Insectenbeten

Insectenbeten

Het ene insect (bijvoorbeeld een mug of daas) steekt om zich te voeden met bloed, terwijl het andere insect (zoals een wesp of bij) dit doet om zich te verdedigen. Bij het steken verliezen insecten hun zuigbuis of angel niet. Alleen de angel van een bij blijft in de huid hangen.

Klachten insectenbeten

  • De huid rond de steekplek is gezwollen, rood, jeukt en doet pijn. Normaal gesproken verdwijnt deze veelal ongevaarlijke reactie na een paar dagen.
  • Naast dat je kind een gezwollen rode plek heeft, kan hij zich ook zwak, misselijk en duizelig voelen. Soms moet hij ook overgeven. Dit betekent waarschijnlijk dat je kind een allergische reactie vertoont op de insectenbeet. In het ergste geval raakt hij in een shock. Ga bij ernstige allergische reacties of een shocktoestand meteen met je kind naar het ziekenhuis.
  • Je kind heeft ademhalingsmoeilijkheden omdat hij in zijn mondkeelholte is gestoken. Zo’n steek kan zeer ernstig zijn. Omdat de slijmvliezen van zijn luchtwegen en zijn tong zijn gezwollen, wordt de luchttoevoer naar zijn longen belemmerd. In zo’n geval moet je direct met je kind naar het ziekenhuis.

Behandelen van insectenbeten

Zorg er voor dat je kind niet aan de steekplek krabt. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. Je kunt de steekplek bijvoorbeeld met een pleister afplakken. Wanneer je kind is gestoken door een bij, moet je de angel uit zijn huid verwijderen. Het beste is om de angel er zijdelings met je vingernagel af te vegen. Trek de angel er niet uit met een pincet, want zo kan hij breken, waardoor er nog meer gif in het wondje terechtkomt.

Om te voorkomen dat de zwelling erg groot wordt, kun je de gestoken plek inwrijven met wat azijn of citroensap. Ook kun je de zwelling verminderen door een gesneden ui op de insectenbeet te leggen. Verder zijn er bij de drogist vele middeltjes te koop waarmee je de pijn en jeuk van een insectenbeet kunt verzachten, zoals lidocaïne-zalf, Azaron en Nestosyl-crème. Daarnaast is de After Bite pen erg handig om de jeuk tegen te gaan. Mocht je een homeopathisch middel willen gebruiken, dan is Prrrikweg (VSM) zeer geschikt.

Als je kind nog geen 2 jaar is, mag hij geen mentholproducten gebruiken om de jeuk te bestrijden (zoals mentholstrooipoeder). Menthol kan bij jonge kinderen namelijk benauwdheid veroorzaken. Pas goed op dat je kind de jeukstillende middelen niet aflikt of in zijn ogen wrijft. Het beste is om de middelen eerst een tijdje goed te laten intrekken. Daarna kan het aflikken van de ingesmeerde plekken geen kwaad meer.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Vertel je kind dat hij niet naar wespen of bijen moet slaan, want dan zullen ze hem juist steken.
  • Je kunt muggen op een afstand houden door je kind witte kleding te laten dragen.
  • Als er ’s nachts veel muggen zijn, laat je kind dan onder een klamboe (muskietennet) slapen.
  • Laat je kind nooit op blote voeten in het gras lopen.
  • Zorg ervoor dat je kind zijn glas limonade met een rietje drinkt wanneer hij buiten is.
  • Controleer zijn slaapkamer op muggen voordat hij naar bed gaat.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender