Welk boek kies je voor je kind?
Dreumes, peuter, kleuter. Welk boekje kies je wanneer voor je kind? Prentenboeken, doeboekjes, voorleesboeken met minder tekeningen … Welk boek is nu geschikt voor jouw kind?
Boeken voor je dreumes
Met je dreumes lees je boekjes (van bijvoorbeeld textiel of karton) met grote, duidelijke en herkenbare plaatjes. Je kind zal zich het meest aangetrokken voelen tot simpele afbeeldingen met felle kleuren. Aan de hand daarvan kun je samen met hem geluiden oefenen of lekker zitten babbelen. Ook figuren aanwijzen en benoemen kun je proberen, om zo zijn taalontwikkeling te stimuleren.
Boekentips vanaf 1 jaar
Voorlezen aan je dreumes? Tips & trics
- Dieren of voorwerpen aanwijzen en benoemen maakt het voorlezen extra leerzaam voor je dreumes. Je dreumes kan die woorden vaak nog niet goed uitspreken, maar weet vaak al veel namen van dingen uit zijn omgeving. Het is goed om dit te stimuleren, ook al kan je kleintje nog niet praten. Gebruik hierbij voor hetzelfde onderwerp verschillende woorden. Dus bijvoorbeeld een ‘koe’ is ook een ‘dier’ en hij heeft ‘zwarte’ en ‘witte’ vlekken.
- Geef je kind voldoende ruimte om te reageren. Een kind vanaf 1,5 jaar heeft interesse in wat figuren in een boek doen of meemaken. Ga niet te snel weer verder, maar neem even de tijd.
- Maak bewust de connectie met de echte wereld. Zijn jullie kort na het voorlezen buiten en zien jullie een koe in de wei staan, noem dit dan op en benoem dat dit hetzelfde dier is als in het boek dat jullie net nog hebben gelezen. Zo leert je kind de connectie te maken met de echte wereld.
- Wil je kind steeds hetzelfde boekje lezen? Dat is niet erg en juist goed voor de ontwikkeling van je kind.
Ontdek WIJ Boekenplezier met gratis welkomstpakket
Wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van je kind en dat kinderen die vaak zijn voorgelezen een grotere woordenschat hebben?
De boekjes van WIJ Boekenplezier helpen je hierbij. Bestel het gratis welkomstpakket (excl. €6,95 verzendkosten) en geniet, lees en ontdek!
Boeken voor je peuter
In deze fase van de ontwikkeling van je kind zijn grote boeken met veel plaatjes heel geschikt. De zogenaamde doe-boeken - met opdrachtjes om te tellen of om kleuren aan te wijzen - doen het prima bij je peuter. Ook prentenboeken met korte verhalen en kleurige illustraties behoren waarschijnlijk tot zijn favorieten. Ze stimuleren zijn fantasie en zorgen voor een gezellig momentje samen.
Boekentips vanaf 2 jaar
Voorlezen aan je peuter? Tips & trics
- Bedenk goed waar je kind enthousiast van wordt en kies een boek dat goed aansluit bij zijn belevingswereld en interesses. Zorg daarbij wel dat er ook iets nieuws in het boek naar voren komt. Zo blijf je de nieuwsgierigheid van je kind prikkelen.
- Staan er moeilijke woorden in het boek? Dat is niet erg en geeft je juist de kans om die lastige woorden uit te leggen aan je kind.
- Bij kinderen van drie jaar zijn verhaaltjes waarin een probleem ontstaat en wordt opgelost favoriet. Kortom, oorzaak, gevolg en een happy end.
Boeken voor je kleuter
Je kind kan nu naar echte verhalen luisteren. Maar ook plaatjes blijven belangrijk. Zoek daarom boeken met een combinatie van die twee. Prentenboeken doen het nog steeds goed, maar ook voorleesboeken met minder illustraties en meer tekst kan hij nu aan.
Boekentips vanaf 4 jaar
Voorlezen met je kleuter? Tips & trics
- Hoe ouder je kind wordt hoe gedetailleerder de verhalen worden. Bedenk goed hoe ver je kind is in zijn taal- en leesontwikkeling en kies een boek dat daar goed bij past.
- Je kind hoeft niet alles te begrijpen, maar het moet wel interessant en het liefst lachwekkend zijn. Zo leert hij dat lezen leuk is en wordt hij gemotiveerd het zelf te leren.
- Neem de tijd bij het voorlezen, zodat je kind het verhaal goed kan begrijpen.
- Lees niet te lang voor, omdat je kind niet zo lang de aandacht kan vasthouden. Kies dan liever voor meerdere korte voorleesmomentjes op een dag.
4 boeksoorten voor kinderen
Je hebt oneindig veel kinderboeken en dat is natuurlijk alleen maar hartstikke leuk en goed. Toch zijn er wel degelijk verschillende boeksoorten te onderscheiden. Hieronder leggen we de vier meest gekozen boeken voor je uit. Welke is bij jouw kind favoriet?
1. Prentenboeken
Veel kinderen vinden prentenboeken leuk. Je hebt prentenboeken met en zonder tekst. Een prentenboek zonder tekst kun je het beste eerst helemaal doorbladeren, zodat het verhaal duidelijk wordt. Heel kleine kinderen hebben genoeg aan één grote prent per pagina. Je kunt alleen de plaatjes benoemen, maar er ook een verhaaltje bij verzinnen. Heb je even geen tijd, dan kan je kind met een kartonnen exemplaar heel goed alleen door het boek bladeren.
Bij een prentenboek met tekst ondersteunen de plaatjes het verhaal. Hoe ouder je kind, hoe gedetailleerder de plaatjes kunnen zijn. Bij dit soort boeken is er ook een echte opbouw in het verhaal, die voor veel dreumesen nog te moeilijk is. Toch kan je kleine juist dit boek willen horen. Kinderen kiezen boeken vaak uit om de plaatjes die erin staan. Is het verhaal te moeilijk, maak er dan een eigen, makkelijkere versie van.
2. Rijmpjes en versjes
Rijmpjes en versjes zijn prima geschikt omdat dit vraagt om ‘letterlijk’ voorlezen. Ook zitten er vaak liedjes aan vast die je dreumes erg leuk vindt. Er zijn ook rijmpjes die je met een spelletje kunt verduidelijken, zoals het vingerrijmpje ‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot …’ Dit versje wordt nog leuker als je er vingerpoppetjes bij gebruikt.
3. Sprookjesboeken
Feeën, draken, heksen en kabouters … Kinderen vinden deze boeken vaak prachtig omdat ze houden van fantaseren. Ze geloven vaak dat deze wezens ook echt bestaan. Als je voor het slapengaan een sprookje vertelt, let er dan op dat je het hele verhaal afleest. In zijn eigen, vertrouwde omgeving kan je kind samen met jou echt wel wat griezeligs aanhoren. Maar hij slaapt pas lekker als de hoofdpersonen ‘nog lang en gelukkig’ verder leven.
4. Voorleesboeken
Heb je een boek met een echt verhaal, denk er dan aan dat kinderen het verhaal erg graag helemaal afhoren. Duurt dit te lang, stop dan op een moment dat het niet al te griezelig of spannend is. Geef wel altijd van tevoren aan wanneer je stopt: ‘We lezen tot aan het plaatje en dan gaan we morgen weer verder.’ Zeker bij een dikker boek is het goed als je eerst het verhaal zelf hebt gelezen voordat je het aan je kind voorleest.
(Bron: Consumentenbond)
Word gratis lid van BoekStart
Maak je kind gratis lid van de bibliotheek en ontvang het BoekStartKoffertje cadeau! BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Je kunt in de bibliotheek steeds nieuwe boekjes lenen om te ontdekken wat je kind leuk vindt.