
Hoe creëer je een veilige omgeving voor je kind? Hoe vervoer je je dreumes op een veilige manier? Alles wat je wilt weten over veiligheid vind je in deze rubriek. Van veilig slapen tot veilig in de zon en van veilig spelen tot een veilige omgeving. Kinderen zijn nieuwsgierige aagjes die zo veel mogelijk van de wereld proberen te ontdekken. Het is dan ook belangrijk om het huis, de tuin en alle andere plekken waar hij vaak komt, zo veilig mogelijk te maken. Maar ook dan gebeurt er wel eens een ongelukje.
Een vinger tussen de deur, een valpartij of erger: een brandwond of ernstige verstikking. Hoe goed je ook op je kind let, een ongeluk zit in een klein hoekje. WIJ heeft de acht meest voorkomende ongelukken (groot en klein) voor je op een rij gezet. Weet jij hoe je moet handelen in de volgende gevallen?
Als je kind brandwonden heeft, dan is zijn huid beschadigd door droge hitte (bijvoorbeeld vuur, hete oven of föhn) of natte hitte (heet water, stoom of hete olie). Onderschat brandwonden niet. Als het om een ernstige verbranding gaat, kan je kind er blijvend letsel aan overhouden!
Je kind is van nature erg nieuwsgierig en speels. Hij wil overal aanzitten. Vaak kan dat geen kwaad, maar niet alles in huis is even veilig. Zo kan je kind een elektrische schok krijgen als hij speelt met bepaalde elektrische apparaten en stopcontacten.
Het ene insect steekt om zich te voeden met bloed, terwijl het andere insect dit doet om zich te verdedigen. Bij het steken verliezen insecten hun zuigbuis of angel niet. Alleen de angel van een bij blijft in de huid hangen.
Muggen houden jou en je kind niet alleen uit jullie slaap met hun gezoem, maar bezorgen ook nog eens vervelende jeuk en plekjes! Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen heftig reageren op een muggensteek. Een mug spuit een stofje in, zodat het bloed goed blijft stromen en de mug zich kan voldrinken. Dit stofje zorgt voor een allergische reactie, wat de welbekende muggenbult en bijbehorende jeuk veroorzaakt.
Als je kind een snij- of schaafwond oploopt, komt er bijna altijd bloed bij kijken. Deze bloedingen ontstaan doordat er een bloedvat wordt gescheurd of doorgesneden. De sterkte van de bloeding is afhankelijk van het type bloedvaten en de grootte van de wond.
Ieder kind heeft wel eens een splinter. Vooral bij het spelen kunnen kleine splinters hout, glas, metaal of een doorn gemakkelijk in de huid blijven steken. In de meeste gevallen kun je splinters op eenvoudige wijze verwijderen.
Verwijder tekenbeten zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 24 uur. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán je kind ziek maken als de teek lang op je huid zit. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek jouw kind toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen.
Vergiftigingen komen bij kinderen het meest voor tussen het 2e en 5e levensjaar. De grootste boosdoeners zijn medicijnen (28%), kinderen zien die vaak voor snoepjes aan. Gevolgd door schoonmaakmiddelen (25%). Je kind is op deze leeftijd namelijk veel aan het onderzoeken en proeven en stopt van alles in zijn mond.
Jonge kinderen willen nog wel eens iets in hun neus stoppen. Dat er daarna niet meer vanzelf uitkomt. Soms zie je het gebeuren, maar het kan ook zijn dat je het pas merkt als je kind een loopneus of verstopte neus heeft. Het voorwerp moet worden verwijderd, anders loopt je kind het risico op een ontsteking of beschadiging van het neusslijmvlies.
Voetblaren zijn huidblaasjes waaronder zich vocht heeft opgehoopt. Je kind kan voetblaren krijgen wanneer er teveel druk of wrijving is op een bepaald gedeelte van zijn voet. Of als de huid op zijn voet is verbrand. De meeste voetblaren worden veroorzaakt door te krappe of te ruime schoenen.
Verslikking of verstikking bij je kind: het kan zomaar gebeuren. Jonge kinderen stoppen namelijk alles in hun mond. Dat is niet vreemd, want de mond is het grootste tastorgaan. Zo kan het gebeuren dat je kind iets inslikt, zich flink verslikt of zelfs bijna stikt? Wat moet je dan doen?
Als je kind valt of ergens tegenaan stoot, kan het gebeuren dat een tand loszit in de mond, beschadigd raakt of zelfs uit de mond komt. Heeft je kind nog een melkgebit? Dan wordt hier vaak niets aan gedaan. Betreft het een tand van het blijvende gebit? Raak dan de plek of het gedeelte van de tand dat nog vastzit niet aan.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Kinderen vormen een grote risicogroep voor brandwonden. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Wat kun je doen om de (brand)veiligheid in huis voor kinderen te vergroten?
Je kind kan zich lelijk stoten aan de meubels in het huis. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je hem (en jezelf!) flink wat tranen besparen.
Je kind kan heerlijk spelen in de tuin, maar de tuin is ook een plek vol gevaar. Denk aan giftige planten, de vijver of de schuur met gevaarlijk gereedschap. Hoe zorg je voor een veilige tuin?
Medicijnen, lampolie, schoonmaakmiddelen; allemaal bevatten ze giftige stoffen. Voor je kind zijn het giftige verleiders. Dat roze tabletje tegen hoofdpijn ziet eruit als een lekker snoepje. En die rode lampolie, dat is toch net limonade…
Lekker in de zon spelen is heerlijk, maar zorg ervoor dat je je kind goed beschermt. Een kinderhuidje is teer en extra gevoelig voor UV-straling. Voorkom verbranding!
Op de trap gebeuren vaak ongelukken. Gladde sokken, een misstap en … boem. Blijf er daarom bij als je kind de trap op- of afloopt. En zorg voor goede veiligheidsmaatregelen.
Opeens zit je peuter of kleuter met zijn vinger tussen de deur. Je zult niet de eerste moeder zijn die dat overkomt en zeker ook niet de laatste. Wat moet je doen?
Kinderen vinden het heerlijk om de in de tuin te spelen. Het is wel belangrijk om in je tuininrichting rekening te houden met je kind. WIJ.nl geeft je een aantal tuintips om spelen in de tuin zo leuk en veilig mogelijk voor je kind te maken.