Kinder apps: hoe maak je een goede keuze?
Kinder apps maken deel uit van de digitale opvoeding van onze kinderen, zowel thuis als op school. Daarbij kunnen goede apps net als een goed boek de fantasie en creativiteit van kinderen stimuleren. Toch zijn lang niet alle apps die kinderen leuk vinden goed voor hun ontwikkeling. Hoe vind je nu je weg in die wirwar van de app wereld?
Het Nederlands Netwerk voor Mediawijsheid geeft zes punten aan waar je op kunt letten als je een app voor je kind download. Het belangrijkste is dat in de app een verhaal zit waarin kinderen zich echt kunnen onderdompelen of dat de app op een andere manier bijdraagt aan de taalontwikkeling van het kind.
Originaliteit
- Is de app origineel? Biedt het echt andere spelletjes dan anders (niet alweer memory)?
- Brengt het kinderen op ideeƫn doordat ze zelf de verhaallijn kunnen bepalen, er verrassende wendingen in het verhaal zitten of kunnen praten met een app karakter?
Speelwaarde
- Is er interactie met andere kinderen en/of de ouders? Interactie stimuleert namelijk de taalontwikkeling.
- Legt de app verbindingen met de omgeving, zodat kinderen op een veilige manier de buitenwereld leren kennen? Ofwel blijft de spelervaring niet beperkt tot de app?
- Voegt de app iets toe dat alleen digitaal mogelijk is? Denk aan swipen, geluidseffecten of een verrassend effect als schudden met de tablet of smartphone.
Aantrekkelijkheid
- Is het taalgebruik afgestemd op peuters en kleuters?
- Is er een keuze tussen voorgelezen worden of geluid uitzetten en zelf lezen?
- Zijn de geluiden functioneel en uit te zetten?
- Kunnen de kinderen zelfstandig door de app navigeren (dus echt zonder hulp van jou als ouder)?
- Is de informatie die niet bedoeld is voor kinderen achter een slotje gezet? (Dit maakt het overzichtelijker voor kinderen.)
- Komen er herkenbare karakters in voor in een herkenbare omgeving? Bijvoorbeeld een speeltuin of slaapkamer.
- Is de app grappig? Een grappige app is heel aantrekkelijk voor kinderen.
Gebruikersvriendelijkheid
- Is de app niet te moeilijk? Het moet goed aansluiten op het niveau en belevingswereld van je kind.
- Het Nederlands Netwerk voor Mediawijsheid stelt dat apps voor babyās en dreumesen eigenlijk overbodig zijn omdat ze nog te klein zijn om te kunnen leren van een app. Je kunt het wel gebruiken om spelideeĆ«n op te doen.
- Als je kind vastloopt: zit er een hulpknop op of wordt voorgelezen wat je kind moet doen (of een auditieve ondersteuning)?
- Het mag geen reclame boodschappen bevatten of doorlinken naar commerciƫle websites.
Betrouwbaarheid
- Wordt er informatie gegeven over:
- Het doel van het spel
- De speelduur van het spel
- De leeftijd en niveau van het kind voor wie het spel bedoeld is
- Kun je de lanceringsdatum en de laatste update terugvinden?
- Zijn er contactgegevens voor vragen?
- Is er extra uitleg of tips voor ouders over hoe het spel te spelen (achter een slotje)?
Veiligheid
- De app mag nooit data van kinderen opslaan of delen met derden.
- Eventuele aankopen in de app moeten uitgezet kunnen worden en er moet duidelijk bijstaan dat het om een aankoop gaat.
Apps voor kinderen: deze zijn geschikt
Wil je op weg geholpen worden? Deze apps raadt de redactie van WIJ aan.
Toca Life: Hospital: een serieuzere app van Toca Life. Een mooie manier om kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met een ziekenhuis en wat er allemaal gebeurt.
Kiene Klanken: deze app is geĆÆnspireerd op de houten stempels die op school worden gebruikt. Kleuters oefenen zo de klanken. Een ideale voorbereiding op het lezen.
Jop is jarig: jarig zijn, dat is voor ieder kind een feest! Het aftellen naar de grote dag en de voorpret is een belangrijk onderdeel. Als kind kun je niet vaak genoeg jarig zijn! In deze app kan je kleine iedere dag die voorpret beleven: van uitnodigingen maken tot een piƱata kapot slaan. Een app die de creativiteit stimuleert en waarmee ook ongemerkt de patronen, letters en cijfers worden geoefend.
Dr. Pandaās zwembad: zwemmen en zomer(vakantie) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met deze app komt je kind helemaal in de stemming! Als piraat de schat ontdekken, glijden van de glijbaan, een ijsje maken of wat fruit, je zwemkleding aantrekken: hij ontdekt het allemaal in deze app. De schattige animaties zullen je kleine absoluut aanspreken. Het āfunā element staat centraal. Grijp eventueel zelf de kans aan om gesprekjes aan te knopen over veiligheid bijvoorbeeld. āWaar zijn de bandjes van Dr. Panda?ā
Juf Jannie - Leren lezen: deze app is ideaal voor kinderen in groep 3 die net gestart zijn met leren lezen of voor de snelle kleuter die al veel interesse in woordjes heeft. Juf Jannie weet als geen ander hoe de kinderen leren lezen. Zij biedt dezelfde oefeningen aan als op school. Voor de kinderen betekent dit veel herkenning.
Zzzz is een prachtig zoekboek van Loes Riphagen. Het meneertje valt na een pechdag met een rotgevoel in slaap. Gelukkig wordt hij na een heleboel mooie dromen weer opgewekt wakker. In de app kan je kleine op zoek gaan naar alle (20) kabouters die zich verstopt hebben in zijn slaapkamer. Als het lukt, is er een vrolijke verrassing.
Pim & Pom op safari gaat over 2 avontuurlijke poezen. Pim & Pom zijn getekend door Fiep Westendorp. De prachtige tekeningen vormen de basis van deze app vol leuke spelletjes en liedjes. De kinderen kunnen bijvoorbeeld geluiden van dieren raden. Of ze moeten over krokodillen springen en ontsnappen aan een leeuw! De liedjes zijn gezongen door Georgina Verbaan.
Youtube Kids is een app waarin je zelf controle hebt over de filmpjes die jouw kleintje kan zien. Je kunt kiezen voor een account op basis van leeftijd of een account waarin jij als ouder handmatig alle filmpjes en kanalen die jouw kind mag zien kunt toevoegen.
Virtual Reality apps voor kinderen
Orbulus: met deze app kun je onder de Eiffeltoren staan, piramides bezoeken en een zonsondergang in Nieuw-Zeeland meemaken.
Van moeders, voor moeders
Op WIJ Facebook gaven andere moeders de volgende app tips.
1-2 jaar
2-3 jaar
3-4 jaar
4-5 jaar