Knutselen

Knutselen

Knutselen is niet alleen heel leuk, maar ook nuttig en leerzaam. Het is een effectieve manier om de creativiteit en de fantasie van je kind te stimuleren. Deze eigenschappen zijn later in zijn leven onmisbaar. Knutselen is bovendien een goede hulp bij het ontwikkelen van de handfunctie van je kind. Het traint de coördinatie en samenwerking van zijn hersens en spieren. Samen knutselen is goed voor jullie band. Als je alles wat je kind maakt positief benadert en hem niet uitdrukkelijk wijst op fouten en slordigheden, leer je hem ook nog te vertrouwen op zijn capaciteiten. Een onmisbare eigenschap in zijn latere leven.

Veiligheid staat voorop

Gebruik alleen verf, lijm, klei, stiften en andere attributen die geschikt zijn voor kinderen: dus zonder giftige stoffen en makkelijk uitwasbaar. Hiervoor kun je terecht in de speelgoedwinkel. Geef je kind een schaar met stompe punten en blijf in de buurt voor het geval er iets fout gaat.

Tekenen, kleuren en verven

Met een stapel papier of kleurplaten en een aantal potloden, stiften, penselen en verf vermaakt je kind zich uitstekend. Als hij een jaar of vier is zul je merken dat hij meer details tekent dan daarvoor. Zijn tekeningen worden meer en meer een afspiegeling van hoe hij de wereld ziet. Juist dan is het voor je kind heerlijk om samen te tekenen. Eerst teken jij een figuur, vervolgens moet hij raden wat het is en natekenen. Hiermee kun je heel veel spelletjes spelen en stimuleer je zijn kleurenkennis.

Vingerverf is over het algemeen favoriet onder kleuters: heerlijk om lekker mee te kliederen! Maak van een vuilniszak een schildersvest door aan de boven- en zijkant een gat te maken voor hoofd en armen. Op deze manier blijven de kleren bespaard van verfspetters. Of bestel een mooi knutselschort wat je kunt hergebruiken.

Knippen en plakken

Tot zijn 4e jaar is een schaar nog een onhandig ding, scheuren is een goed alternatief. Vouwblaadjes zijn multifunctioneel: je kunt ermee vouwen, knippen en scheuren. Ze zijn niet duur en een belangrijk onderdeel van een kleuterbestaan. Een andere leuke manier om met papier te knutselen is prikken. Met een prikpen en een matje kan je kleuter vormpjes uitprikken. Laat hem bijvoorbeeld eens zelf een tekening maken, uitprikken en opplakken.

Karton en plastic

In ieder huishouden is een overschot aan karton en plastic. Melkpakken, boterkuipjes, wc-rolletjes, schoenendozen, plastic zakken … Perfect knutselspeelgoed! Je kunt er zowel platte, als driedimensionale werkjes mee maken. Plakband, lijm en een nietmachine zijn hierbij handige hulpmiddelen. Een goed voorbeeld van knutselen met karton is de beroemde kijkdoos. Die heeft een gat in de zijkant en in het deksel een venster met (gekleurd) vloeipapier. Je kind kan naar hartenlust figuurtjes uitknippen en opplakken en al zijn fantasie in de kijkdoos steken.

Met karton en plastic kan je kind zelf leuk speelgoed maken. Van verkleedkleren tot verrekijkers en van toverstafjes tot complete computers! Het spel wordt extra leuk met zelfgemaakte spullen. En het is niet erg als er iets kapot gaat; je kunt het zo weer repareren.

Kleien

Kleien vergt wat meer voorbereiding, maar levert des te meer plezier op. Het kneden van de klei, maken van bekende voorwerpen, kliederen met water en de aantrekkelijke viezigheid vormen een gezellig geheel waar jij en je kind mateloos van kunnen genieten. Je kunt natuurlijke klei gebruiken maar ook gekleurde kinderklei. Natuurlijke klei is makkelijk te beschilderen. Kinderklei is daar over het algemeen niet voor gemaakt. In de speelgoedwinkel vind je attributen om vormpjes te maken.

Knutseltips lente

Nestje
Nodig: kleine kartonnen bordjes, papier, karton, schaar, stro, lijm, kleurpotloden, verf, crêpepapier
Teken een vogel op papier. Laat deze kleuren of verven. Knip uit of laat je kind uitprikken. Rondom het bordje stro plakken. Maak grote eieren van verschillende stukken crêpepapier. Leg de eieren in het nestje en zet de vogel erbij.

Lentezon
Nodig: geel/oranje karton, gekleurd papier, aluminiumfolie, schaar, bord, lijm
Het zonnetje schijnt niet altijd in de lente. Dus dit lentezonnetje lacht aan de ene kant en huilt aan de andere kant. Trek een bord over op een geel of oranje stuk karton. Knip uit papier voor beide kanten neus, ogen en mond en plak deze op. Laat de zon lachen aan de ene kant. Aan de andere kant huilt de zon met traantjes aluminiumfolie. Maak zonnestralen van smalle stroken papier.

Vlinder
Nodig: pijpenrager (zwart of bruin), witte koffiefilter, waterverf, kwastje
Maak de zijkanten van de koffiefilter los. Laat de onderkant vast zitten. Verf de koffiefilter met diverse kleuren. Laat goed drogen. Vouw de pijpenrager dubbel. Rimpel de koffiefilter een beetje en vouw de pijpenrager om het midden van de filter. Buig de uiteinde van de pijpenrager een beetje om, zodat het voelsprieten lijken.

Lees ook: De leukste lenteknutsels om te maken met je kind

Knutseltips zomer

Zandschilderij
Nodig: zand, behangsellijm, stevig papier, schaar, schelpen
Met wat droog zand uit de zandbak, stevig papier of karton, plaksel en een paar schelpen, kan je kind een leuk schilderij maken. Leg de schelpen op het papier. Smeer het papier rondom de vormen heen in met plaksel (behangsellijm) en strooi daarna zand over het papier uit. Laat het plaksel een paar minuten drogen. De schelpen en het overtollige zand kunnen dan weggehaald worden. Kijk, je eigen strandje!

Vlieger
Nodig: papier, stiften, perforator, schaar, touw
Teken een vlieger en twee staarten op gekleurd papier. Laat kleuren met stiften. Maak een gaatje onderin de punt van de vlieger. Hier haal je een touwtje door. Maak ook de staartstukken vast. Maak bovenin de vlieger nog een gaatje en hang op.

Groentetuintje
Nodig: worteltjes, bietjes, rapen of pastinaken, bord, water, kiezelsteentjes
De bovenstaande groentesoorten zijn dankbare vensterbankgroeiers. Snijd aan de bovenkant ca. 1 cm af. Zet de in een diep bord, waarin een laagje water van ca. 0,5 cm staat. Zet het bord op een zonnige plaats en vul het water regelmatig bij Na 2 weken zitten er al bladeren aan. Om het plantje meer stevigheid te geven, kun je er kiezelstenen omheen leggen.

Knutseltips herfst

Stempelen met bladeren
Nodig: kranten, verse bladeren, verf, kwasten, papier
Smeer een blad in met verf. Vooral de kant met de nerven is mooi om mee te stempelen. Leg het blad met de geverfde kant op het papier. Leg hierover een stuk krant en wrijf erover. Haal krant en blad van het papier en klaar is je afdruk. Je kunt met verschillende kleuren herhalen voor een heus schilderij.

Spinnetje
Nodig: gekleurd rond vouwpapier, schaar, gekleurd papier, stift, touw, perforator
Maak een eenvoudig spinnetje van rond, gekleurd vouwpapier. Dit wordt het lijfje. Knip 8 korte strookjes uit ander gekleurd papier. Plak deze aan het lijfje. Teken oogjes. Maak met een perforator een gatje bovenin het lijfje, zodat je hem aan een draadje kunt ophangen. Als je veel spinnetjes makt, kun je ze allemaal in een mooie tak hangen.

Herfstboom
Nodig: wc-rolletjes, oase, herfstmateriaal zoals bladeren, takjes, eikels e.d., bruin papier, stevig karton, ijzerdraad, verf
Verzamel eerst herfstmateriaal uit het park of het bos: takjes, eikels, kleine dennenappels, verschillende bladeren e.d.. Verf of beplak de wc-rolletjes met bruine verf of papier. Daarna stop je er wat oase in. Steek nu het herfstmateriaal erin en maak een eigen herfstboom. Dennenappels en eikels steken makkelijker als je er een stukje ijzerdraad aan bevestigd.

Knutseltips winter

Voederstok
Nodig: plantenstokje, mes, ijzerdraad, touw, brood, appel, winterwortel en doppinda
Snijd de appels en de winterwortel in kleine stukjes. Voor elk kind leg je een snee wit en bruin brood klaar. Knip daarna een paar stukjes ijzerdraad af en maak met een met een inkeping in de plantenstok. Steek hier het stukje ijzerdraad in. Buig er een ophanglusje van. Laat de kinderen kleine stukjes maken van het broodstukjes ijzerdraad afknippen. Met een mesje maak je een inkeping in de plantenstok en je steekt hier het stukje ijzerdraad in. Buig van het ijzerdraad een ophanglusje. Laat de kinderen het boord in stukken verdelen en deel appel en winterwortel uit. Ze kunnen de hele stok volschuiven. Maak met een priem gaatjes in de doppinda’s. De kinderen kunnen ze zo makkelijk rijgen aan het touw. Dit hang je ook aan de stok.

Winterschilderij
Nodig: papier, kaars, waterverf
Neem een witte of grijze kaars. Laat hiermee druppels was op het papier vallen. Laat de was drogen. Hierna kan je kind met waterverf schilderen. op de plek van de was blijft geen verf zitten. Zo krijg je een mooi winterlandschap.

Winterwolk
Nodig: wit/blauw karton, blauwe, witte en grijze potloden, watten. stompe naald, lijm, wit naaigaren
Uit wit of blauw karton knip je een wolk. Laat deze met blauwe, witte en grijze potloden inkleuren. Je kunt ook stempelen met verf. Van het witte naaigaren knip je enkele draden met verschillende lengtes. Laat sneeuwvlokken maken van watten. Ga met een stompe naald door de watten en laat er telkens iets ruimte tussen. Plak vast met ene beetje lijm. Knoop de draden aan de wolk en hang voor het raam.

Benieuwd hoe je de knutselwerken van je kind kunt bewaren? Check deze 6 manieren.

Lees ook: 7x Knutselen in kerstthema

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender