Kunnen vaccinaties gevaarlijk zijn voor je kind?

Kunnen vaccinaties gevaarlijk zijn voor je kind?

Het zou kunnen dat je kind heftiger op een vaccinatie reageert dan normaal. Dit kan bij inentingen net zo goed voorkomen als bij het gebruik van geneesmiddelen.

Heftige reactie op een vaccinatie

Het kan zijn dat je kind van een vaccinatie hoge koorts krijgt (hoger dan 40,5°C) of flauwvalt. Zo’n heftige reactie komt gemiddeld maar bij één op de honderdduizend vaccinaties voor en is dus erg zeldzaam. Vaccinaties hebben in ons land in ieder geval nog nooit blijvende schade aan de gezondheid veroorzaakt. Ook is er in Nederland nog nooit een kind overleden door een vaccinatie. Als je kind heftig reageert op een vaccinatie, is dat meestal geen reden om hem de volgende keer niet meer te laten inenten. De gevaren waaraan je kind zonder vaccinatie staat blootgesteld, zijn vaak veel groter dan het gevaar van de vaccinatie zelf.

Tegenstrijdige informatie over vaccinaties

Als je enigszins twijfelt over het vaccineren van je kind, ga je waarschijnlijk online onderzoek doen. De kans is aannemelijk dat je dan op ontelbare websites stuit die beweren dat het laten vaccineren van je kind vol risico’s of zelfs gevaarlijk kan zijn. Deze websites zijn vaak afkomstig van personen of groeperingen die tegen vaccineren zijn. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de websites Vaccinvrij, de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en Vaccinatieraad. Hier kom je ogenschijnlijk overtuigende verhalen tegen over kinderen die ernstige aandoeningen kregen nadat ze gevaccineerd zijn. Dit is echt niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op aannames en meningen. Het is volkomen logisch dat je als ouder gaat twijfelen door deze tegenstrijdige informatie. Lees voor de meest voorkomende fabels dit artikel. Hieronder zetten we de voor- en nadelen over vaccineren voor je op een rij.

De voordelen van vaccinaties

  • Vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige infectieziekten en bijbehorende complicaties
  • Vaccinaties zorgen ervoor dat ziekten als polio en difterie nog maar nauwelijks voorkomen
  • Bij een hoge vaccinatiegraad (minstens 95%) treedt groepsbescherming op. De kans op een uitbraak is daardoor heel klein en worden bovendien ongevaccineerde (bijvoorbeeld door ziekte als leukemie) kwetsbare kinderen en volwassenen beschermd.

De nadelen van vaccinaties

  • Je kind kan last krijgen van lichte bijwerkingen, zoals een rode huid of koorts.
  • In sommige gevallen zijn er heftige bijwerkingen, zoals een koortsstuip.

Meld een heftige reactie bij je kind na een vaccinatie

Het is van belang dat je de arts of verpleegkundige die de vaccinatie toedient, op de hoogte stelt van een heftige reactie van bij kind. Deze kan dan het beste beoordelen of de vaccinatie moet worden uitgesteld of toch kan worden gegeven. Soms kan het nodig zijn om bijzondere voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je kind moet worden ingeënt. Zo kan het in sommige gevallen verstandig zijn om niet te vaccineren op het consultatiebureau, maar bij je huisarts of in de polikliniek.

Beeld: iStock.com/Sladic

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender