Spelend leren op de computer
Kinderen komen steeds meer in aanraking met computers en tablets. De eerste iPad scholen bestaan al. Kleuters brengen gemiddeld een uur achter het beeldscherm door. Maar wat kan je kind op jonge leeftijd met de computer of tablet? Het spelen van spelletjes (games) op een computer of tablet kan positieve effecten hebben op je kind. Van educatieve spelletjes kunnen kinderen veel leren. Bovendien leert hij omgaan met de computer of tablet. Oog-handcoƶrdinatie, reactievermogen en concentratie verbeteren en de fantasie wordt geprikkeld.
Digitale prentenboeken en apps
Zoek naar leuke digitale prentenboeken: verhalen die als een filmpje op het scherm verschijnen. Het zijn bestaande prentenboeken, waar bewegende plaatjes, stemmen en muziek bij zijn gemaakt, met vaak interactieve mogelijkheden. Op die manier wordt lezen voor kinderen nog leuker! Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking.
Hoe lang?
De computer of tablet kan een prima speelkameraadje zijn voor je kind, mits er zorgvuldig met het gebruik wordt omgesprongen. Jij bepaalt hoeveel tijd je kind er op doorbrengt. Het is belangrijk daar afspraken over te maken, omdat het gevaar bestaat dat je kleine te weinig beweging krijgt en te weinig contact heeft met de buitenwereld, als hij te lang en te vaak achter de computer zit.
Ongeschikte spelletjes of apps
Van agressieve spelletjes of apps bestaat het vermoeden dat je kind agressiever kan worden. Helemaal als het agressieve gedrag in het spel wordt beloond. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat voor spelletjes je kind speelt. Zo houd je de controle. Speel nieuwe spelletjes eerst zelf en zet de computer in de huiskamer.
Geschikte spelletjes of apps
Er bestaan veel spelletjes of apps voor jonge kinderen waar ze veel plezier aan beleven, en nog iets van opsteken ook. Ze zijn in te delen in de volgende categorieƫn:
- behendigheid
- basisvaardigheden
- educatie
- avontuur
Behendigheid
Behendigheidsspelletjes zijn speciaal ontworpen om de oog-handcoƶrdinatie van je kind te stimuleren. Hij moet met zijn vingers, muis, keyboard of joystick reageren op wat er op het beeldscherm gebeurt. Hieronder vallen bijvoorbeeld racespelletjes, doolhofspelletjes of spelletjes waarbij voorwerpen naar een bepaalde plaats moeten worden gesleept.
Basisvaardigheden
Met deze spelletjes leert je kind spelenderwijs bijvoorbeeld tellen, kleuren en vormen herkennen of lezen.
Educatie
Educatieve spelletjes bevredigen de nieuwsgierigheid van je kind en stimuleren hem kennis te maken met dingen waarmee hij anders (nog) niet in aanraking zou komen. Zo leert hij bijvoorbeeld over dieren waar hij nog nooit van heeft gehoord, of ziet hij hoe een Eskimo een iglo bouwt.
Avontuur
En dan heb je natuurlijk nog de spelletjes waarin je kleuter meegaat op avontuur. Vaak bevatten deze spelletjes een combinatie van de bovenstaande elementen, wat ze behalve spannend ook leerzaam maakt. Bovendien zijn de spelletjes veelal zo gemaakt dat ze de fantasie van je kind stimuleren.