Laat je kind lekker buitenspelen

Laat je kind lekker buitenspelen

Het is gezond en goed om actief te zijn in de buitenlucht. Spelen en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling op vele gebieden. Kinderen ontwikkelen de grove motoriek (rennen, klimmen, springen) en de fijne motoriek (stoepkrijten). Door met andere kinderen te spelen wordt de sociale ontwikkeling bevorderd. Kinderen ontwikkelen door buiten te spelen ook hun zelfredzaamheid, zoals zelf conflicten oplossen etc. Kinderen die buitenspelen, kunnen hierdoor lekker in hun vel zitten, beter eten en slapen.

Samen met VeiligheidNL

Veiligheid

Ongeveer tussen de 3 en 4 jaar leren kinderen om meer samen te spelen met andere kinderen. Het kan daarom zijn dat je kind liever in een speeltuintje of op een andere plek speelt waar meer kinderen komen, dan in zijn eentje in jouw achtertuin. Voor ouders is het belangrijk om te weten dat je kind(eren) buiten veilig en eventueel onder toezicht kunnen spelen. Als ouder is het in eerste instantie niet gemakkelijk om je kind alleen buiten te laten spelen en in te schatten of het veilig is en of hij dit al aan kan.

  • Kijk naar de speelplaats of deze veilig is: loopt er geen drukke straat langs, is de sfeer gemoedelijk, zijn de spelmaterialen veilig?
  • Kijk of je kind het aankan, blijft hij op de speelplaats bij de andere kinderen, steekt hij niet onverwachts de straat over?
  • Kan hij het aan om met de andere kinderen te spelen en laten de andere kinderen hem ook meespelen?

Het is aan te raden om vooral in het begin toezicht te houden wanneer je kind buiten speelt. Dit kun je doen door eerst zelf fysiek aanwezig te zijn. Zo kun je je kind volgen tijdens het spelen. Wanneer je het idee hebt dat hij minder toezicht nodig heeft, kun je af en toe van een afstand kijken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met de buren een babbeltje te houden of tussendoor even naar huis te gaan.

Lees ook: Buitenspelen: 7 leuke activiteiten voor peuters en kleuters

Maak afspraken

Het is verstandig om met je kind afspraken te maken. Bijvoorbeeld dat hij naar huis moet komen als de andere kinderen weg gaan. Of dat hij niet met andere kinderen mee naar huis gaat zonder dat tegen je te vertellen. Maak ook afspraken over de afstand van de speelruimte. Laat hem eerst alleen voor de voordeur spelen en als dat goed gaat mag hij wat verder weg naar een speelplaats.

Als er meer kinderen van zijn leeftijd zijn die op de speelplaats willen spelen, kun je ook met verschillende ouders afspreken om om beurten toezicht te houden. Zo kunnen jij en je kind er stap voor stap aan wennen om zelfstandig buiten te spelen.

Risicovol spelen

Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risicoā€™s inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risicoā€™s, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg.

Met een beetje risico komen onze kinderen er dus wel. Wil je aan de slag maar weet je niet hoe? Doe de test en maak jullie eigen speelplan op VeiligheidNL.

Meer weten over veilig buitenspelen? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender