Speelgoed opruimen

Speelgoed opruimen

Overal waar je kind heeft gespeeld, is het een rommeltje. Waarschijnlijk ben jij vaak degene die de rommel opruimt. Toch heeft het opruimen van zijn eigen spulletjes voor je kind een heleboel voordelen: hij struikelt niet over zijn speelgoed, hij raakt het niet kwijt en bovendien bereidt het hem voor op wat er op school van hem wordt verwacht.

Je kunt nog niet van je kind verwachten dat hij uit zichzelf en helemaal alleen zijn speelgoed opruimt. Daarom is het goed als jij hem erbij helpt. Tenslotte ben jij ook degene die wil dat de kamer is opgeruimd. Bovendien is het makkelijker om hem te helpen dan om een eindeloze strijd met hem te voeren.

Doe het stap voor stap

Je kunt je kind het beste concrete opdrachten geven, zodat hij zijn taak kan overzien. Zeg dus liever niet tegen hem dat hij al zijn knuffels moet opruimen, maar laat hem eerst de beer wegzetten en vervolgens het hertje. Zorg er ook voor dat het opruimen haalbaar is voor je kind. Als hij zijn knuffels op een plank moet zetten, mag die plank bijvoorbeeld niet te hoog zijn.

Maak het opruimen leerzaam

Opruimen is een mooie gelegenheid om je kind de betekenis van kleuren, cijfers en vormen bij te brengen. Laat hem bijvoorbeeld eerst alle blauwe autootjes op de plank zetten, of laat hem alle ronde voorwerpen in de kist doen.

Verwacht geen perfectie

Tenslotte is het belangrijk dat je niet te veel van je kind verwacht. Als hij zich prettig voelt in een rommelig kamertje, eis dan geen supernette kamer van hem, maar zoek een middenweg. Het is tenslotte zijn kamer, waar hij zich veilig voelt, omringd door zijn eigen spulletjes.

Ook is het beter niet van hem te verwachten dat hij alles meteen na het spelen opruimt. Houd er rekening mee dat jonge kinderen van de hak op de tak springen. Als hij doktertje aan het spelen is met zijn poppen en dit even onderbreekt om een tekening te maken, betekent dat nog niet dat hij is uitgespeeld. Vraag hem dus niet meteen zijn poppen op te ruimen, want misschien gaat hij over tien minuten wel gewoon weer verder.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender