Brandwonden

Brandwonden

Als je kind brandwonden heeft, dan is zijn huid beschadigd door droge hitte (bijvoorbeeld vuur, hete oven of föhn) of natte hitte (heet water, stoom of hete olie). Onderschat brandwonden niet. Als het om een ernstige verbranding gaat, kan je kind er blijvend letsel aan overhouden! Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van de grootte van de beschadigde plek, de tijd dat de hitte op zijn huid heeft ingewerkt en de oorzaak van de verbranding. Brandwonden worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen: eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Weet jij wat je moet doen?

Kinderen lopen verbrandingen in de meeste gevallen op in de keuken. Maar ook op andere plekken in het huis schuilt verbrandingsgevaar. Hete vloeistof kan bij je kind lelijke brandwonden veroorzaken.

Wat als je kind zich toch verbrandt?

Staat je kind in de brand? Rol hem over de grond. Doof het vuur met een (blus)deken of jas. Bedek vanaf de nek naar de benen. Zo voorkom je dat vlammen het gezicht raken. Hierna geldt de stelregel: ‘Eerst water, de rest komt later’.

  1. Doe meteen de luier uit. Deze houdt hete vloeistoffen vast, waardoor de schade erger wordt.

  2. Koel de wond ca.10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen. Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om te koelen.

  3. Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond.

  4. Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond plakt en kleding die heet water vasthoudt.

  5. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel dus ook bij twijfel. Geen nummer van de dokter bij de hand? Bel 112.

  6. Smeer niets op een brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien en minder goed behandelen.

  7. Bedek de wond met steriel verband of een schone (thee)doek. Doe dit ook voordat je het kind in een deken wikkelt om hem warm te houden.

  8. Geef het slachtoffer geen eten of drinken. Bij grote brandwonden kan het slikken moeilijk gaan. Ook kan de dokter besluiten direct te opereren. Het slachtoffer kan dan maar beter zo nuchter mogelijk zijn.

  9. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend. Dit maakt ademhalen en slikken makkelijker.

Drie soorten brandwonden en wat te doen

Je hebt drie soorten brandwonden. Eerste- tweede- en derdegraads. Hoe je die kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen, lees je hieronder.

Eerstegraads brandwonden: alleen pijn op de verbrande plek

Wanneer je kind een rode huid heeft en alleen pijn voelt op de verbrande plek, dan heeft hij eerstegraads verbrandingen. Dit zijn oppervlakkige verbrandingen die je meestal zelf kunt behandelen. Bij dit soort brandwonden is zijn huid niet kapot. Als je kind is verbrand door de zon, heeft hij eerstegraads brandwonden.

Wanneer er minder dan 10% (zijn hand is één procent) van de huid van je kind is beschadigd door eerstegraads verbrandingen, kun je de brandwonden zelf behandelen. Dan hoef je dus niet met je kind naar het ziekenhuis. Nadat je met lauw stromend water de pijn hebt verlicht, kun je verdere irritaties verzachten door Calendula-gel op de plek(ken) aan te brengen. Dit bevordert niet alleen het genezingsproces, maar gaat ook eventuele littekenvorming tegen.

Tweedegraads brandwonden: rode huid met intacte of geknapte blaren

Bij tweedegraads brandwonden zitten er op de rode huid van je kind intacte of geknapte blaren. Ook hier heeft je kind pijn op de verbrande plek. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis.

Als je kind tweedegraads verbrandingen heeft en het verbrande oppervlak is groter dan de hand van je kind, dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Om infectiegevaar te voorkomen, kun je de wond verbinden met een steriel verband (deze methode is ook toe te passen bij derdegraads brandwonden). Gebruik vooral geen zalf of poeder en prik de brandblaren niet door.

Derdegraads brandwonden: niet rood, maar witgrijs van kleur

De huid van je kind is bij derdegraads verbrandingen niet rood, maar witgrijs van kleur. Zijn huid is zo verbrand dat het weefsel is afgestorven. Wanneer je de verbrande plek aanraakt, doet het geen pijn. Alleen de omringende randen doen wel erg veel pijn. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis.

Wanneer een groot deel van de huid van je kind is verbrand of de verbrandingen zijn derdegraads, dan moet je altijd meteen met je kind naar het ziekenhuis. Het kan namelijk voorkomen dat je kind door het vocht- en zoutverlies dat met dit soort hevige brandwonden gepaard gaat, in een shock raakt. Bovendien bestaat er een risico op infecties.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je kind in situaties terechtkomt waarin hij brandwonden kan oplopen. Zorg voor een veilige leeftomgeving. Het is verstandig om je kind niet alleen thuis te laten, maar hem mee te nemen als je van huis moet. Als je kind nog wat kleiner is, kun je hem in de box zetten wanneer je staat te koken of het eten op tafel zet. Verlies je kind niet uit het oog wanneer je druk bezig bent. Verder is het aan te raden om lucifers op een plaats te bewaren, zodat ze buiten het bereik van je kind liggen. Stop ze bijvoorbeeld in een doos waar hij niet bij kan.

Weet jij wat je moet doen? Doe de test van de Brandwondenstichting