Eten & bereiding

Eten & bereiding

Op vakantie ben je misschien wat makkelijker met eten. Je eet net wat vaker buiten de deur en je kookt waarschijnlijk eenvoudiger. Houd de hygiëne wel in de gaten. Diarree betekent vaak een serieuze domper op de vakantiepret. Komt het toch zover, laat je kind dan veel drinken. Omdat kleine kinderen sneller ernstig ziek worden dan volwassenen, blijf je alert en aarzel je beter niet om een dokter te waarschuwen. Neem zakjes orale rehydratiezouten (ORS) voor kinderen mee om uitdroging te voorkomen.

Kooktips

De meeste kinderen eten met de pot mee. Houd bij het koken rekening met het volgende:

  • Eet alleen vlees als het echt door en door gaar is, of ingevroren is geweest bij een temperatuur van -20°C.
  • Was je groente goed of verzeker je ervan dat het goed gewassen wordt.
  • Bewaar bederfelijke voeding koud en kort. Verhit bij twijfel de voedingsmiddelen door en door.
  • Heb je de beschikking over een koelkast? Een temperatuur tussen de 4 en 7°C is veilig.
  • Let ook op water; in warme, zeker tropische, landen is het aan te raden om mineraalwater uit een fles te gebruiken in plaats van uit de kraan. Kook er ook mee.
  • Zorg dat voedingswaren goed beschermd zijn tegen vliegen.

Voorkom voedselinfectie

Vooral in warme landen is de kans op voedselvergiftiging groter. Voor de volgende voedingsmiddelen gelden voorzorgsmaatregelen om een voedselinfectie te voorkomen bij jou en je kind.

Middellandse Zeegebied

Product: Rauwe schaal of schelpdieren
Risico: Hepatitis A of norovirus
Maatregel: Alleen goed verhitte schaal- of schelpdieren eten

Product: Rauwmelkse zachte kaas
Risico: Listeria bacterie
Maatregel: Geen zachte kaas met rauwe melk (‘au lait cru’) eten, maar voorverpakte kaas met gepasteuriseerde melk (‘au lait pasteurisé’)

Zuid- en Oost-Europa

Product: Vlees
Risico: Parasieten, bacteriën
Maatregel: Houd het vlees dat je in de winkel koopt goed koel en maak het door en door gaar. Let erop dat het vlees in restaurants ook goed gaar en heet geserveerd wordt

Tropische ontwikkelingslanden

Product: Water, ijsblokjes
Risico: Bacteriën
Maatregel: Kraanwater is vaak niet geschikt om te drinken. Ook niet voor het wassen van groente en fruit. Kies mineraalwater uit flessen, maar controleer of de dop nog verzegeld is. Of kook het kraanwater vijf minuten en laat het afkoelen voor gebruik. Het is dan nog maximaal een dag drinkbaar. IJsblokjes zijn vaak gemaakt van kraanwater. Als je een drankje bestelt, geef dan aan dat je geen ijsblokjes wilt

Product: Vlees
Risico: Parasieten/ bacteriën
Maatregel: Houd het vlees dat je in de winkel koopt goed koel en maak het door en door gaar. Let erop dat het vlees in restaurants ook goed gaar en heet wordt geserveerd

Product: Groente en fruit
Risico: Bacteriën
Maatregel: Koop geen gesneden fruit of groente/salades. Was groente en fruit voor gebruik met drinkwater (dus geen kraanwater). Schil het fruit. Kook de groente. Koop alleen fruitsap als je ziet dat het vers voor je geperst wordt

Eten op straat

In warme landen kun je ook vaak eten kopen bij stalletjes op straat. Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Met andere woorden: zien de stand en de kok er schoon en fris uit? Zie je geen ongedierte en vliegen bij de etenswaren? Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat je er ziek van wordt. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is. In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de ’locals’ doen en let vooral op families met kinderen.

Barbecuen

Barbecuen is leuk, maar houd je aan een paar basisveiligheidsregels. Er moet altijd een volwassene in de buurt van de BBQ zijn, ook in het half uur dat hij nodig heeft om warm te worden. Risico: even weg lopen om een drankje te pakken, je ukkie kijkt wel even hoe het met het vuur is … Zet de BBQ minimaal een paar meter bij de stoelen en tafel vandaan. Ga altijd achter de BBQ staan, met je gezicht naar de stoelen toe. Zo houd je zicht op je kind. Als je met je rug naar het gezelschap staat, kan je kind je verrassen. En de allerbelangrijkste, zet altijd een emmer met zand of water naast de BBQ!

Andere tips

Was goed je handen na gebruik van het toilet, voor je gaat koken en voordat je gaat eten. de afwas - bij gebrek aan vaatwasmachine - doe je in een heet sopje. Gebruik schone handdoeken en laat geen vuile thee- en handdoeken slingeren. Verder kun je insecten beter op afstand houden. Neem een klamboe mee die je over het bedje kunt hangen. Reis je in het voorjaar, wees dan alert op teken, zeker als je in een bos- of struikrijke omgeving verblijft. Check je kind elke avond, ook in de huidplooien, op teken. Kleed je kind in lange broek en een shirt met lange mouwen als je in de bossen gaat wandelen.

Ook ’s nachts slaapt je kleine beter in een pyjama met lange mouwen en een lange broek. Als het warm is, hoef je hem dan niet toe te dekken. Geef je kind altijd schoenen aan; zo voorkom je kleine wondjes waarbij er meteen grote kans op infectie is. Kies bijvoorbeeld voor stevige sandalen met klittenband uit de outdoorwinkel, die dienen meteen als waterschoentjes. Handig! Ontsmet ieder onverhoopt wondje goed.

Beeld: iStock.com/Nadezhda1906

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender