Samen delen
Voordat je kind uit zichzelf iets met een vriendje kan delen, moet hij begrijpen dat andere kinderen zich net zo kunnen voelen als hij. Dat begint zo rond zijn 3e jaar. Vanaf dat moment kan hij zich zowel met zichzelf als met andere mensen identificeren en leert hij zich in anderen in te leven. Pas als hij 3 of 4 jaar is, zal hij echt samen kunnen delen. Je kunt je kind daarbij een handje helpen.
Van iemand anders
Het is belangrijk dat je kind leert dat sommige dingen van andere mensen zijn. Ook moet hij leren dat hij niet altijd ‘het beste’ kan krijgen. Hij mag niet altijd als eerste van de glijbaan, hij mag niet altijd spelen met het speelgoed van zijn vriendje en hij krijgt niet altijd het lekkerste koekje. Omdat het voor je kind moeilijk is om dit te accepteren, zul je dit waarschijnlijk meerdere malen aan hem duidelijk moeten maken.
Vergroot zijn zelfvertrouwen
Als je kind onzeker is, zal hij meer moeite hebben met leren delen. Een onzeker kind hecht vaak veel waarde aan zijn bezittingen, omdat hierdoor zijn gevoel voor eigenwaarde en daarmee zijn zelfvertrouwen wordt vergroot.
Je kunt het zelfvertrouwen van je kind helpen te vergroten door hem veel liefde en aandacht te geven. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan al zijn behoeften en echt naar hem luistert wanneer hij iets tegen je zegt.
Dwing hem niet om te delen
Als je kind weigert iets te delen, is het goed om dit te respecteren. Als je hem ertoe dwingt, betekent dit dat je zijn behoeften minder belangrijk vindt dan die van anderen. Geef dus geen speelgoed aan een vriendje zonder de toestemming van je kind. Door hem te respecteren, zal je kind zijn bezit op den duur minder jaloers bewaken, wat zijn vrijgevigheid ten goede komt.
Leg tenslotte aan je kind uit dat hij zijn speelgoed weer terugkrijgt nadat hij het aan zijn vriendje heeft uitgeleend en dat hij, als hij iets van iemand leent, dat zelf ook weer terug moet geven. Als je dit veel met hem oefent, zal hij deze begrippen eerder snappen.