Spelen met een pop? Dit zijn de voordelen voor je kind

Spelen met een pop? Dit zijn de voordelen voor je kind

Al vanaf jonge leeftijd vinden veel kinderen het heel leuk om met een pop te spelen. Ze worden dikke maatjes en de pop moet overal mee naartoe. Wist je dat je kind naast een heleboel plezier, ook veel kan leren door te spelen met een pop? We zetten in dit artikel de voordelen op een rij.

Waarom spelen met een pop?

Voor jonge kinderen is een pop net als een knuffel. Het geeft ze een gevoel van veiligheid, steun en troost. Je kind kan zijn fantasie er volledig op loslaten en maakt er op een gegeven moment een heus rollenspel van. Kinderen praten vaak makkelijker tegen een pop dan tegen mensen. De pop luistert goed en dat vind je kind fijn. Naast een heleboel plezier, geeft een pop je kind ook vertrouwen. De pop is er altijd, in bed, op de bank, in de auto én blijft altijd hetzelfde. Het wordt z’n trouwste vriendje, waarop je kind altijd kan bouwen.

Voordelen van spelen met een pop

Naast een heleboel geknuffel en plezier kan je kind ook veel leren van spelen met een pop. En dat heeft een aantal voordelen. We lichten er vier uit.

  • Poppen zijn belangrijk voor de veiligheid en belevenis van kinderen. Het prikkelt hun fantasie, geeft ze vertrouwen en een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

  • Poppen moedigen kinderen aan om een eigen fantasiewereld te creëren en actief na te denken over hoe ze met andere moeten omgaan. Wanneer je kind met een pop speelt, oefent hij zijn sociale vaardigheden.

  • Bovenop alle voordelen op motorisch gebied, ontwikkelt je kind door te spelen met poppen een bijzonder complexe vaardigheid: empathie. Dankzij de pop kunnen kinderen hun spanningen loslaten door belangrijke gebeurtenissen in hun leven na te spelen. Hierdoor kunnen ze dit beter ervaren en verwerken.

  • Als je kind met een op batterijen werkende, interactieve pop speelt, wil die pop worden verzorgd. Net als een echte baby. Zo kunnen bepaalde interactieve poppen echte tranen huilen, in slaap worden gewiegd en vragen om een speentje. Een op batterijen werkende pop maakt bijvoorbeeld realistische mondbewegingen tijdens het drinken en via geluiden geeft de pop haar stemming aan. Je kind ontdekt spelenderwijs wat hij moet of kan doen en leert daarvan.

Welke pop is geschikt voor je kind?

Je hebt poppen in alle soorten en maten. Groot, klein, zacht, hard, met of zonder haar. En voor meer uitdaging, zelf interactieve, levensechte poppen. Je kan je kind al op jonge leeftijd een pop geven om mee te spelen. Maar welke pop geef je dan? Welke soort pop past goed bij de leeftijd en ontwikkeling van jouw kind?

Pop voor baby’s

Kun je een baby al laten spelen met een pop? Zeker! Zodra je kleintje wat meer kan bewegen, is spelen met een pop ook voor de allerjongsten onder ons hartstikke leuk. Kies een zachte, kleine pop. Je kleintje kan er heerlijk mee knuffelen in de box of in de kinderwagen. Je hebt ook poppen die een soort rammelaar in hun lijfje hebben zitten. Ook dat vinden baby’s heel leuk. Slim: ga voor een pop die je kunt wassen. Je kind kan op de pop spugen of eraan gaan sabbelen. Wel fijn als je de pop dan even kunt schoonmaken.

Pop voor 1-2 jaar

Voor een dreumes is een pop ook een heerlijk speelmaatje. Je kunt kiezen voor een iets grotere pop waar je kind meer mee kan doen, zoals een flesje geven. Ook leuk: doe er een klein poppenwagentje bij, zodat je kleintje trots door de kamer kan paraderen als je hij zijn eerste stapjes gaat zetten. Ook begint je kind in deze fase meer te brabbelen en te praten en zo ontstaan de eerste gesprekjes met de pop.

Pop vanaf 3 jaar

Als je kind de peuterleeftijd bereikt, wordt zijn fantasie steeds levendiger. Je kind gaat dingen beter snappen. De pop wordt een echte baby en die moet verzorgd worden. Je kind bedenkt regeltjes, afspraken en begint nu uitgebreidere rollenspellen te spelen. Een grotere, interactieve pop past goed bij deze leeftijd, omdat die de fantasie prikkelt en je kind laat nadenken en ontdekken. Huilt de pop? Plast de pop? De kind gaat over tot actie en gaat zorgen voor de pop.

Beeld: iStock.com/ozgurcankaya

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender