Bestemming & voorbereiding

Bestemming & voorbereiding

Leuk, die voorpret om te kijken waar je naartoe gaat op vakantie! Je hebt zoveel keuze … Een aantal dingen zijn voor jou met een jong kind wel zo plezierig. En: hoe bereid je je voor? Ga je je bestemming uitzoeken, bedenk dan wat bij jou en je gezin past.

Top 5 vakantiebestemming

Populaire vakantiebestemmingen met een kind van 1 - 4 jaar:

  • Nederland
  • Frankrijk
  • België
  • Duitsland
  • Spanje

Top 5 gezinsvakantie

Meest geboekte vakanties met een kind van 1 - 4 jaar:

  • Bungalowpark
  • Vliegvakantie (zon)
  • Kamperen (ingericht)
  • Kamperen (eigen)
  • Vakantiehuis

© WIJ Vakantie Enquête

Voorbereiding

Met een jong kind kan het handig zijn als er alvast wat ‘groot materieel’ klaarstaat of eventueel te huur is, en er misschien een aantal faciliteiten zijn die het je makkelijk maken. Informeer van te voren of er een bedje, box, kinderstoel en wasmachine aanwezig zijn.

Ga ook na of je accommodatie en de directe omgeving ‘kidsproof’ zijn: zijn er beveiligde stopcontacten, kan je kind bij water komen, is de directe omgeving autoluw, is het zwembad afgesloten met een hek, zijn er onveilige trapjes?

Vergeet niet je kind z’n favoriete deken, popje of een knuffel of speelgoed mee te nemen. Zo heeft hij iets vertrouwds van thuis, waardoor hij sneller aan de vreemde omgeving kan wennen. En gaat je kind tijdens de vakantie in een campingbedje slapen? Laat hem er dan thuis alvast aan wennen, zodat het niet én in een vreemde omgeving én in een vreemd bed terechtkomt.

Zorg dat het voor iedereen leuk is

Probeer op vakantie een balans te vinden in wat je zelf leuk vindt en wat je kind aankan. Blijf ’s ochtends of ’s middags in of rond je verblijf voor de broodnodige rust in de dag. Wil je toch een langer uitstapje maken, dan kan je kind wellicht zijn slaapje doen als je onderweg bent. Een hele dag aan het strand is niet aan te raden, evenmin als een vakantie op grote hoogte. ’s Ochtends en in de namiddag even de zon opzoeken kan best, maar voor de rest van de dag zoek je voor je kind liever koelte en schaduw op.

Ook gedijt je kind het beste op en zekere regelmaat. Daarom kun je tijdens de vakantie het beste het ritme van thuis overnemen. Als je zelf liever wat later eet dan thuis, overweeg dan je kind eerder zijn maaltijd te geven. Dan kan hij nog even spelen en eet je later, als hij slaapt, lekker rustig samen.

Vaccinaties

Ga je naar een exotische bestemming, controleer dan of je kind alle basisvaccinaties heeft gehad. Soms zijn er ook extra vaccinaties nodig zoals Hepatitis A & B of gele koorts. ga je naar een bestemming waar een bof- mazelen- of rodehondepidemie heerst? Waarschijnlijk heeft je kind zijn vaccinaties al gehad tegen BMR; overweeg anders of je het alsnog beter kunt laten doen!

Vraag het bij je consultatiebureau en neem een kopie van de vaccinatiekaart mee. Voor kinderen die langdurig of regelmatig reizen naar landen waar tuberculose veel voorkomt en waar de medische infrastructuur van een laag niveau is, kan vaccinatie tegen tuberculose zinvol zijn. Je reist beter niet af naar een land waar malaria voorkomt, aangezien het toedienen van anti-malariapillen aan jonge kinderen erg moeilijk is.

Beeld: iStock.com/ljubaphoto

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender