Vervoer

Vervoer

Hoe gaan jullie naar de plaats van bestemming? De meeste jonge ouders kiezen voor vervoer met de auto of het vliegtuig. Maar met de trein kan ook heel goed. En wat neem je mee om het onderweg gezellig te houden? Stop je kind de avond voor vertrek vroeg onder de wol en ga zelf ook op tijd naar bed. Zo kun je uitgerust opstaan, op tijd vertrekken en eventuele files vermijden.

Met de auto op vakantie

Uit de WIJ Vakantie Enquête blijkt dat 74% met de auto op vakantie gaat. Reis je ver, las veel stops in (om de twee uur) en zorg ervoor dat je kleine zich even kan uitleven op het gras of een deken. Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de auto, maar ook niet dat het tocht. Als je stopt, zet de auto dan in de schaduw.

Hydrofiele luiers, handdoeken of theedoeken kun je prima gebruiken als zonnescherm of koop zonneschermen met zuignapjes om aan de ramen vast te maken. Laat je slapende kind nooit alleen achter in de auto. Als je echt de auto uit móet, zet de auto dan in de schaduw, draai de raampjes open en houd zicht op de auto van een afstand.

Als je het zelf vol kunt houden, is ’s nachts rijden met een kleintje dat slaapt natuurlijk ideaal. Zet je kind wel vast in zijn eigen stoeltje, dus geen bedje op de achterbank of op schoot. Zorg dat je kind voldoende drinkt onderweg. Ga voor de afwisseling eens achterin zitten bij je kind en zorg voor wat speelgoed onderweg.

Met het vliegtuig op vakantie

Zo’n 15% van alle kinderen heeft oorpijn bij stijgen en dalen. Geef je jonge kind daarom tijdens opstijgen en dalen een zuigfles. Om de oren te klaren moet je een kind laten drinken op het moment dat je zelf de druk in je oren voelt toenemen (bij opstijgen en landen). Begin er niet te vroeg mee, want dan is hij uitgedronken tegen de tijd dat het vliegtuig echt opstijgt.

Voor oudere kinderen die geen flesje meer drinken, zijn er bij de apotheek speciale ‘Earplanes’, oordopjes, verkrijgbaar die de oortjes beschermen tegen de druk en de pijn. Ook je kind drinkt tijdens een vlucht meer dan tweemaal zoveel als normaal. Geef hem zoveel te drinken als hij wil.

Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je meerdere tijdzones. Vergeet het dan maar met het opgebouwde slaap- en eetritme! Je kunt je het beste zelf aanpassen en je richten naar wat je kind aangeeft. Om in de gaten te houden welke tijd voor je kind geldt, kun jij of je partner het horloge op de tijd van het land van vertrek laten staan. Mocht je vlucht overhoopt vertraging hebben, weet dan dat er op Schiphol een speciale Babycare Lounge is. Hier kun je je kind privé verzorgen, voeden en zelfs in bed leggen.

Met de trein

Koop ruim van tevoren de kaartjes en probeer een reis tijdens de daluren te boeken of een reis met de nachttrein. Dan weet je zeker dat jullie allemaal bij elkaar kunnen zitten. Zorg dat je genoeg te eten en te drinken meeneemt als je een lange reis voor de boeg hebt. Neem dingen mee die je kind lekker vindt en neem schoonmaakdoekjes mee om handjes en gezicht schoon te maken of voor als je kleine naar het toilet is geweest.

Zorg ervoor dat je tegelijk met je kind instapt. Je moet er toch niet aan denken dat de trein onverwacht wegrijdt, terwijl je kind al in de trein zit en jij nog op het perron staat! Help je kind met instappen, want de treden van de trap zijn soms erg hoog voor kleine kinderen. Als je een lange reis maakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind zich de hele reis kan vermaken. Om te beginnen kun je hem een plekje bij het raam geven, zodat hij lekker naar buiten kan kijken.

Hij vindt het leuk als je hem steeds vertelt waar jullie zijn en hoeveel haltes er nog komen. Ook vindt hij het prachtig om de kaartjes aan de conducteur te mogen geven. Het is wel heel moeilijk voor hem om lang achter elkaar stil te zitten. Hij wil liever staan, rondlopen en op de banken klauteren. Maar het is gevaarlijk om hem door het gangpad te laten lopen. Als de trein een keer flink slingert, kan hij tegen een stoel of een andere passagier aanvallen. Daarom kun je beter af en toe samen een eindje door de trein te lopen. Ook is het goed om te profiteren van de langere stops die de trein maakt. Als de trein een kwartiertje stilstaat op een station, ga er dan even uit. Dan kan je kind even zijn benen strekken en even lekker rondrennen. Zorg er dan wel voor dat je op tijd weer instapt en dat iemand je bagage in de gaten houdt.

Wat neem je mee voor onderweg?

  • Knuffels
  • CD’s met muziek, verhaaltjes, of boeken op CD
  • Boeken en stripboeken, nieuw of geleend
  • Nintendo DS/Portable DVD-speler
  • Puzzelboekjes
  • Pen en papier
  • Reisspelletjes
  • Raamstickers
  • Poppenkastpoppen
  • Kompas
  • Eenvoudige knutselwerkjes zoals scoobydoo-touwtjes, punniken of een toverblok

Een verrassingstas is superleuk voor je kind. Stop er kleine cadeautjes en wat lekkers in waarvan hij één ding mag om de honderd kilometer of om het uur. Ideeën voor de verrassingstas: stickerboek, boerderijdiertjes, autootjes, zaklamp, popje, puzzelspelletjes, nieuwe cd om af te spelen, plastic verrekijker of raamstickers.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender