Tips voor een veilige vakantie met je kind

Tips voor een veilige vakantie met je kind

De spullen zijn gepakt en de vakantie kan beginnen. Heerlijk! Hoewel je lekker achterover wilt leunen om even bij te komen, zorg dat je op een aantal zaken steevast alert blijft. Je wilt natuurlijk niet alleen een leuke vakantie, maar ook een veilige vakantie beleven. Benieuwd waar je op kunt letten? Hieronder vind je tips en advies. Goede reis!

Pas op voor de zon, voorkom verbranding!

De zon schijnt, het is een prachtige dag en dus ga je met je gezin lekker naar buiten. Pas op … want de zon kan venijnig zijn. De huid van je kind verbrandt vaak sneller dan je denkt. Helemaal op dagen, waarbij de zonkracht erg hoog is in Nederland of als je bijvoorbeeld in een ander land op vakantie bent. Probeer altijd te voorkomen dat je kind verbrandt door de zon. Een behoorlijke verbranding kan blijvende schade tot gevolg hebben. De huid wordt iedere maand vernieuwd, maar zonschade door verbranding of een overdaad aan UV wordt permanent in het systeem opgeslagen.

Tips tegen zonverbranding bij kinderen

  • Smeer je kind in met waterproof zonnebrand met een hoge SPF factor. Herhaal dit gedurende de dag.
  • Laat je kind UV beschermende kleding dragen en vergeet ook geen zomerhoedje of pet.
  • Zorg voor een plek in de schaduw om te spelen.

Wanneer een kind verbrandt, draagt het die schade het hele verdere leven met zich mee. Zonschade vergroot de kans op het krijgen van huidkanker. Gelukkig kan de huid heel goed kan worden beschermd tegen uv-straling en zonkracht. Benieuwd wat je kunt precies doen? Lees hier alles over veilig in de zon met je kind.

Tips voor een veilige vakantie met je kind

Ga je op vakantie met je gezin? Compleet achterover leunen in je ligstoel is er niet bij. Zorg er altijd voor dat je je kinderen goed in de gaten houdt. Je kunt een aantal voorbereidingen treffen en afspraken maken om het wel makkelijker te maken voor jezelf.

Gegevens op ketting of armbandje

Zorg dat je kind altijd iets bij zich heeft met daarop je mobiele nummer. Denk in het buitenland aan +31 voor je mobiele nummer ipv 06. Je kunt speciale SOS-bandjes voor kinderen kopen. Alle gegevens staan dan op het bandje.

Verken de omgeving en geef grenzen aan

Als je op je vakantieplek gearriveerd bent, ga dan samen met je kind de directe omgeving verkennen. Spreek heel duidelijk af tot waar je kind mag lopen. Je kunt heel goed zeggen: ā€œHier kan mama je zien, verder mag niet.ā€ Het wordt voor jonge kinderen nog duidelijker als je het een paar keer oefent als spelletje, want je kind vindt het ook fijn om jou te kunnen blijven zien. Zog dat je kind goed weet welke tent, caravan of huisje van jullie is. Je kunt iets herkenbaars aan de buitenkant hangen. Op campings lijken de huisjes vaak allemaal op elkaar.

Wees extra alert bij water

Een ander risico in een andere omgeving is de aanwezigheid van water in de buurt. Veel leuke vakantieplekken waar je met kinderen heen gaat, hebben water in de vorm van een zwembad, een rivier, een meer of de zee in de buurt. De verleiding om daar zelf heen te gaan is heel groot voor een kleuter. Spreek duidelijk af met je kind dat het alleen met papa of mama naar het water mag, houd het daarnaast toch goed in de gaten. Zorg dat je kind rondom de zee, zwembad of meer ook altijd zijn zwembandjes om heeft.

Lees ook: Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

Wat als je kind ziek wordt op vakantie?

Ander weer, ander eten en ander ritme. Het kan zomaar gebeuren dat je kind onverhoopt ziek wordt op vakantie. In je vakantieland zijn natuurlijk ook artsen en winkels die medicijnen verkopen, maar het is prettiger om zelf een kleine EHBO kit mee te nemen. Zorg dat je zelf pleisters, een pincet, thermometer, doosje paracetamol, ontsmettingsmiddel en een genezende crĆØme meeneemt. Dat scheelt een hoop gedoe. Afhankelijk waar je heen gaat is een tekentang ook onmisbaar. Mocht je kind toch zo ziek zijn dat je naar een arts moet is het handig als je de zorgverzekering gegevens bij de hand hebt.

Met deze tips kun je als ouder ontspannen genieten van een veilige en leuke vakantie met je peuter of kleuter. Veilig reizen begint met een goede voorbereiding en oplettendheid, zodat je zorgeloos kunt genieten van je tijd samen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender