7 tips voor een veilige stranddag met kinderen

7 tips voor een veilige stranddag met kinderen

Op een warme zomerdag is het heerlijk om samen met je gezin verkoeling te zoeken. Veel ouders trekken met hun kinderen naar het strand. Groot gelijk. Lekker samen genieten. Alleen blijf wel goed opletten. Juist op het strand gaat het nog wel eens mis. Veiligheidsexpert Mieke Cotterink deelt graag tips met je voor een veilige dag op het strand met kinderen. Lees je mee?

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

7 tips voor ouders op het strand

Voor veel kleintjes betekent een stranddag maar Ć©Ć©n ding: feest! Door het zand rollen, rondrennen, spetteren, knoeien, kliederen: het mag ineens allemaal. Ontzettend leuk, maar voor ouders is het met dolenthousiaste peuters en kleuters zaak om extra goed op te letten.

1. Check de borden en vlaggen

Als je arriveert op het strand check dan goed de informatieborden en -vlaggen bij de strandopgang. De gevaren en verboden kunnen per stukje strand (en zee) verschillen.

2. Laat opblaasbare items thuis

Laat je kinderen in zee geen zwemvleugels of andere opblaasbare drijfhulpmiddelen dragen of blijf erbij. Een kind dat even contact met de bodem verliest, kan eenvoudig meegevoerd worden door wind en stroming.

3. Speel in ondiep water

Laat kinderen nooit spelen in water dat dieper is dan (kinder)heuphoogte. Zet ze bij voorkeur in een zwinnetje (ondergelopen kuil tussen zandbanken).

4. Laat je niet afleiden door je telefoon

Houd voortdurend zelf toezicht op je kinderen en laat je niet afleiden door je telefoon of een boek.

5. De zee kan verraderlijk zijn

Aan zee heb je te maken met eb en vloed. Houd rekening met snel opkomend water.

6. Geef je kind een polsbandje

Zorg dat je kinderen weten waar je zit en doe ze een polsbandje om met je telefoonnummer.

7. Zorg voor bescherming tegen de zon

Bescherm kinderen extra goed tegen zonverbranding. Trek beschermende kleding aan, smeer voldoende zonnebrand op de huid en zorg voor schaduw.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender