Kind beschermen op internet? 6x zo is je kind veilig online

Kind beschermen op internet? 6x zo is je kind veilig online

Het internet is oneindig en ook voor jouw kind een prachtig middel om te spelen en leren. Toch is het belangrijk dat je je goed beseft dat er ook gevaren aan het online leren en spelen kleven. Wat kun je doen om je kind veilig te laten internetten en hoe bescherm je je kind tegen mogelijke online gevaren? WIJ heeft tips voor je verzameld!

1. Zorg dat je in de buurt bent

Zet de computer, laptop of tablet in een ruimte waar je zelf ook vaak bent, bijvoorbeeld de huiskamer. Dit geldt ook voor spelen op een smartphone. Zo kun je een oogje in het zeil houden.

2. Praat erover

Praat met je kind over wat hij meemaakt op internet. Vraag op welke sites je kind graag kijkt en wat hij daar leuk aan vindt. Blijf betrokken en geef waar nodig sturing.

3. Zorg dat je zelf mediawijs bent

Zorg dat je zelf mediawijs genoeg bent om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Blijf op de hoogte van de belangrijkste mogelijkheden en gevaren, zodat je je kind zo goed mogelijk kunt blijven beschermen. Bekijk eens: Mediawijsheid.nl of Mediaopvoeding.nl.

4. Zet filters aan of download speciale software

Zet filters op je apparaten, waardoor websites met bijvoorbeeld geweld of porno niet geopend kunnen worden. Leestip: Veiliginternetten.nl.

Kijkwijzer en Pegi geven aan de hand van icoontjes aan of je kind oud genoeg is voor een film of game. Sommige browsers en websites, zoals Google Chrome en YouTube, hebben functies die ervoor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt. Ook zijn er speciale softwareprogramma’s die bijhouden hoelang je kind op de computer zit. Hiermee kun je ook controleren welke websites je kind bezoekt en of die ‘veilig’ zijn. Bovendien kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren, zodat je kind kunt beschermen voor eventuele ongepaste informatie.

Voor televisie zijn ook mogelijkheden om de toegang tot bepaalde zenders of programma’s te weigeren op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waarvoor het te jong is. Vraag aan je televisieprovider wat de mogelijkheden zijn.

5. Check de geschiedenis

Je kunt zien waar je kind mee bezig is geweest als je de ‘geschiedenis’ van je tablet, smartphone of laptop bekijkt. Dit kan in je browser bij instellingen. Doe dit regelmatig, zo blijf je op de hoogte.

6. Maak afspraken en leg uit waarom

Als je kind wat ouder is, kun je ook samen de volgende afspraken maken. Het is belangrijk dat je goed uitlegt waarom je dit zo belangrijk vindt. Zo snapt je kind beter waarom iets niet mag, wat de gevaren zijn en zal hij zich sneller aan de regels houden. Afspraken die je kunt maken, zijn bijvoorbeeld:

  • Geef nooit persoonlijke informatie op sociale media of een chat-site. Dus geen (achter)naam, adres of telefoonnummer.
  • Vraag eerst toestemming voordat je een formulier met gegevens invult en opstuurt.
  • Wil je iets downloaden? Vraag het dan eerst.
  • Wil je iets kopen, bijvoorbeeld in een webshop? Vraag dat dan ook eerst.

(Bron: Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids)

Lees ook: Hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender