Tips voor een veilige vakantie met je kind

Tips voor een veilige vakantie met je kind

De spullen zijn gepakt en de vakantie kan beginnen. Heerlijk! Hoewel je lekker achterover wilt leunen om even bij te komen, zorg dat je op een aantal zaken steevast alert blijft. Je wilt natuurlijk niet alleen een leuke vakantie, maar ook een veilige vakantie beleven. Benieuwd waar je op kunt letten? Hieronder vind je tips en advies. Goede reis!

Pas op voor de zon, voorkom verbranding!

De zon schijnt, het is een prachtige dag en dus ga je met je gezin lekker naar buiten. Pas op … want de zon kan venijnig zijn. De huid van je kind verbrandt vaak sneller dan je denkt. Helemaal op dagen, waarbij de zonkracht erg hoog is in Nederland of als je bijvoorbeeld in een ander land op vakantie bent. Probeer altijd te voorkomen dat je kind verbrandt door de zon. Een behoorlijke verbranding kan blijvende schade tot gevolg hebben. De huid wordt iedere maand vernieuwd, maar zonschade door verbranding of een overdaad aan UV wordt permanent in het systeem opgeslagen.

Wanneer een kind verbrandt, draagt het die schade het hele verdere leven met zich mee. Zonschade vergroot de kans op het krijgen van huidkanker. Gelukkig kan de huid heel goed kan worden beschermd tegen uv-straling en zonkracht. Benieuwd wat je kunt precies doen? Lees hier alles over veilig in de zon met je kind.

3x veilig op vakantie met je kind

Ga je op vakantie met je gezin? Zorg er dan voor dat je je kinderen goed in de gaten houdt. Ook kun je een aantal voorbereidingen treffen en afspraken hierover maken.

Gegevens op kleding of bandje

Zorg dat je kind altijd iets bij zich heeft met daarop zijn naam, de plek waar je verblijft en je mobiele nummer. Vergeet ook niet de nationaliteit van je kind te vermelden. Je kunt deze gegevens van te voren laten plastificeren en speld ze op de onderkleding. Ook kun je speciale SOS-bandjes voor kinderen kopen. Alle gegevens staan dan op het bandje.

Verken de omgeving en geef grenzen aan

Als je op je vakantieplek gearriveerd bent, ga dan samen met je kind de directe omgeving verkennen. Spreek heel duidelijk af tot waar je kind mag lopen. Je kunt heel goed zeggen: ā€œHier kan mama je zien, verder mag niet.ā€ Het wordt voor jonge kinderen nog duidelijker als je het een paar keer oefent als spelletje, want je kind vindt het ook fijn om jou te kunnen blijven zien.

Wees extra alert bij water

Een ander risico in een vreemde omgeving is de aanwezigheid van water in de buurt. Veel leuke vakantieplekken waar je met kinderen heengaat, hebben water in de vorm van een zwembad, een rivier, een meer of de zee in de buurt. De verleiding om daar zelf heen te gaan is heel groot voor een kleuter. Spreek duidelijk af met je kind dat het alleen met papa of mama naar het water mag, houd het daarnaast toch goed in de gaten.

Lees ook: Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender