Brandwonden

Brandwonden

Als je kind brandwonden heeft, dan is zijn huid beschadigd door droge hitte (bijvoorbeeld vuur, hete oven of föhn) of natte hitte (heet water, stoom of hete olie). Onderschat brandwonden niet. Als het om een ernstige verbranding gaat, kan je kind er blijvend letsel aan overhouden! Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van de grootte van de beschadigde plek, de tijd dat de hitte op zijn huid heeft ingewerkt en de oorzaak van de verbranding. Brandwonden worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen: eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Weet jij wat je moet doen?

Samen met Nederlandse Brandwonden Stichting

Kinderen lopen verbrandingen in de meeste gevallen op in de keuken. Maar ook op andere plekken in het huis schuilt verbrandingsgevaar. Hete vloeistof kan bij je kind ernstige brandwonden veroorzaken met blijvende littekens als gevolg.

Wat als je kind zich toch verbrandt?

Volg de volgende eerste hulp stappen bij een brandwond.

  1. Maak de brandwond vrij en koel deze Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk de kleding, sieraden en luier!

  2. Koel alleen de wond Koel alleen de wond met lauw, zacht stromend leidingwater. Zo voorkom je onderkoeling.

  3. Bedek de wond Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

  4. Niet smeren! Smeer na het koelen niets op de brandwond.

  5. Warm houden Houd het slachtoffer warm met een deken.

  6. Waarschuw een arts Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch of chemisch letsel.

  7. Vervoer slachtoffer Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Drie soorten brandwonden en wat te doen

Je hebt drie soorten brandwonden. Eerste- tweede- en derdegraads. Hoe je die kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen, lees je hieronder.

Eerstegraads brandwonden: alleen pijn op de verbrande plek

Wanneer je kind een rode huid heeft en alleen pijn voelt op de verbrande plek, dan heeft hij eerstegraads verbrandingen. Dit zijn oppervlakkige verbrandingen die je meestal zelf kunt behandelen. Bij dit soort brandwonden is zijn huid niet kapot. Als je kind is verbrand door de zon, heeft hij eerstegraads brandwonden.

Wanneer er minder dan 10% (zijn hand is één procent) van de huid van je kind is beschadigd door eerstegraads verbrandingen, kun je de brandwonden zelf behandelen. Dan hoef je dus niet met je kind naar het ziekenhuis. Nadat je met lauw stromend water de pijn hebt verlicht, kun je verdere irritaties verzachten door Calendula-gel op de plek(ken) aan te brengen. Dit bevordert niet alleen het genezingsproces, maar gaat ook eventuele littekenvorming tegen.

Tweedegraads brandwonden: rode huid met intacte of geknapte blaren

Bij tweedegraads brandwonden zitten er op de rode huid van je kind intacte of geknapte blaren. Ook hier heeft je kind pijn op de verbrande plek. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Ga bij een tweedegraads verbranding met je kind naar het ziekenhuis.

Als je kind tweedegraads verbrandingen heeft en het verbrande oppervlak is groter dan de hand van je kind, dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Om infectiegevaar te voorkomen, kun je de wond verbinden met een steriel verband (deze methode is ook toe te passen bij derdegraads brandwonden). Gebruik vooral geen zalf of poeder en prik de brandblaren niet door.

Derdegraads brandwonden: niet rood, maar witgrijs van kleur

De huid van je kind is bij derdegraads verbrandingen niet rood, maar witgrijs van kleur. Zijn huid is zo verbrand dat het weefsel is afgestorven. Wanneer je de verbrande plek aanraakt, doet het geen pijn. Alleen de omringende randen doen wel erg veel pijn. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis.

Wanneer een groot deel van de huid van je kind is verbrand of de verbrandingen zijn derdegraads, dan moet je altijd meteen met je kind naar het ziekenhuis. Het kan namelijk voorkomen dat je kind door het vocht- en zoutverlies dat met dit soort hevige brandwonden gepaard gaat, in een shock raakt. Bovendien bestaat er een risico op infecties. Ga bij twijfel altijd naar een arts.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je kind in situaties terechtkomt waarin hij brandwonden kan oplopen. Zorg voor een veilige leeftomgeving. Het is verstandig om je kind niet alleen thuis te laten, maar hem mee te nemen als je van huis moet. Als je kind nog wat kleiner is, kun je hem in de box zetten wanneer je staat te koken of het eten op tafel zet. Verlies je kind niet uit het oog wanneer je druk bezig bent. Verder is het aan te raden om lucifers op een plaats te bewaren, zodat ze buiten het bereik van je kind liggen. Stop ze bijvoorbeeld in een doos waar hij niet bij kan.

Weet jij wat je moet doen? Doe de test van de Brandwondenstichting

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender