Zijn er inentingen tegen andere ziekten?

Zijn er inentingen tegen andere ziekten?

Ja, maar dat is alleen nodig in een aantal speciale gevallen. De ziekten waartegen relatief veel kinderen extra worden ingeënt, zijn tuberculose en de griep. Voorheen gold dit ook voor de Hepatitis B vaccinatie.

Tuberculose

Een vaccinatie tegen tuberculose (ook wel tbc genoemd) is alleen nodig wanneer je kind een verhoogd risico loopt om deze ziekte te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer hij vaak of lang naar een land gaat waar tbc veel voorkomt.

Griep

Als je kind lijdt aan een chronische aandoening aan zijn hart, longen of nieren, of wanneer je kind suikerziekte heeft, kan hij in aanmerking komen voor een griepprik. Dit is nodig omdat het griepvirus (ook wel influenza genoemd) voor deze kinderen zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Meningokokken B-vaccinatie

Meningokokken B ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan sepsis of hersenvliesontsteking veroorzaken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. De Gezondheidsraad oordeelde dat het aantal ziektegevallen op dit moment laag is en de vaccinatie veel bijwerkingen heeft. Ook leidt deze vaccinatie niet tot groepsbescherming. Deze vaccinactie is daarom niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en moet je zelf betalen voor deze vaccinatie. Het vaccin wordt wél vergoed in een aantal uitzonderingsgevallen. Het gaat dan om mensen die een hoog risico op invasieve meningokokkenziekte hebben.

Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Bijna alle kinderen die in Nederland opgroeien hebben vóór de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Er is een vaccinatie, maar die is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma omdat de ziekte in ons land niet ernstig is. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken in een milde vorm. De vaccin wordt aangeraden aan verschillende risicogroepen. Zoals volwassenen die niet eerder besmet zijn geweest met waterpokken en werken met kinderen.

Bezoek aan de (sub)tropen

Wanneer je met je kind naar de tropen of de subtropen vertrekt, moet hij vaak nog extra worden ingeënt. Tegen welke ziekten je kind in deze gevallen moet worden beschermd, hangt af van het reisdoel en de verblijfsduur. Inlichtingen over vaccinaties voor reizigers en hun kinderen zijn bij elke Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) verkrijgbaar.

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender