Spelen voor peuters

Spelen voor peuters

Je peuter wordt steeds zelfstandiger. Hij doet het liefst alles zelf. Hij is graag fysiek bezig: rennen, klimmen en springen. Ook het imiteren van volwassenen is een geliefd spelletje. En dat is maar goed ook, want daar zitten veel voordelen aan.

Als kinderen jou imiteren, zijn ze goed bezig. Dat is voor je peuter namelijk erg belangrijk. Verkleedkleren, een pop met toebehoren, een keukentje of boerderij met dieren prikkelen de fantasie en helpen ze erbij om jou na te doen. Door imitatie leert je peuter sociaal gedrag, normen en rollen kennen. En dat is goed voor de verdere ontwikkeling.

Waarom is spelen voor peuters belangrijk?

Door te spelen, leert je peuter veel. Zo ontwikkelen ze hun motoriek, hun sociale ontwikkeling en hun taalkennis en vocabulaire. Belangrijk voor je kind is dat ‘ie zich veilig voelt als ‘ie gaat spelen. Fijn dus als jij in de buurt bent. Ook is stimulans, door middel van aandacht en belangstelling, goed voor de ontwikkeling van je kleine. Zo leren ze, dankzij het spelen, bijvoorbeeld omgaan met conflicten en angsten, met tegenslag (verliezen met een spelletje kan een strijd zijn, maar het hoort erbij) en ze leren creatieve oplossingen bedenken. Het is dus niet zomaar een spelletje: het is eigenlijk een leerproces.

Spelletjes voor peuter

Wat is dan leuk voor je kleine om te doen?

  • Blokken en duplo doen het altijd goed. Zo leert je peuter vormen en kleuren herkennen en dat prikkelt de fantasie.
  • Creatieve peuter in huis? Wat dacht je van vingerverf, (stoep)kruit, kleurpotloden, stiften en klei. Vooral met dat laatste kun je van alles doen. Rol een slang of druk vormpjes uit. Succes verzekerd.
  • Beweeg en laat ’m buitenspelen! Ga samen naar de speeltuin, waar hij kan schommelen en klauteren. Koop een driewieler of fietsje met zijwieltjes, een schommel een stapje of een slee voor thuis. Zo vermaakt je kind zich wel en raakt ‘ie even z’n energie kwijt.
  • Borspelletjes. Puzzelen is leuk en leerzaam. Er zijn een hoop puzzels te verkrijgen vanaf 2 jaar. Eerst met inleg en vervolgens met echte (grote) puzzelstukjes. Maar ook Domino en Memory zijn leuk om te doen. Die kun je makkelijker maken door een aantal kaartjes minder te gebruiken.

Tips voor peuterspelletjes

Spelletjes waar je niets voor nodig hebt, kunnen ook heel leerzaam zijn. Kijk maar eens naar onderstaand rijtje.

  • De kleur is … Elke dag kies je een andere kleur en wijzen jullie dingen aan die bijvoorbeeld rood zijn.
  • Schaduwtikkertje. Ga op een zonnige dag naar buiten en wijs je peuter zijn schaduw aan. Je kunt uitleggen waardoor die er is. Hierna kun je elkaars schaduw aantikken met de voet. Ook leuk: maak schaduwfiguren.
  • Overgooien. Met een ballon voor de jongsten en met een bal voor iets oudere peuters.
  • Hindernisbaan. Maak een doolhof in de kamer met kussens, stoelen en andere materialen, waar je kind doorheen kan kruipen.
  • Dierenspel. Je kind kent steeds meer dieren. Kwaak en spring als een kikker. Spring en miauw als de poes.

Kijk goed naar wat je kind aankan. Door een spelletje te spelen, leert je peuter tegelijkertijd dat hij niet altijd krijgt wat hij wil. Frustrerend! Maar dit is wel goed voor zijn sociale vaardigheden. Ook kun je tijdens het samen spelen of een spelletje met je kind werken aan de communicatie en de woordenschat. Verwacht alleen niet dat hij dit ook al met andere kinderen kan. Hij speelt nog naast ze. Het echte samenspelen met vriendjes begint pas vanaf ca. 4 jaar.

Vrij spelen

Vrij spel is leuk voor kinderen én heel belangrijk voor de ontwikkeling. Probeer dit ook thuis te stimuleren met spelmateriaal zoals kartonnen dozen, kleden en blokken. Dit materiaal kan elke keer weer een andere betekenis krijgen. Dit prikkelt de fantasie. Nog een tip: doe het losse speelgoed in een mand en laat je kind hieruit iets kiezen om mee te spelen. Als de keuze beperkter is, wordt je kind creatiever. Want kinderen hebben in ons land vaak veel speelgoed. Waak daarom voor te veel prikkels. De vuistregel is: een derde van je peuters maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Is je kind 24 maanden, dan heeft hij genoeg aan 8 speeltjes. Leg de rest weg en ruil elke week of paar weken de speeltjes om, waar je kind minder interesse in heeft.

Hoe lang je kind bepaald speelgoed leuk vindt, is moeilijk in te schatten. Dit houdt verband met zijn interesse, ontwikkeling en de invloed van bijvoorbeeld een broertje of zusje. Wil je graag iets nieuws kopen voor een verjaardag of een gelegenheid als Sinterklaas, maar twijfel je of jouw peuter dit leuk vindt? Leen het bijvoorbeeld van de speelotheek of via vrienden om uit te proberen.

Beeld: iStock.com