Vakantie voor alleenstaande ouders

Vakantie voor alleenstaande ouders

Als alleenstaande ouder maak je ook vakantieplannen. Je zoekt rust (voor jezelf), maar ook genoeg te doen voor je kind(eren) en mogelijk ook kennismaking met andere alleenstaande ouders. Hoe zorg je dat het een perfecte vakantie voor iedereen wordt? Het feit dat je als eenoudergezin op vakantie gaat, betekent niet dat je dingen hoeft te laten. Je kunt zowel dichtbij als verder weg je bestemming kiezen; dat bepaal je zelf aan de hand van je vervoersmiddel en of jij meer of minder autokilometers wilt maken of gaat vliegen.

Wat veel alleenstaande ouders in elk geval gemeen hebben, is dat ze graag met andere (alleenstaande) ouders in contact komen: voor aanspraak, gezelligheid, gedeelde verantwoordelijkheid en om speelkameraadjes voor je kind(eren) te vinden. Omdat je de zorg alleen draagt, is het fijn als er daarbij op je vakantiebestemming genoeg leuke dingen (te doen) zijn en dat de nabije omgeving ook aantrekkelijk is.

Met vrienden weg

Zo kun je ook samen in een grote vakantiewoning of hotel gaan zitten, zonder dat je alleen bent. Wel even zeker weten dat je ook dezelfde verwachtingen hebt en elkaar op de juiste momenten de rust gunt. Al je goed met je familie omgaat, is ook bij hun aansluiten een idee.

Kamperen, of juist niet?

Kamperen is vaak een uitgelezen manier om snel in contact te komen met andere ouders én hun kinderen. Een stacaravan of ingerichte tent huren is dan een heel goede optie. Liever niet kamperen? Er zijn ook vakanties waarbij je in een hotel of appartement verblijft, groepsrondreizen en zelfs cruises of vakanties op een zeilboot. Het is aan jou waar je voorkeur naar uit gaat. Vraag jezelf af of je een kampeertype bent of liever meer privacy hebt. In een groepsreis of op een zeilboot heb je dit natuurlijk het minste, maar voor sommigen kan dit juist fijn zijn.

Aanbieders van éénoudervakanties zijn erop gericht jou en je kind(eren) die ontspanning te bieden die bij vakantie hoort. Vaak zijn er gerichte activiteiten voor kinderen in diverse leeftijdgroepen: kijk hiernaar als je gaat boeken. Het is ook leuk als er bijvoorbeeld gezamenlijke uitstapjes of excursies worden georganiseerd; anders sta je er steeds alleen voor om op pad te gaan. Vaak zijn er einde middag, rond etenstijd en/of in de avond gezellige bijeenkomsten waar je je vrijblijvend bij kunt aansluiten. En wellicht wil je er ook een keer alleen even op uit: vraag na of er een mogelijkheid is om jouw kind(eren) voor een middagje op te vangen.

Financieel

Als alleenstaande ouder heb je vaak minder te besteden dan in een traditioneel gezin. Houd daarom in de gaten of er speciale kortingen of aanbiedingen zijn. Je kunt ook voor een last minute gaan, maar misschien is dat idee wat te hectisch voor jou.

Tips om op te letten

  • Informeer van tevoren of er speciale kinderspullen als bedje, kinderstoel, box, bolderkar te huur of te leen zijn. Dat scheelt veel bagage meenemen voor jou.
  • Je hoeft jezelf en je kind geen geweld aan te doen, maar ongeveer het thuisritme aanhouden, schept duidelijkheid voor je kind. Je zit er niet op te wachten dat je óf ‘s ochtends om 6 uur een jengelende peuter aan je bed hebt óf ’s avonds tot 23.00 uur rondloopt, terwijl je zelf wilt slapen.
  • Je zorgt in elk geval voor voldoende voeding, luiers, doekjes, crème en kleding voor die eerste dagen. Waarschijnlijk reis je met je kind niet naar een plek waar niets verkrijgbaar is, maar zo kun je beiden even rustig acclimatiseren zonder dat je meteen op pad hoeft. Je kind heeft ook een eigen paspoort nodig: vraag deze op tijd aan.
  • Begin op tijd met pakken, dat voorkomt stressen op de laatste dag voor vertrek. Verder kun je alle kleertjes uit de was alvast opzij leggen, op tijd je extra boodschappen doen en steeds meer spulletjes verzamelen op een aparte plek. Dan hoef je het op de dag van vertrek alleen nog maar aan te vullen met de laatste artikelen en je koffers dicht te ritsen!
  • Houd je van dans, theater, muziek en kunst? Kijk dan eens bij de weekenden en workshops van Stichting Buitenkunst via buitenkunst.nl.
  • Ook woningruil kan een manier zijn om je vakantie te vieren.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender