Knutselen

Knutselen

Knutselen is niet alleen heel leuk, maar ook nuttig en leerzaam. Het is een effectieve manier om de creativiteit en de fantasie van je kind te stimuleren. Deze eigenschappen zijn later in zijn leven onmisbaar. Knutselen is bovendien een goede hulp bij het ontwikkelen van de handfunctie van je kind. Het traint de coƶrdinatie en samenwerking van zijn hersens en spieren. Samen knutselen is goed voor jullie band. Als je alles wat je kind maakt positief benadert en hem niet uitdrukkelijk wijst op fouten en slordigheden, leer je hem ook nog te vertrouwen op zijn capaciteiten. Een onmisbare eigenschap in zijn latere leven.

Veiligheid staat voorop

Gebruik alleen verf, lijm, klei, stiften en andere attributen die geschikt zijn voor kinderen: dus zonder giftige stoffen en makkelijk uitwasbaar. Hiervoor kun je terecht in de speelgoedwinkel. Geef je kind een schaar met stompe punten en blijf in de buurt voor het geval er iets fout gaat.

Tekenen, kleuren en verven

Met een stapel papier of kleurplaten en een aantal potloden, stiften, penselen en verf vermaakt je kind zich uitstekend. Als hij een jaar of vier is zul je merken dat hij meer details tekent dan daarvoor. Zijn tekeningen worden meer en meer een afspiegeling van hoe hij de wereld ziet. Juist dan is het voor je kind heerlijk om samen te tekenen. Eerst teken jij een figuur, vervolgens moet hij raden wat het is en natekenen. Hiermee kun je heel veel spelletjes spelen en stimuleer je zijn kleurenkennis.

Vingerverf is over het algemeen favoriet onder kleuters: heerlijk om lekker mee te kliederen! Maak van een vuilniszak een schildersvest door aan de boven- en zijkant een gat te maken voor hoofd en armen. Op deze manier blijven de kleren bespaard van verfspetters. Of bestel een mooi knutselschort wat je kunt hergebruiken.

Knippen en plakken

Tot zijn 4e jaar is een schaar nog een onhandig ding, scheuren is een goed alternatief. Vouwblaadjes zijn multifunctioneel: je kunt ermee vouwen, knippen en scheuren. Ze zijn niet duur en een belangrijk onderdeel van een kleuterbestaan. Een andere leuke manier om met papier te knutselen is prikken. Met een prikpen en een matje kan je kleuter vormpjes uitprikken. Laat hem bijvoorbeeld eens zelf een tekening maken, uitprikken en opplakken.

Karton en plastic

In ieder huishouden is een overschot aan karton en plastic. Melkpakken, boterkuipjes, wc-rolletjes, schoenendozen, plastic zakken ā€¦ Perfect knutselspeelgoed! Je kunt er zowel platte, als driedimensionale werkjes mee maken. Plakband, lijm en een nietmachine zijn hierbij handige hulpmiddelen. Een goed voorbeeld van knutselen met karton is de beroemde kijkdoos. Die heeft een gat in de zijkant en in het deksel een venster met (gekleurd) vloeipapier. Je kind kan naar hartenlust figuurtjes uitknippen en opplakken en al zijn fantasie in de kijkdoos steken.

Met karton en plastic kan je kind zelf leuk speelgoed maken. Van verkleedkleren tot verrekijkers en van toverstafjes tot complete computers! Het spel wordt extra leuk met zelfgemaakte spullen. En het is niet erg als er iets kapot gaat; je kunt het zo weer repareren.

Kleien

Kleien vergt wat meer voorbereiding, maar levert des te meer plezier op. Het kneden van de klei, maken van bekende voorwerpen, kliederen met water en de aantrekkelijke viezigheid vormen een gezellig geheel waar jij en je kind mateloos van kunnen genieten. Je kunt natuurlijke klei gebruiken maar ook gekleurde kinderklei. Natuurlijke klei is makkelijk te beschilderen. Kinderklei is daar over het algemeen niet voor gemaakt. In de speelgoedwinkel vind je attributen om vormpjes te maken.

Knutseltips

Heb je even geen inspiratie om iets te verzinnen? Wij hebben al leuke knutseltips geplaatst en delen ze graag met je.

Benieuwd hoe je de knutselwerken van je kind kunt bewaren? Check deze 6 manieren.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender