Wanneer kan je kind in een boom klimmen?
Een kind in een boom laten klimmen? Dat is toch hartstikke gevaarlijk? We snappen je gedachte, maar toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Als je kind wat ouder wordt en er klaar voor is, kan hij zich gaan oriënteren op meer risicovol spelen, zoals het beklimmen van een boom. Bij het ene kind gebeurt dit al in de kleuterleeftijd, bij de ander pas veel later. Merk je dat jouw kind hieraan toe is? Veiligheidsexpert Mieke Cotterink geeft tips voor een veilige aanpak.
Beoordeeld door
Mieke CotterinkDeskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL
Allereerst, vanaf welke leeftijd kan een kind in een boom klimmen? Het antwoord: dat verschilt enorm per kind. Het ene kind klimt in de hoogste boom als hij nog maar vier jaar oud is en de ander kijkt letterlijk tot zijn tiende jaar de kat uit de boom. Daar is niets mis mee. Je kind geeft zelf aan wanneer hij hier aan toe is. Laat het dus gaan en forceer vooral niets.
Je kind helpen bij het klimmen? Doe dit niet
Merk dat je kind graag wil klimmen? Dan is het belangrijk, voor jou als ouder, om je kind niet te vertellen hoe hoog hij mag klimmen. Kinderen voelen zelf namelijk heel goed aan hoe hoog ze kunnen. Bij het klimmen in een boom, maar ook op een klimrek of een muurtje, is het belangrijk dat een kind er zelf op/in kan komen. Zo kan je kind namelijk ook weer zelfstandig naar beneden. Help je kind dus niet door hem ergens op te tillen.
4 handige basisregels om in een boom te klimmen
Geef je kind altijd de volgende basisregels mee zodat hij op een zo veilig mogelijk manier in een boom leert klimmen:
• Altijd met drie punten contact met de boom; twee voeten en één hand, of twee handen en één voet.
• Klim met de buik naar de stam toe.
• Als het geregend heeft eerst uittesten of de boom niet te glibberig is om in te klimmen.
• Oefen het klimmen eerst laag bij de grond. Je kan hiervoor struiken of bomen met een lage takaanzet gebruiken. Een haagbeuk is een goede, stevige klimboom.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.