Je kind beschermen tegen muggen

Je kind beschermen tegen muggen

Muggen houden jou en je kind niet alleen uit jullie slaap met hun gezoem, maar bezorgen ook nog eens vervelende jeuk en plekjes! Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen heftig reageren op een muggensteek. Een mug spuit een stofje in, zodat het bloed goed blijft stromen en de mug zich kan voldrinken. Dit stofje zorgt voor een allergische reactie, wat de welbekende muggenbult en bijbehorende jeuk veroorzaakt.

Een volwassen lichaam reageert hier meestal normaal op, maar bij jonge kinderen weet het lichaam dat nog niet. Daardoor zwelt de plek rondom een muggensteek soms extreem op; het kunnen grote schijven worden die warm aanvoelen. In sommige gevallen is een doktersbezoek zelfs noodzakelijk.

Wanneer kan je muggen verwachten?

Muggen zijn vooral actief tijdens de zomermaanden. Periodes van warm en droog weer afgewisseld met regenachtige dagen, zijn ideale omstandigheden voor de mug. Ook na een zachte winter kan je veel muggen verwachten. Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Let er dus op dat je geen water laat staan in plantenbakken, gieters en schaaltjes. Dit voorkomt een muggenplaag in en rondom huis.

De beste bescherming tegen muggen

  • Gebruik geen haarspray of geparfumeerde lotions, olies, gels en andere verzorgingsmiddelen.
  • Bevestig een klamboe boven het bedje of over de kinderwagen van je baby of peuter. Let er goed op dat je kind de klamboe niet kan vastgrijpen. Voor reisledikantjes en kinderwagens zijn speciale, veilige klamboes te koop.
  • Laat je kind niet alleen bij plekken waar veel muggen zijn, zoals stilstaand water, riet en bloeiende bloemen en planten.
  • Plaats een hor voor het raam van de babykamer.
  • Smeer je kind in met muggenspray of -gel met 20% Deet, zeker als je op vakantie bent. Vraag bij de apotheek of drogist naar de speciale kinderlotions. Voor baby’s jonger dan 2 maanden zijn er aparte middelen verkrijgbaar.
  • Gebruik geen anti-muggenstick of anti-muggenstekker, dit kan schadelijk zijn voor jonge kinderen.

Toch gestoken?

Je kunt een washandje met koud water op de muggenbeet houden om de jeuk iets te verlichten. Er zijn bij de apotheek en drogist ook middeltjes tegen jeuk te krijgen, maar kijk wel goed of ze geschikt zijn voor (heel) jonge kinderen. Vraag eventueel om advies als je het niet zeker weet. Als je kind een extreem heftige reactie laat zien op de muggenbult kan het verstandig zijn om even langs de huisarts te gaan. Meer over behandelen van insectenbeten lees je hier.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender