Je kind leren zwemmen

Je kind leren zwemmen

Nederland is een waterland. Daarom is het goed om je kind al snel vertrouwd te laten raken met water. Ga al op jonge leeftijd met je kind zwemmen in het zwembad. Met 3 maanden kun je al beginnen met babyzwemmen.

Vertrouwd raken met water

Door je kind mee te nemen naar het zwembad of naar een meer went hij aan grote hoeveelheden water. Zo is de kans kleiner dat je kind watervrees ontwikkelt. Later, als hij zwemles krijgt, werkt dat vanzelfsprekend in zijn voordeel.

Fitheid en spierkracht

Bewegen in het water kost extra spierkracht en energie: zo traint je kind zijn spieren en ademhaling op een andere manier dan wanneer hij speelt. Van regelmatig zwemmen kan de conditie van je peuter flink vooruitgaan.

Wanneer niet zwemmen met je kind?

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking is het niet slim om met hem te zwemmen. Toch naar het zwembad? Zorg dan dat zijn hoofd niet onder water komt. Ook als je kind problemen heeft met zijn luchtwegen is het goed om eerst advies te vragen aan je huisarts of het consultatiebureau. Je kind kan namelijk last krijgen van de chloordampen in het zwembad.

Het is heel belangrijk dat je kind het leuk vindt om het water in te gaan. Dwing hem niet als hij niet wil: zijn angst of weerzin worden alleen maar groter. Leer je kind dat het niet erg is om bang te zijn. Laat hem geleidelijk aan het water wennen door steeds een stapje verder te gaan. Begin bijvoorbeeld met op de rand van het zwembad zitten met zijn voetjes in het water. Als stapje verder kun je met hem in een pierenbadje gaan zitten of ga spelen in een bad waar je kind gemakkelijk met zijn hoofd boven water uit komt als hij staat. Bij veel zwembaden hebben ze zogenaamde ‘oefenuurtjes’, dan is de bodem op een hoogte waarbij je kind makkelijk kan staan. Op een spelende manier kun je zo steeds een stapje verder gaan tot je kind over zijn angst voor het water heen is.

Waarschuwing: blijf in de buurt!

Natuurlijk is het geweldig dat je kind zich comfortabel voelt in het water en misschien zelfs al wat zwemvaardigheden heeft, maar het is belangrijk om te onthouden dat je je kind niet alleen kan laten in de omgeving van water. Zelfs met zwemlessen is het niet gegarandeerd dat een kind volledig veilig is in het water en niet kan verdrinken. Daarom is het altijd verstandig om in de buurt te blijven en je kind goed in de gaten te houden. Veiligheid staat voorop!

Lees ook: 4x veilig spelen in en om water

Baby- en Peuterzwemmen

Vanaf dat je kind 3 maanden oud is, kun je met hem op babyzwemmen. Je bent dan samen met je baby in het water en maakt spelenderwijs kennis met water en zwemmen. Je kunt natuurlijk ook instappen bij het peuterzwemmen. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan veiligheid en zelfredzaamheid door middel van oefeningen, spelletjes en liedjes. Stap voor stap wordt je kind ā€˜watervrijā€™ door te spetteren en te leren drijven. Als je kind 4 jaar is, stroomt hij gemakkelijk door naar de echte zwemles.

Babyzwemmen en peuterzwemmen versterkt de band tussen jou en je kind door het continue huidcontact. Ook krijgt je peuter een beter uithoudingsvermogen en stimuleert het de lichamelijke ontwikkeling, de coƶrdinatie en de ademhaling. Maar het belangrijkste is, dat je kind het waarschijnlijk heel leuk vindt om samen met jou, je partner of opa en oma te spetteren en liedjes te zingen. Bijna elk zwembad heeft een eigen programma met professionele instructeurs voor de baby- en peuterzwemlessen.

Zwem-ABC

Tijdens zijn eerste zwemlessen wordt je kind voorbereid op het behalen van het Zwem-ABC. Dit diploma bestaat uit drie deeldiploma’s: Zwem A, Zwem B en Zwem C. Pas als je kind alle drie de deeldiploma’s heeft, krijgt hij officieel het predicaat ‘zwemveilig’. Het Zwem-ABC vervangt de oude A-, B- en C-diploma’s. In dit nieuwe, overkoepelende diploma ligt de nadruk minder op het beheersen van verschillende zwemtechnieken en meer op het veilig en vrij bewegen in het water.

Wat leert je kind?

Samenvattend leert je kind drie basisvaardigheden:

  • Vertrouwd raken met water: om goed te leren zwemmen, moet je kind zich eerst op zijn gemak voelen in het water. Zo moet hij zelf in het water durven springen en korte tijd kopje onder durven gaan. Je kleine leert verder om niet te schrikken van het gespetter van andere kinderen en om met zijn gezicht in het water te liggen.
  • Zwemtechnieken: als je kind alle diploma’s van het Zwem-ABC heeft gehaald, kan hij vier verschillende zwemslagen uitvoeren: schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Bovendien kan hij enige minuten achter elkaar watertrappelen, duiken en een aantal meter onder water zwemmen. Het merendeel van deze technieken komt tijdens zijn eerste zwemlessen al in vereenvoudigde vorm aan de orde.
  • Overleven in het water: het ultieme doel van zwemles is dat je kind zichzelf leert redden als hij per ongeluk te water raakt. Daarom leert je kind ook hoe het voelt als hij met zijn kleren aan in het water ligt.

Tijdsduur en kosten

Het duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar voordat je kind het Zwem-ABC heeft behaald. De kosten voor wekelijkse zwemlessen variĆ«ren meestal tussen de ā‚¬ 35 en ā‚¬ 70 per maand, afhankelijk van de duur van de lessen. Meestal duren de lessen tussen de 45 en 60 minuten. Sommige zwembaden bieden ook lessen van 30 minuten aan, waarbij het tarief doorgaans iets lager is. Als je kind privĆ©- of duo lessen volgt ben je ook duurder uit.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender