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhek verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.
  • Zorg er ook voor dat er geen lucifers en aanstekers voor het grijpen liggen. Bewaar ze dus op een plek waar je kind echt niet bij kan. Wat betreft aanstekers, gebruik een kinderveilige aansteker. Dit is een aansteker met een mechanisme waarbij twee handelingen nodig zijn om ‘m aan te krijgen. Voor kinderen tot ruim vier jaar is dit erg moeilijk.

Let op: kind onder de twee kent geen regels

Wat veel ouders niet weten, is dat je een kind jonger dan twee jaar eigenlijk nog geen regels kan leren. Je kan nog geen afspraken met ze maken wat wel en niet mag. Het lijkt soms wel alsof ze zich aan bepaalde regels houden, maar daar kun je niet op vertrouwen. Als de situatie anders is, bijvoorbeeld met andere mensen erbij of je bent in een andere omgeving, dan doet je kind dingen die het normaal niet zou doen.

Pas vanaf twee jaar kun je je kind leren dat hij niet in de buurt van vuur mag komen en dat hij niet aan brandende kaarsen mag zitten. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Dit moet je doen als het toch misgaat

Is er toch een ongeluk gebeurd met heet water of vuur? Doe dan het volgende.

  • 10 minuten koelen met lauw stromend water. Richt de waterstraal net boven de wond, zodat het water er niet direct op spuit maar er zacht overheen stroomt.
  • Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier.
  • Dek de wond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  • Smeer nooit iets op de wond.
  • Heeft je kind blaren of een kapotte huid? Bel dan de huisarts.
  • Bel de huisarts ook bij brandwonden door elektriciteit of chemicaliën, zoals schoonmaak- of klusmiddelen.
  • Geef je kind geen eten of drinken als je naar het ziekenhuis gaat.

Wil je meer weten over veiligheid in en om huis, doe dan deze test van VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender