Met deze 9 tips voorkom je een zomerleesdip bij je kind

Met deze 9 tips voorkom je een zomerleesdip bij je kind

Tijdens de zomervakantie draait het natuurlijk om lekker ontspannen en leuke dingen doen. Hoewel het belangrijk is dat kinderen even niet aan school denken en zich op andere gebieden ontwikkelen, kan het ook leuk zijn om aan te sluiten bij wat je kind het afgelopen schooljaar heeft geleerd. Uit onderzoek blijkt dat bij veel kinderen het leesniveau na de zomervakantie is teruggezakt. Gelukkig zijn er veel leuke en speelse manieren om dit te voorkomen tijdens de vakantie. Met deze 9 tips voorkom je een zomerleesdip.

Dorine Wiersma

Wijze raad van

Dorine Wiersma

Onderwijskundige

1. Laat de hersenen van je kind kraken

Spelletjes als Scrabble, Galgje, Pim Pam Pet, Boggle, Pictionary, Hints of Woordmix zijn leuk Ć©n heel geschikt om te oefenen met letters, lezen en woorden. Ook is het leuk om te puzzelen met junior versies van kruiswoordpuzzels en woordzoekers.

2. Spelenderwijs oefenen onderweg

Om je kind goed zelf te leren lezen is het ontzettend belangrijk om de letters regelmatig te herhalen. Dit kan natuurlijk prima in de auto. Oefen bijvoorbeeld letters en beginklanken met het spelletje ā€˜Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letterā€¦ā€. Of speel samen letterbingo met een kaart met alle letters uit het alfabet. Wanneer je een letter ziet, mag deze worden afgestreept. Wie als eerste bingo heeft, krijgt wint een prijs.

3. Lees boeken op het juiste niveau en varieer

Als een boek te moeilijk is, haakt je kind af. Om te checken of een boek een match is, kun je je kind de eerste bladzijde laten lezen. Daarnaast is het AVI-systeem een goede leidraad. Hiermee wordt het niveau van kinderboeken aangeduid. Iedere groep heeft 2 AVI-niveaus. Een M-niveau voor midden en een E-niveau voor eind. AVI-M4 is dus geschikt voor kinderen die op de helft van groep 4 zijn.

Ook is het goed om te variƫren in boekensoorten. Strips zijn ook boeken en kunnen net zo goed gelezen worden. Bovendien wordt de tekst ondersteund door beeld en dat kan zorgen voor een beter begrip van het verhaal. Of wat dacht je van een moppenboek? Of geef je kind een abonnement op een leuk kindertijdschrift zoals Donald Duck junior, Bobo of Okki.

4. Maak een vakantiedagboek

Houd samen met je kind een vakantiedagboek bij vol tekeningen, verhaaltjes, knipsels en kernwoorden. Leuk om te doen Ć©n leuk om terug te kijken.

5. Verzin een verhaal

Bedenk samen een spannend verhaal. Fantaseer er samen op los en geef bijvoorbeeld jullie gezin, huisdieren en knuffelbeesten de hoofdrol. Je kunt je kind het zelfbedachte avontuur in een stripverhaal laten tekenen of maak er een filmpje van. Jullie kunnen hier zelf in spelen of probeer eens een stop-motion-video te maken met knuffels, lego-poppetjes of barbies.

6. Maak een quiz

Maak samen een quiz over een onderwerp waarin je kind geĆÆnteresseerd is, maar waar het nog niet veel over weet. Door het opzoeken van informatie is het maken van de quiz erg leuk en leerzaam

7. Geef het goede voorbeeld

Kinderen spiegelen zichzelf aan hun ouders. Probeer zelf wat vaker je telefoon of laptop weg te leggen en pak een boek.

8. Onderneem samen leesactiviteiten

Onderneem samen leuke activiteiten, waarbij lezen wordt gestimuleerd. Denk aan: samenleesboeken-lezen, praten over boeken, een filmpje maken bij een boek of een bezoek aan boekhandel of bibliotheek brengen. Of laat je kind een recept kiezen uit een kookboek en ga samen aan de slag met lezen, wegen, afmeten en natuurlijk koken.

9. Blijf voorlezen en probeer een luisterboek

Blijf voorlezen, ook als je kind zelf al leest. Voorlezen vergroot de woordenschat van je kind. Daarnaast komen de interesses van beginnende lezers niet altijd overeen met hun leesniveau. Zo zijn de verhaallijnen vaak erg eenvoudig en voor sommige kinderen saai. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het leesplezier. Je kunt hierop inspelen door leuke verhalen, waar je kind qua leesvaardigheid zelf nog niet aan toe is, voor te lezen. Luisterboeken en kinderpodcasts zijn ideaal voor onderweg. Ze stimuleren de verbeelding, het inlevingsvermogen en vergroten het taalbegrip en de liefde voor verhalen.

Lees ook: 6x waarom hetzelfde boek voorlezen goed is

Beeld: iStock.com/Maria Tsygankova

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender