Wandelen met je kind
Veel ouders wandelen tijdens de vakantie met hun kinderen. Een rondje in de buurt of naar de supermarkt toe. Veel kinderen vinden dat ook leuk, mits het niet te saai is en te lang duurt. Wat kun jij doen, zodat hij het goed volhoudt?
Hoe lang kan je kind lopen?
Je kind kan wandelen als hij ca. 15 kilo is. Zijn beentjes kunnen het dan goed aan. De gouden regel: de leeftijd van je kind in jaren bepaalt het aantal kilometers van de wandeling. Een kind van 4 jaar kan een tocht aan van 4 kilometer. Dit is afhankelijk van zijn motivatie en je kunt er ook voor kiezen om een buggy, bolderkar of draagzak mee te nemen, als lopen niet meer gaat.
Houd er rekening mee dat je kind veel meer afstand aflegt dan jij. Hij loopt ergens naartoe om te bekijken, rent weer terug naar jou en weer terug om het je te laten zien etc. Neem ook voldoende pauzes om wat te drinken of te eten. Het leukste is als je een plek kunt vinden waar je kind kan spelen met water of een hut kan bouwen.
Eten en drinken
Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt. Zeker bij warm weer, kan hij zonder dat je het merkt veel transpiratievocht verliezen. Geef je kind een eigen flesje water en eventueel een rugzakje. Zo kan hij direct zelf drinken als hij dorst heeft.
Zorg voor een gevarieerde wandeling
Je kind vindt het leuk om dingen te zien onderweg: dieren in de wei, bijzondere planten of bomen, een beekje, kasteel of mooi uitzicht. Een boswandeling is altijd goed, ook met takken, bladeren, dennenappels en paddenstoelen (niet aanraken!) vermaakt je kind zich onderweg. Op het strand kun je schelpen en andere strandschatten zoeken of met de golven spelen.
Bedenk een doel
Wandelen op zich spreekt weinig kinderen aan. Zeg liever: ‘we gaan naar een kasteel’ of ‘we gaan een ijsje halen’. In de herfst kun je zoeken naar mooie bladeren, eikels en kastanjes om daar vervolgens herfstknutsels mee te maken.
Laat je kind meehelpen
Je kind vindt het leuk om met jou de route te bepalen. Geef een kompasje, laat hem mee kaart lezen en bedenk samen wanneer en waar je pauzeert.
Tips om het wandelen leuker te maken
- Combineer wandelingen met geocaching.nl: samen zoek je naar door anderen verstopte schatten op bijzondere locaties. Op deze manier maak je ook een stadswandeling interessant voor jonge kinderen.
- Houdt je kind van de natuur? Zorg voor een verrekijker en een kindvriendelijke natuurgids over dieren, vogels of planten.
Let op de veiligheid
Sommige kinderen blijven netjes bij je, andere moet je goed in de gaten houden. Zorg dat je nooit je kind uit het oog verliest, maak hierover samen afspraken. Je kunt - bij langere wandelingen in een vreemde omgeving - een fluitje aanschaffen, om elkaar in geval van nood te vinden. Wandel je in een ruigere omgeving zoals de Ardennen of bergachtige gebieden op vakantie? Dan is een tuigje misschien een goed idee.