Kindveilige en kindvriendelijke tuin

Kindveilige en kindvriendelijke tuin

Heerlijk als je een eigen tuin hebt waarin je kind kan spelen. Zorg ervoor dat de tuin afgesloten is met een schutting, zodat hij niet zomaar de straat op kan lopen. Hierbij nog een paar tuintips voor een kindvriendelijke en -veilige tuin:

Gras

Voor je kind is een tuin met alleen maar borders met planten niet zo aantrekkelijk om in te spelen. Hij moet de ruimte hebben om te ravotten, te rennen en te spelen. Een grasveld is daarvoor bijna onontbeerlijk, ook al is het maar heel klein.

Eigen hoekje

In je tuin kun je een hoekje inrichten dat speciaal is bedoeld om te spelen. Echt veel heeft je kind daarvoor niet nodig. Leg er bijvoorbeeld wat (veilige) materialen neer waarmee hij torens kan bouwen. Scherm het hoekje niet af zodat je je peuter in de gaten kunt houden.

Zandbak

Een zandbak met schepjes, emmertjes en vormpjes is onmisbaar in ieder kinderleven. Spelen met zand is een heerlijke ervaring. Het voelt lekker aan, je kunt er leuke dingen mee doen en je mag jezelf lekker vies maken! Het zand van de zandbak hoef je niet regelmatig te verversen, zoals vaak wordt gezegd. Door de zon, de regen en de wind blijft het zand schoon. Een deksel houdt katten en honden buiten de zandbak.

Speeltoestel

Als je er ruimte voor hebt, kun je een klim- of speeltoestel in je tuin neerzetten. Hierop kan je kind heerlijk zijn energie kwijt. Je hoeft niet bang te zijn dat je peuter snel op zoā€™n duur toestel is uitgekeken. Iedere keer zijn er andere spelletjes mee te verzinnen. Gooi er anders een keer een laken overheen en hij heeft zijn eigen hut! Een speeltoestel dat bijna net zo onmisbaar is als de zandbak, is de schommel.

Vijver

Dat een open vijver in je tuin gevaar oplevert voor je spelende en ontdekkende kind, spreekt voor zich. Zelfs in het kleinste laagje water kan hij verdrinken. Als je een vijver in je tuin hebt, is het de veiligste oplossing om die te dempen. Vind je dat te radicaal? Leg een op maat gemaakt deksel op de vijver als je kind in de tuin is of plaats een hek om de vijver. Zorg er voor dat het hek minimaal anderhalve meter hoog en stevig genoeg is.

Veilige speeltoestellen

Wil je een speeltoestel kopen voor je kind? Let erop dat het toestel het CE-keurmerk heeft; dat moet op het toestel Ć©n op de verpakking staan. Bovendien hoort erop te staan voor welke leeftijd het toestel geschikt is. Daarnaast kun je letten op uitstekende of loszittende delen, nauwe openingen en de kwaliteit van de verf.

Is het speeltoestel hoger dan anderhalve meter? Zorg voor een geschikte ondergrond. Uit onderzoek is gebleken dat houtsnippers het zachtst zijn. Ook een bodem van gras of zand is heel geschikt, al zijn deze materialen harder dan houtsnippers.

Wil je zelf een speeltoestel bouwen? Let dan extra goed op de veiligheid. Gebruik hout dat niet splintert (bijvoorbeeld beukenhout) en verf zonder lood. Natuurlijk mag het toestel niet wankelen en geen uitstekende of loszittende delen bevatten.

Giftige planten

Je tuin zit vol verborgen en onverwachte gevaren. Er zijn bijvoorbeeld heel veel normale tuinplanten en -bloemen waar je kind bij vandaan moet blijven. Sommige zijn giftig: klimop, goudenregen en vingerhoedskruid bijvoorbeeld. Andere planten kunnen verwondingen veroorzaken, zoals reuzenberenklauw en brandnetel.

Zorg dat je weet welke planten schadelijk zijn voor je kleine. Daarvoor kun je bijna ieder willekeurig tuinplantenboek raadplegen. Probeer gevaarlijke planten en bloemen uit je tuin te weren of ze af te schermen, zodat je kind er niet bij kan. Leer je kind dat hij blaadjes en bloemen niet in zijn mond mag stoppen.