Je kind in de digitale wereld

Je kind in de digitale wereld

Kinderen leren meer van internet en televisie dan je denkt. Het gaat niet alleen om het gamen, maar ze oefenen ook met techniek, motoriek, communicatie en het spelen met identiteiten. Om te zorgen dat ze dit veilig kunnen doen, is het verstandig betrokken te zijn bij wat ze doen. Je legt uit wat ze mogen, kunnen en wat ze mogen verwachten. Op deze jonge leeftijd is het goed om regelmatig mee te kijken met wat je kind doet.

1 op de 3 gezinnen met jonge kinderen heeft een tablet in huis. Deze wordt relatief vaak gebruikt door jonge kinderen. Van de 0 tot 3-jarigen speelt 2 op de 5 met de tablet en van de 4 tot 7-jarigen zelfs 2 op de 3 kinderen. Aan de televisie wordt gemiddeld 39 minuten per dag door 0 - 3-jarigen en 54 minuten door 4 - 7-jarigen besteed. In totaal kijken kinderen tussen de 0 en 6 jaar 1 uur en 45 minuten naar een scherm.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt, naar de nieuwste richtlijn, dat ouders hun baby tot 1 jaar het liefst helemaal niet naar een scherm zouden moeten laten kijken. Voor kinderen van 1 tot 5 jaar zou 1 uur per dag het maximum moeten zijn. Deze richtlijn valt onder het bredere advies dat kinderen meer zouden moeten spelen en bewegen. Dit is beter voor de fysieke en mentale gezondheid. Op latere leeftijd helpt dit obesitas en aanverwante ziektes voorkomen. Het naar een scherm kijken zou niet alleen vervangen moeten worden door actief spelen, maar ook door activiteiten als puzzelen, lezen en zingen. Vind je het lastig om je kind op een andere manier even zoet te houden, bijvoorbeeld omdat je moet koken of iets in het huishouden gaat doen? Zorg voor andere spelmogelijkheden, zoals speelklei of een kleurboek. Of laat je kind meehelpen, met de was opvouwen bijvoorbeeld. Dat vinden kinderen vaak heel leuk.

Wel even op de tablet of je mobiele telefoon? Zorg ervoor dat je weet wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn van de beschikbare software. Op het gebied van filtering, tijdcontrole en privacybescherming bijvoorbeeld. Vooral educatieve, puzzel-, denk-, behendigheids- en avonturenspellen zijn populair en kunnen leerzaam zijn. Een spel op een tablet, computer of tv kan nooit het echte spel vervangen maar is een zeer goede aanvulling.

Overige tips

  • Probeer zelf de game / app uit die je kind wil spelen, zodat je het eventueel ook samen kunt bespreken. Een kind kan veel informatie krijgen vanuit spellen en tv. Jonge kinderen kunnen dit niet altijd verwerken, waardoor ze er op terugkomen. Niet alleen overdag, maar soms ook ā€˜s nachts in hun dromen. Het is fijn dan te weten waar je kind het over heeft, je kunt de situatie dan verwoorden en verduidelijken.
  • Bepaal (samen met je partner) hoeveel tijd je kind aan het gamen mag besteden.
  • Nu je kind nog jong is, is het goed om de pc / laptop / tablet in het zicht te houden.

Dreumesen zien graag simpele en korte televisieprogrammaā€™s, zoals Bumba, Hopla, Nijntje, Avonturen van Dribbel, Teletubbies, en uitzendingen op BabyTV. Aandacht voor games en websites is pas interessant als ze zich kunnen concentreren op plaatjes kijken (vanaf 9 maanden). Vanaf 1 jaar kijken veel kleintjes passief mee naar wat anderen op een scherm doen en ze raken willekeurig het scherm en knopjes aan om te kijken wat er gebeurt.

Peuters reageren op programmaā€™s, games en websites door te wijzen en te benoemen wat ze zien. Hiermee kunnen ze hun woordenschat snel uitbreiden. Ze ontwikkelen ooghandcoƶrdinatie en kunnen met de muis klikken of met hun vinger een touch-screen bedienen. Vanaf 3 jaar kunnen veel peutertjes al zelfstandig een spelletje opstarten en afsluiten.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender