Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

Een vinger tussen de deur, een valpartij of erger: een brandwond of ernstige verstikking. Hoe goed je ook op je kind let, een ongeluk zit in een klein hoekje. WIJ heeft de acht meest voorkomende ongelukken (groot en klein) voor je op een rij gezet. Weet jij hoe je moet handelen in de volgende gevallen?

1. Vinger tussen de deur

Je zult zeker niet de eerste moeder zijn die dit overkomt. Of het nu komt omdat je kleine ontdekker ineens achter je staat terwijl jij net de deur dicht wilde doen of door een broertje of zusje die in de strijd van het spelen de deur plotseling dicht gooit. Een vinger tussen de deur doet pijn en dat is natuurlijk hartstikke naar. Tip: met een deurbeveiliger kun je dit leed voorkomen.

Wat te doen bij een vinger tussen de deur?

  • Je kunt het beste je kind voorzichtig meenemen en zijn handje onder de koude kraan houden tegen een mogelijke zwelling. Ook kun je ijs gebruiken die je in de doek wikkelt en tegen de vinger(s) van je kind aanhoudt. Wees wel voorzichtig.
  • Is je kind erg overstuur en kan hij zijn vingers niet bewegen? Dan kan het een botbreuk zijn.
  • Bij twijfel: raadpleeg altijd je huisarts.

2. Een vreemd voorwerp in de neus of oor

Een snoepje, een lego blokje of paperclip … het kan zomaar in de handjes van je kind terechtkomen. Al spelende kan het voorwerp op een plek vast komen te zitten, waar het niet hoort. Oeps! Bijvoorbeeld in het oor van je kind of in zijn neus. Dat kan schrikken zijn en erg vervelend.

Wat te doen bij een vreemd voorwerp in de neus of het oor?

  • Probeer rustig te blijven en je kind te kalmeren.
  • Probeer het niet eruit te halen met een pincet of haakje; je duwt het er waarschijnlijk alleen maar verder in of je beschadigt de neus of het oor zelf.
  • Als er iets vast zit in de neus kun je je kind vragen voorzichtig te snuiten. Let wel goed op dat hij niet hard door zijn neus adem haalt voor dat hij gaat snuiten. Het kan zijn dat het object dan verder vast komt te zitten.
  • Lukt het niet? Raadpleeg je huisarts. Die heeft hier speciale middelen voor en haalt het voorwerp er zo uit.

3. Vuiltje in het oog

Je kind is lekker aan het buitenspelen, maar begint steeds meer in zijn oog te wrijven. Wat is er aan de hand? Het kan zijn dat je kind een vuiltje in zijn oog heeft gekregen. Dit kan nogal prikken en dat doet pijn.

Wat te doen vuiltje in het oog?

  • Zit het vuiltje op het oogwit? Probeer het dan weg te halen met een nat wattenstaafje. Of spoel het oog voorzichtig uit met water. Lukt het niet of wil je dit liever niet zelf doen? Raadpleeg je huisarts.
  • Zit het vuiltje voor de pupil of op het gekleurde deel van het oog? Blijf er vanaf en bel de huisarts.
  • Niet doen: in het oog van je kind wrijven. Vaak maak je het dan erger en raakt het vuiltje nog verder weg.

4. Valpartij

Lekker racen op de (loop)fiets of ravotten in de speeltuin en dan BOEM. Je kind is gevallen en schreeuwt het uit. Wat nu? Vraag waar je kind pijn heeft en bekijk deze plek. Soms is een liefdevolle kus op de zere plek al voldoende. Er kan ook meer aan de hand zijn.

Lelijke schaafwond?

  • Zie je een lelijke schaafwond op bijvoorbeeld de knie of arm? Dan is het zaak dat je de wond schoonmaakt om een ontsteking te voorkomen.
  • Wrijf niet in de wond. Dan kun je het erger maken. Je kunt ook jodiumvrij desinfecteermiddel op de wond deppen en tot slot een pleister op de wond plakken.

Tand door zijn lip?

  • Dit kan soms wat erger lijken dan het in werkelijkheid is, omdat het bloed zich met het slijm uit de mond van je kind kan mengen en het er daardoor heel bloederig uitziet.
  • Probeer je kind te kalmeren en dep met een doek het bloed weg. Kijk of het wondje in de mond schoon is.
  • Indien nodig: spoel schoon met water.

Grotere wond of gehecht worden?

  • Het kan ook zijn dat je kind een grotere wond heeft, waar meer bloed uit komt. Dat is extra schrikken natuurlijk.
  • Als de wond niet oppervlakkig is maar juist wat dieper, dan kan het zijn dat de wond gehecht moet worden.
  • Ga in dit geval altijd naar de huisarts.

Meer weten? Lees alles over schaafwonden bij kinderen.

5. Brandwonden

Hoe goed je ook probeert op te letten en je huis kidsproof maakt, verbranding komt bij jonge kinderen regelmatig voor. Denk aan een kop thee die toch te dichtbij stond en omvalt tijdens het spelen, een hete oven of erger: je kind krijgt per ongeluk een doosje lucifers in handen en weet zelf een vuurtje te ontsteken. De gevolgen kunnen dramatisch zijn. Zorg dus ten eerste dat je alles wat verbranding kan veroorzaken altijd ver bij je kind vandaan houdt en dat je daar alert op blijft.

Wat te doen bij brandwonden?

  • Mocht dit onverhoopt gebeuren, probeer je kind te kalmeren en de brandwond(en) zo snel mogelijk met lauw zacht stromend water te koelen. Zo beperk je de verbranding.
  • Trek snel de kleding en luier van je kind uit als daar hete vloeistof op gekomen is. Verwijder alleen kleding die niet aan de wond plakt.
  • Raadpleeg altijd je huisarts voor advies.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Volg deze stappen als je kind zich heeft verbrand.

6. Verslikking & verstikking

Verslikking en verstikking bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door eten (denk aan gladde snoepjes, stukjes fruit of brood) of alledaagse kleine voorwerpen. Als je kind zich verslikt of - erger - verstikt, dan kan dit een heel angstig moment opleveren.

Wat te doen bij verslikking of verstikking?

  • Probeer rustig te blijven als je kind vrijwel meteen gaat hoesten. Dat is een goed teken. Je hoeft in dit geval helemaal niets te doen.
  • Er is sprake van een ernstige verslikking als je kind niet kan praten, hoesten en huilen. Sla vijf keer tussen de schouderbladen van je kind en bel direct 112.
  • Ook als je kind een voorwerp heeft ingeslikt dat langer is dan 5 centimeter, het een scherp voorwerp betreft, een batterij of magneet is, of medicijnen of sigaretten heeft ingeslikt, bel dan direct 112 of laat iemand bellen. Deze voorwerpen kunnen ernstige gevolgen hebben.
  • Betreft het een klein onschuldig voorwerp? Bel ook je huisarts of 112. Ook als de verslikking verholpen is, moeten kinderen altijd gezien worden door een (huis)arts.

Lees meer over verslikking en verstikken bij kinderen?

7. Vergiftiging

Medicijnen die eruitzien als snoepjes, die crème uit je tas of een felgekleurde fles schoonmaakmiddel die nog op het aanrecht stond … Jonge kinderen zijn gek op felle kleuren en zien daar geen gevaar in. Het kan gebeuren dat je kind uit nieuwsgierigheid een gevaarlijke of niet-eetbare stof in zijn mond stopt. Berg deze spullen altijd heel goed op en houd je kind tijdens het spelen goed in de gaten.

Wat te doen bij vergiftiging?

  • Probeer zo snel mogelijk te achterhalen wat je kind heeft ingeslikt of gegeten. Bel altijd direct 112 en volg de instructies van de 112-medewerker op.
  • Indien geadviseerd wordt om naar het ziekenhuis te gaan, neem dan indien mogelijk de resten van het product of de verpakking mee.
  • Laat je kind niet braken en geef geen drinken. Doe dit alleen als de 112-medewerker zegt dat dit nodig is.

Lees meer over vergiftiging bij kinderen.

8. Bijna-verdrinking

Wist je dat jonge kinderen het grootste gevaar lopen rondom water? Kinderen tussen 0 en 4 jaar belanden het meest in het ziekenhuis door ongevallen met water in en om huis. Uit een onderzoek van het Mulier Instituut en Veiligheid NL in 2019 blijkt dat een kwart van de patiënten die als gevolg van verdrinking in het ziekenhuis is opgenomen tussen de 0 en 4 jaar oud was.

Hoe dit kan gebeuren? De kinderen vielen in de sloot, vijver of een badje toen ze in de tuin of buurt speelden. Het lijkt onschuldig, maar bijvoorbeeld als ouder heel even weglopen terwijl je kind aan het spelen is of op je telefoon iemand appen, kan al dramatische en zelfs fatale gevolgen hebben. Kijk dus goed uit en blijf er altijd bij als je kind met of rond water speelt. Tip: zorg dat je tuin kindveilig en kindvriendelijk is.

Wat te doen bij bijna-verdrinking?

  • Mocht dit onverhoopt gebeuren haal je kind dan snel uit het water en leg hem op zijn rug. Controleer of hij bij bewustzijn is en bel direct 112 (of laat iemand bellen) en volg de instructies van de 112-medewerker.
  • Heb je het ongeval niet gezien? Dan kan het zijn dat je kind zichzelf heeft gered. Als je kind na het spelen met in of rond water langdurig blijft hoesten kan hij water in zijn longen hebben gekregen.
  • Gedraagt je kind zich extreem moe na het spelen in het water dan kan dit ook duiden op een ongeval waarbij hij zichzelf heeft gered.
  • Trek bij twijfel aan de bel en raadpleeg je huisarts.

Meer tips en advies lezen over veiligheid en kinderen?

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender