Spelen in de natuur: de leukste tips in NL

Spelen in de natuur: de leukste tips in NL

Lekker naar buiten! Wist je dat je in heel Nederland speelbossen en natuurspeeltuinen vindt? Ideaal om lekker samen te gaan ravotten. WIJ heeft daarom de leukste natuurrijke uitjes voor gezinnen op een rij gezet. Veel plezier!

OERRR: activiteiten en speurtochten

Via OERRR van Natuurmonumenten ontdekken ook de allerkleinsten (0 -6 jaar) de natuur. Het uitdagende programma laat kinderen beleven, proeven, ervaren en genieten hoe bijvoorbeeld gras kriebelt, om te stampen in een plas of om sneeuw te proeven. Geef je kind op voor de waaier boordevol inspiratie. OERRR biedt activiteiten van speurtochten tot speelbossen en van dieren kijken tot uitzichttorens beklimmen.

De leukste natuurspeeltuinen en speelbossen in Nederland

  • Speelnatuur Tiengemeten nabij Rotterdam: meer dan 4,5 ha. bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Een ruig dagje uit voor het hele gezin. Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland, vlakbij het terras voor papa’s en mama’s.

  • De Loonse en Drunense duinen vormen de woestijn van Brabant. Je kunt er heerlijk wandelen of deelnemen aan een excursie. Alle informatie vind je ook bij het Bezoekerscentrum in Oisterwijk. Het is voor het tweede jaar gekozen als leukste uitje van Noord-Brabant!

  • In het Haagse Bos in Overijssel wanen kleintjes zich een ware Robin Hood met avontuurlijke routes, uitkijkposten, een kabelbaan en een klimwand.

  • In het Purmerbos ligt een leuk speelbos met glijbaan, tokkelbaan, kruipdoor-sluipdoor-gangen en je kunt je eigen hut bouwen! Vlakbij ligt ook Het Twiske. Dit recreatiegebied ligt tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend en bestaat voor een derde uit water. Fietsen, zwemmen en wandelen door een afwisselend landschap van bos, natuurgebieden en weilanden.

  • De Utrechtse Heuvelrug is wel 30 kilometer lang. Het zuidelijk deel is Nationaal Park (ca. 6000 ha). Lekker fietsen en wandelen over de stuwwal, heide, langs kastelen en landgoederen, in uiterwaarden en bos.

  • Het Amsterdamse Bos is groter dan Central Park en je kunt er echt van alles doen. Er zijn een geitenboerderij, speeltuinen, minizwembaden. Je kunt waterfietsen, kanoën en tot slot pannenkoeken eten …

  • Lekker ravotten kan je kleine in de verschillende Speelbossen van Staatsbosbeheer. Je vindt ze in het hele land en je bouwt er samen hutten, glijdt van de heuvels. Kliedert met water en klautert over bomen. Ontdek ze allemaal: van Boeverijen bij Breda tot het Banjerbossie bij Diemen en het Spanjebird bij Drachten.

  • Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste aaneengesloten natte land van West-Europa en ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Saeftinghe is een schorgebied waar zout zeewater en zoet rivierwater het deltalandschap vormgeeft. Het natuurgebied kan alleen onder begeleiding van een gids. Je kunt ze reserveren bij het bezoekerscentrum.

  • In Groningen en Friesland ligt ‘‘t Blôde Fuottenpaad’. Op dit pad beleef je de natuur met je blote tenen! Er is van alles te beleven onderweg: leuk, leerzaam en een beetje spannend …

  • In Maïsdoolhof Malden: verdwaal je tussen het maïs, maar je kunt ook zwemmen in maïskorrels en gooien met maïszakjes. Er is ook een uitkijktoren, springkussen, zandbak, skelterbaan en kinderboerderij.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender