Zijn er inentingen tegen andere ziekten?

Zijn er inentingen tegen andere ziekten?

Ja, maar dat is alleen nodig in een aantal speciale gevallen. De ziekten waartegen relatief veel kinderen extra worden ingeënt, zijn tuberculose en de griep. Voorheen gold dit ook voor de Hepatitis B vaccinatie.

Tuberculose

Een vaccinatie tegen tuberculose (ook wel tbc genoemd) is alleen nodig wanneer je kind een verhoogd risico loopt om deze ziekte te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer hij vaak of lang naar een land gaat waar tbc veel voorkomt.

Hepatitis B

Een prik tegen hepatitis B (ook wel geelzucht genoemd) werd voor augustus 2011 alleen aangeboden aan kinderen van moeders die besmet zijn met het virus. Tegenwoordig is de vaccinatie tegen Hepatitis B opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Griep

Als je kind lijdt aan een chronische aandoening aan zijn hart, longen of nieren, of wanneer je kind suikerziekte heeft, kan hij in aanmerking komen voor een griepprik. Dit is nodig omdat het griepvirus (ook wel influenza genoemd) voor deze kinderen zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Bezoek aan de (sub)tropen

Wanneer je met je kind naar de tropen of de subtropen vertrekt, moet hij vaak nog extra worden ingeënt. Tegen welke ziekten je kind in deze gevallen moet worden beschermd, hangt af van het reisdoel en de verblijfsduur. Inlichtingen over vaccinaties voor reizigers en hun kinderen zijn bij elke Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) verkrijgbaar.

HPV-vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Meisjes krijgen rond de leeftijd van 12/13 jaar de HPV-vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie beschermt tegen HPV, wat baarmoederhalskanker en genitale wratten kan veroorzaken. Vanaf 2021 wordt ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden. Dit beschermt hen tegen penis-, anus-, mond- en keelkanker. Ook wordt vanaf dan het moment van vaccineren vervroegd naar 9 jaar, zowel voor jongens als meisjes.

Beeld: iStock.com