Elektrische schok

Elektrische schok

Je kind is van nature erg nieuwsgierig en speels. Vaak kan dat geen kwaad, maar niet alles in huis is even veilig. Zo kan je kind een elektrische schok krijgen als hij speelt met bepaalde elektrische apparaten en stopcontacten.

Hoe kan je kind een elektrische schok krijgen?

De meeste elektrische schokken bij kinderen komen binnenshuis voor. Wanneer je kind zonder toezicht speelt met gevaarlijke elektrische apparaten of als stopcontacten niet zijn beveiligd, loopt hij kans om een elektrische schok te krijgen. Ook door het aanraken van schrikdraad (bijvoorbeeld rondom een weiland) kan je kind onder stroom komen te staan. Ongelukken met hoogspanning (zoals stroomkabels en blikseminslag) komen bijna niet voor.

Gevolgen van een elektrische schok

De ernst van een elektrische schok hangt af van de tijd dat je kind onder stroom staat en de hoeveelheid spanning die op de stroombron staat. Meestal heeft je kind alleen maar een lichte schok gekregen en is hij erg geschrokken. Maar het kan ook voorkomen dat je kind spierscheuringen heeft opgelopen. Bij een elektrische schok trekken zijn spieren namelijk heel sterk samen en kunnen ze scheuren. Als een spier heel erg krachtig samentrekt, kunnen er zelfs botbreuken optreden.

Je kind kan door een elektrische schok ook brandwonden oplopen op de zogenaamde contactplekken. De plaatsen waar de stroom zijn lichaam is in- en uitgegaan. Soms zien deze wonden er vrij onschuldig uit, maar ze kunnen toch diep in zijn lichaam zijn doorgedrongen. Hierdoor kunnen zijn bloedvaten en zenuwbanen zijn aangetast. Bij een heel zware stroomstoot kan je kind zelfs hartritmestoornissen krijgen en bewusteloos raken. Ook kan het tot 24 uur na het ongeluk voorkomen dat de bloedsomloop niet meer functioneert, terwijl je kind daarvoor geen klachten had. Het is daarom erg belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een dokter gaat als je kind onder stroom heeft gestaan.

Behandeling na een elektrische schok

Het eerste wat je doet als je kind een elektrische schok krijgt, is de stroom uitschakelen. Trek de stekker van het elektrische apparaat uit het stopcontact of draai de hoofdschakelaar in de meterkast om. Pak je kind niet vast voordat je de stroom hebt uitgedaan, want dan kom je zelf ook onder stroom te staan! Lukt het je niet om zo snel de stroom uit te schakelen, probeer je kind dan van de stroombron af te trekken.

Als hij onder stroom staat, dan blijft je kind als het ware ‘plakken’ aan de stroombron, doordat zijn spieren zijn verkrampt. Met behulp van een droog voorwerp, dat niet van metaal is (water en metaal zijn namelijk goede geleiders van stroom), kun je hem proberen van de stroombron af te trekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bezem, houten ladder, touw of een groot boek. Wanneer je kind van de stroombron is losgekomen, ga je meteen met hem naar de dokter. Dek brandwonden af met steriele verbanddoekjes om infecties van de wonden te voorkomen. Mocht je kind niet meer ademen, dan moet je meteen mond-op-mond-beademing toepassen en iemand het alarmnummer 112 laten bellen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk het beste dat je van tevoren maatregelen treft om elektrische schokken in je huis te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je alle stopcontacten in huis goed beveiligt. Ook de stopcontacten waar altijd een stekker in zit (televisie, koelkast). Bij iedere doe-het-zelf-zaak kun je stopcontactbeveiligingen kopen, die speciaal voor kinderen zijn bedoeld.
  • Het is verstandig om bepaalde elektrische apparaten niet aan te laten staan zonder dat er een volwassen persoon bij is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een strijkijzer, broodrooster, hoogtezon of een elektrische kachel.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender