Ontspannen maar: 5x mindfulness voor jonge kinderen
Voor jonge kinderen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen actie en rust, voor zowel hun lichaam als geest. Net als volwassenen hebben ze tijd nodig om de drukte van de dag te verwerken. Mindfulness is hierbij ook voor kinderen een waardevol middel. Benieuwd hoe het werkt?
Wat is mindfulness?
Mindfulness is de Engelse vertaling van het woord ‘opmerkzaamheid’. Het is een training waarbij je leert om aandacht te besteden aan alles wat er op dat moment in en om je heen gebeurt. Zonder oordeel, helemaal zijn in het hier en nu. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten te verzinnen om mindfulness te trainen. Bijvoorbeeld spelletjes waarbij kinderen zich concentreren op wat ze zien, horen, ruiken, proeven of voelen (zintuiglijke waarneming) of ademhalingsoefeningen.
Voordelen mindfulness voor kinderen
Jonge kinderen hebben tijd nodig om te herstellen van alle emotionele uitdagingen die ze op een dag ervaren. Ook fysiek heeft het lichaam rust nodig om te herstellen. Mindfulness laat je kind ontspannen. Ontspanning speelt een rol in de cognitieve ontwikkeling en bij de concentratie van een kind. Cognitieve ontwikkeling is de manier waarop je hersenen groeien en veranderen in het denken, leren, onthouden en problemen oplossen. Dit begint al bij babyās en gaat door tot in de volwassenheid. Daarnaast hebben kinderen die regelmatig ontspannen vaak minder moeite om in slaap te vallen en ze slapen beter (dieper en langer). Ook vermindert het stress.
Tip voor het hele gezin: Relaxklets
Het boek Relaxklets laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met mindfulness. Naast 46 yoga-houdingen, in beeld gebracht met heldere fotografie, bevat het boek meditatieoefeningen, massages en spelletjes. Relaxklets is geschikt voor het hele gezin (2-99+).
5 simpele mindfulness oefeningen voor kinderen
Je kunt met een paar simpele oefeningen je kind kennis laten maken met mindfulness. Leuk om eens uit te proberen.
1. Knuffel op buik
Leg een knuffel op de buik van je kind en laat je kind de knuffel omhoog en omlaag ademen.
2. Bladeren laten vallen
Zet rustige muziek op of vertel een verhaal over bomen die hun bladeren laten vallen. Laat je kind doen alsof hij een blad is dat langzaam naar beneden valt, terwijl ‘ie rustig ademhaalt.
3. Dankbaarheidsoefening
Vraag eens waar je kind trots op is of wat er leuk was vandaag. Of laat hem een aantal dingen opnoemen die hij leuk vindt om te doen of heeft gedaan. Dankbaarheid is een heel belangrijk onderdeel van mindfulness en het is een mooie manier om je kind stil te laten staan bij datgene waar hij blij van wordt.
4. Vasthouden en loslaten
Laat je kind op de grond liggen of zitten en vraag hem zijn spieren aan te spannen. Doe het voor. Vervolgens vraag je hem weer om te ontspannen. Je kunt dit ook per lichaamsdeel doen, bijvoorbeeld: de tenen, benen, vingers, armen, schouders. Ook kun je je adem inhouden en weer uitblazen als jullie de spieren ontspannen.
5. Wat zie, hoor en voel je?
Deze oefening kun je zowel thuis als buiten doen. Wees samen stil en vraag aan je kind: Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Laat je kind steeds per vraag antwoorden. Je brengt hem op deze manier naar het hier en nu.
Nog meer manieren om te ontspannen
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je kind laten rennen en springen in de frisse buitenlucht is heel ontspannend. Net als tekenen, kleien of knutselen is deze inspanning een gezonde en rustgevende uitlaatklep voor kinderen. Hoe kan je kind nog meer ontspannen? Een boekje (voor)lezen, luisteren naar muziek, een puzzel maken, spelen met een huisdier, een warm bad nemen, knuffelen, een wandeling maken in de natuur of via eenvoudige yoga-oefeningen.
Lees ook: De voordelen van muziek maken met je kind