Giftige stoffen

Giftige stoffen

Gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten vaak in felgekleurde verpakkingen. Vooral jonge kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico te worden vergiftigd. Zij hebben geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. Dat roze tabletje tegen hoofdpijn ziet eruit als een lekker snoepje. En die rode lampolie, dat is toch net limonade … Omdat je kind nog klein is. kan een kleine hoeveelheid al schadelijk zijn.

Samen met VeiligheidNL

Opbergen

Een vieze smaak zorgt er trouwens niet voor dat kinderen iets niet opeten of drinken. Zorg dat gevaarlijke producten, zoals medicijnen, maar ook sterke drank en cosmetica, op een voor je kind onbereikbare plaats staan. Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen, zelfs al zit er een veiligheidssluiting op. Door een veiligheidssluiting is het moeilijker de fles open te maken, maar niet onmogelijk! Ruim alles meteen na gebruik weer op en lees altijd de etiketten en bijsluiters.

Rookwaren, toiletblokjes, maar ook bepaalde planten of ‘de pil’ zijn giftige producten die vaak zo voor het grijpen liggen. Bekijk je huis eens op kinderhoogte en je zult verbaasd zijn wat je allemaal tegenkomt.

Tips

 • Noem medicijnen en vitaminen geen snoep.
 • Laat medicijnen niet rondslingeren: kijk of er op je nachtkastje, in de badkamer of wc geen medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank staan.
 • Breng niet gebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek.

Lees etiketten

Fabrikanten van onder meer schoonmaakmiddelen doen er van alles aan om producten veilig te verpakken (al zijn de flessen door hun kleurigheid vaak nog steeds aantrekkelijk voor kleine kinderen). De komende jaren verandert de veiligheidsinformatie op de verpakking van huishoudchemicalien. Wereldwijd worden dezelfde gevaarsymbolen op het etiket toegepast. Door de etiketten op de verpakking goed te lezen en de veiligheidsvoorschriften op te volgen voorkom je zulke ongelukken.

Om je te helpen bij het begrijpen van de etiketten heeft VeiligheidNL een folder samengesteld die je online kunt downloaden: Folder De Huistest: Giftige stoffen in huis. Ook vind je meer informatie over giftige stoffen en etiketten op de website van de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Veelgebruikte huishoudchemicaliën

 • Wasmiddelen
 • Schoonmaakmiddelen
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Terpentine
 • Lijm en kit
 • Verf
 • Autoproducten als antivries en koelvloeistof
 • Ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen

Eerste hulp

Vermoed je dat je kind giftige stoffen heeft binnengekregen? Bel dan meteen de huisarts of ga direct naar het ziekenhuis. Belangrijk om te weten is wat je kind heeft binnengekregen en hoeveel. Neem het product mee! Laat je kind in ieder geval nooit braken. De giftige stof kan dan voor de tweede keer schade toebrengen.

Onderzoek

Per jaar zijn er 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. Want wat gebeurt er als je kinderen de keus geeft tussen huishoudchemicaliën en speelgoed? Bekijk onderstaande video van VeiligheidNL en ontdek waar kinderen voor gaan.

Gifwijzer

Jaarlijks belanden er ruim 1.000 kinderen in het ziekenhuis omdat ze iets eten of drinken wat giftig is! Bij mogelijke vergiftiging van een kind is het belangrijk dat je snel handelt. De Gifwijzer is hét hulpmiddel voor ouders, verzorgers van jonge kinderen of voor iedereen die regelmatig met jonge kinderen omgaat.

Lees meer of bestel de vernieuwde Gifwijzer direct.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Meer weten de gevaren van giftige stoffen in huis? Lees verder op VeiligheidNL.