Veilig speelgoed

Veilig speelgoed

Je kind leert en ontdekt door te spelen. Veilig speelgoed helpt hem daarbij. Gebruik speelgoed dat past bij de ontwikkelingsfase van je kind. En zorg voor een veilig gebruik ervan.

Samen met VeiligheidNL

Speelgoed kopen: let op de verpakking

Als je speelgoed wilt kopen voor je kind, kijk dan naar de leeftijdsindicatie op de verpakking. Speelgoed voor dreumesen is van heel andere materialen gemaakt dan speelgoed voor kleuters.

Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen. Het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Het assortiment speelgoedartikelen is zo groot en wisselt zo vaak en snel, dat het belangrijk blijft om het speelgoed voor aanschaf nauwkeurig te bekijken.

Naast de CE-markering moet worden vermeld wanneer speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar (36 maanden) en wanneer speelgoed niet zonder ouderlijk toezicht mag worden gebruikt.

Koop- en gebruiktips voor speelgoed

  • Jonge kinderen ‘proeven’ van alles met hun mond. Het is dan wel zo hygiënisch als het stuk speelgoed wasbaar is. Kijk of er geen losse (kleine) onderdelen aan zitten of onderdelen die er gemakkelijk afgepulkt kunnen worden;
  • Koop geen speelgoed bestemd voor kinderen beneden de 3 jaar dat touwtjes, koordjes of dergelijke heeft;
  • Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen die hier nog niet mee kunnen omgaan. Vooral als het product dicht bij het oor gehouden wordt, kan gehoorschade ontstaan;
  • Controleer (veelgebruikt) speelgoed regelmatig. Gooi alles weg wat kapot of incompleet is. Zo voorkom je problemen én houd je de hoeveelheid speelgoed overzichtelijk;
  • Koop goed hout: houten speelgoed mag niet splinteren. Speelgoed mag niet gespijkerd zijn. Geschroefd mag wel, mits de schroef verzonken is. Gelijmd is het veiligst;
  • Controleer speelgoed waar magneetjes in zitten regelmatig of deze magneetjes goed vastzitten. Het inslikken van meerdere magneetjes kan zeer gevaarlijk zijn;
  • Laat jonge kinderen niet alleen met (onopgeblazen) ballonnen spelen in verband met verstikkingsgevaar.
  • Controleer bij elektronisch speelgoed regelmatig of de batterijtjes (knoopcellen) er niet uitgehaald kunnen worden. Inslikken van een knoopcel-batterij kan zeer gevaarlijk zijn.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Speelgoed voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Wel: Simpel constructiemateriaal, puzzelplankjes, spelletjes (memory, domino), prentenboeken, driewielers, kruiwagens, vingerpoppen, dokterspulletjes, hijskraan, eenvoudige houten trein met spoorrails, boerderijfiguren, kleurboek, schaartjes met ronde punten, WASCO, speelklei, vingerverf, schoolbord, verkleedspullen, telraam.

Niet: Geen puntige en scherpe voorwerpen, speelgoed dat harde geluiden maakt, speelgoed dat in de keel kan schieten.

Speelgoed voor kinderen van 5 tot 6 jaar

Wel: Constructiemateriaal, kneedpasta’s, viltstiften, verf- en tekenmateriaal, tuinspeelgoed, kleine fietsjes, trapauto’s, kiepauto’s, knikkers, springtouw, poppenkast, poppenhuis, tenten.

Niet: Geen schiettuig, dingen die scherp of puntig zijn.

Verschillende leeftijden

Heb je een ouder kind dat graag met zijn broertje of zusje speelt, laat ze dan met speelgoed van de jongste spelen of speel zelf mee. Komen er oudere vriendjes of vriendinnetjes spelen, laat ze dan apart van je jongste spelen, bijvoorbeeld aan tafel. Zo kan je jongste er niet bij.

Klaar met spelen?

Leer je kind dan om zijn speelgoed meteen op te ruimen. Je voorkomt chaos in huis en leert goede manieren aan. Bovendien zal je kind niet de eerste zijn die struikelt over rondslingerend speelgoed. Leg daarom ook nooit speelgoed op de trap.

Meer weten over veilig speelgoed? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender