Vier educatieve voordelen van LEGO voor kinderen

Vier educatieve voordelen van LEGO voor kinderen

LEGO staat al tientallen jaren bekend als tijdloos en veelzijdig speelgoed dat de verbeelding van kinderen stimuleert. Misschien heb je er vroeger zelf ook wel mee gespeeld, of doe je het nog steeds graag. Wat veel ouders misschien niet beseffen, is dat LEGO niet alleen leuk is, maar ook meerdere leerzame voordelen heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

1. Creatief denken

Met LEGO kunnen kinderen hun eigen unieke creaties bouwen. Om dit te doen moeten ze goed nadenken over hoe ze iets willen maken en welke blokken ze daarvoor nodig hebben. Dat traint hun denkvermogen en helpt hen beter te worden in het vinden van creatieve oplossingen.

2. Samen spelen en werken

LEGO is ook leuk om samen te bouwen met vrienden, vriendinnen, broers of zussen. Als kinderen samen met LEGO spelen, praten ze met elkaar en delen ze ideeƫn. Zo leren ze hoe ze goed kunnen samenwerken en begrijpen ze elkaar beter. De sociale vaardigheden van een kind worden op die manier verder ontwikkeld.

Vooral bij de serie LEGO Friends ligt de nadruk op sociale interacties. Dit is een serie met vrolijke, realistische poppetjes in alledaagse situaties. Binnen de serie kun je bijvoorbeeld kiezen uit het bouwen van een eigen donut- of pannenkoekenwinkel, paardenstal of hondenreddingcentrum. Door meerdere sets met elkaar te combineren kunnen kinderen een heel Friends-dorp bouwen waarmee zij heerlijk kunnen spelen.

3. Rekenen

Bij het bouwen met LEGO moeten kinderen soms tellen hoeveel blokken ze nodig hebben. Ze leren ook over vormen en hoe dingen in balans blijven. Dit is stiekem al een beetje rekenen, maar dan wel op een leuke en creatieve manier!

4. Geduld en aandacht

Bouwen met LEGO is niet altijd makkelijk. Soms moet je goed kijken en nadenken. Dit helpt kinderen om geduldig te zijn, zich goed te concentreren en door te zetten wanneer iets misschien niet gelijk lukt. Dat is niet alleen handig tijdens het bouwen, maar ook op school en in het dagelijks leven.

Leuk Ć©n leerzaam

Dus, als je kinderen met LEGO zien spelen, weet dan dat ze niet alleen aan het bouwen zijn. Ze zijn ook aan het leren! Het biedt niet alleen urenlang plezier, maar het helpt ook bij het opbouwen van belangrijke vaardigheden die de rest van hun leven van pas zullen komen. Welk speeltype jouw kind ook is: met LEGO zit je bijna altijd wel goed!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender