Tips voor verantwoord televisiekijken

Tips voor verantwoord televisiekijken

Televisiekijken speelt een belangrijke rol in het leven van je kind. Hoe houd je tv-kijken leuk? Hoe beperk je de negatieve kanten zoals geweld op tv?

Hoe lang en wanneer mag je kind tv kijken?

  • Spreek van tevoren duidelijk af hoeveel tijd je kind per dag naar de televisie mag kijken. Hetzelfde geldt voor spelen op de computer of tablet.
  • Als je kind graag een programma wil zien dat later op de avond of bijvoorbeeld tijdens het eten wordt uitgezonden, neem het dan op. Je kind kan het terugzien op een moment dat het wel schikt.
  • Maak eventueel voor elke dag een kijkschema. Hierin geef je aan hoe lang je kind mag kijken, wat hij mag kijken en wanneer.

Kijkwijzeradvies

  • Bekijk via Kijkwijzer.nl of het programma geschikt is voor de leeftijd van je kind;
  • Kijk nieuwe programma’s eerst zelf om te zien of het leeftijdsadvies past bij jouw kind. Ook computerspelletjes kun je beter eerst zelf spelen;
  • Leg je kind uit waarom bepaalde games en tv-programma’s niet goed voor hem zijn.

Samen kijken

  • Kijk (als het even kan) samen met je kind naar een programma en praat erover.
  • Laat je kind bij voorkeur tv-kijken of computeren als je erbij bent. Zo heb je meer zicht op wat hij ziet en speelt.

Hoe ga je om met geweld op tv?

Naar de effecten van gewelddadige televisieprogramma’s op kinderen is veel onderzoek gedaan. Hoewel de meningen verdeeld zijn, staat buiten kijf dát geweld op televisie invloed heeft op je kind. Rond zijn 3e verjaardag begint je kind zijn eigen voorkeur te krijgen voor televisieprogramma’s. Dat betekent dat hij bewuster televisie kijkt dan voorheen. De kijkbuis is niet meer alleen een hypnotiserend schouwspel van kleuren en geluiden; ze stellen ook werkelijk iets voor. Vanaf dat moment kan je kleine in contact komen met gewelddadige beelden.

Voor volwassenen kunnen sommige fragmenten op televisie al shockerend zijn. Laat staan voor je kind! Hij wordt onverwacht geconfronteerd met geweld en angstwekkende fragmenten. Daarbij komt dat een kind nog niet kan onderscheiden of de beelden op televisie echt zijn of niet. Zowel geweld in tekenfilms als beelden die de werkelijkheid evenaren, kunnen de fantasie van je kind op hol doen slaan. Zo kan je kind behoorlijk bang worden van zijn eigen gedachten. Misschien merk je het niet direct, maar in zijn slaap kunnen angstige fantasieën worden omgezet in nachtmerries.

Vrijwel alle kinderen kopiëren veel van wat ze zien. Als je kind door televisiebeelden wordt blootgesteld aan agressief gedrag is de kans groot dat hij dat gedrag gaat nadoen. Daarbij maakt hij geen onderscheid tussen goed en kwaad.

Als je kind al vroeg wordt blootgesteld aan gewelddadige beelden, kan hij daar snel aan wennen. De beelden shockeren niet meer maar horen erbij. Zonder blikken of blozen kan hij na verloop van tijd met zijn duim in zijn mond naar de ergste gruwelijkheden zitten kijken. Het gevolg? Je kind wordt onverschilliger voor geweld in de werkelijkheid.

(Bron: Kijkwijzer.nl)

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender