Levensgevaarlijk voor kinderen: de knoopcelbatterij
Een knoopcelbatterij lijkt misschien klein en onschuldig, maar is dat zeker niet. Als je kind er per ongeluk eentje inslikt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Zelfs met fatale afloop. Laat knoopcelbatterijen daarom nooit slingeren. In dit artikel leggen we uit waarom de batterijen zo gevaarlijk zijn en delen we tips om te voorkomen dat je kind ermee in aanraking komt.
Beoordeeld door
Mieke CotterinkDeskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL
Wat is een knoopcelbatterij?
Een knoopcelbatterij is een klein, plat batterijtje in een metalen busje met dekseltje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Ze worden de laatste jaren steeds meer gebruikt in verschillende apparaten, zo ook in elektronisch speelgoed.
Verschillende soorten knoopcelbatterijen
Waarom is het gevaarlijk voor kinderen?
Een knoopcelbatterij ziet er voor een kind uit als een snoepje, waardoor ze snel geneigd zijn het batterijtje in hun mond te stoppen. Als een kind per ongeluk een knoopcel inslikt, kan die in de slokdarm blijven steken. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten. Laat ze daarom nooit slingeren.
Shocking: in deze video zie je hoe de batterij reageert op vlees. Zoals je ziet erg heftig dus!
Waar gaat het vaak mis?
De laatste jaren gaat het helaas steeds vaker mis. Het gebeurt dan meestal door niet goed opgeborgen batterijen die uit de verpakking zijn en die dan in handen van kleine kinderen terecht komen. Ook met batterijen afkomstig uit huishoudelijk apparaten gaat het mis. Denk aan: LED-waxinelichtjes, afstandsbedieningen en fietslampjes. Waar het bij elektronisch speelgoed goed beveiligd is en de batterijopening meestal vastzit met een schroefje, is dat bij huishoudelijke apparaten soms niet het geval. De kans is dan veel groter dat je kind het batterijtje er zelf uithaalt. Kortom, goed om je hiervan bewust te zijn.
Ingeslikt? Bel direct 112
Heeft je kind toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Snel handelen is cruciaal. Bel direct 112 en geef je kind in de tussentijd frequent een lepel honing. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken.
Bij twijfel, altijd actie. Liever een keer te veel dan te weinig. Dus vermoed je dat jouw kind een knoopcelbatterij heeft ingeslikt, bel de huisarts, de spoedlijn of eventueel 112 voor overleg.
Hoe herken je het bij je kind?
Als je kind een batterijtje heeft ingeslikt, kan het zijn dat je het niet meteen merkt. Je kleintje hoeft niet direct klachten te krijgen. Ongeveer de helft van de gevallen blijft onopgemerkt. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij de knoopcel in de maag terecht komt en door een kind wordt uitgepoept. Zonder dat er schade er is aangericht. Dat is het meest gelukkige scenario. Het inslikken is vooral gevaarlijk, als de batterij in de mond of slokdarm van je kind blijft hangen.
Vaak krijgt je kind dan de volgende klachten:
- Ademhalingsproblemen
- Braken
- Veel speeksel (omdat dit niet doorgeslikt kan worden)
- Pijn (maar niet altijd)
Zijn de gevolgen blijvend?
Snel handelen is cruciaal voor een goed herstel. Het kan zijn dat je een aantal weken op de voeding van je kind moet letten, zodat zijn slokdarm tot rust kan komen. Als de batterij lang heeft vast gezeten, is de schade meestal groot en blijvend. Een gevolg kan zijn dat je kind levenslang alleen nog sondevoeding kan verdragen.
Tips om inslikken te voorkomen
Natuurlijk wil je voorkomen dat je kind een batterij inslikt. Maar waar let je op en wat kun je doen om de kans zoveel mogelijk te verkleinen.
Een paar praktische tips:
Zorg dat je weet welke apparaten je in huis hebt met knoopcelbatterijen. Waarschijnlijk kun je er in elke kamer van je huis wel één vinden. Kunnen ze wel dichtgeschroefd worden? Zorg hiervoor als het kan en controleer regelmatig of het nog goed dicht zit.
Bewaar knoopcelbatterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking.
Controleer bij het speelgoed van je kind regelmatig of de batterijtjes er niet uitgehaald kunnen worden.
Gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.
Lees ook: Verslikking of verstikking bij je kind? Alles wat je moet weten
Extra tip: batterijen met bitter smaakje
Aangezien jonge kinderen de kleine batterijen vaak als ‘snoepjes’ zien, zijn er knoopcelbatterijen te koop met een speciaal bitter laagje. Mocht het onverhoopt gebeuren dat je kind met een knoopcelbatterij in aanraking komt, dan zorg de vieze smaak ervoor dat je kind de batterij gelijk weer uitspuugt. Ook zijn er speciale kinderveilige verpakkingen verkrijgbaar.
Bron: VeiligheidNL
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.