Zo bouwt je kind spelenderwijs conditie op

Zo bouwt je kind spelenderwijs conditie op

Peuters en kleuters zitten vol energie. Bewegen helpt ze om die energie kwijt te kunnen én om hun conditie op te bouwen. Conditie betekent dat je kind steeds sterker wordt en minder snel moe is. Ook traint hij onder andere zijn spieren, evenwicht en longinhoud. Gelukkig kun je dit op een speelse manier stimuleren. Hoe? Met stoeien, wandelen, buitenspelen en nog veel meer!

Buitenspelen

Frisse lucht en beweging zijn een gouden combinatie. Zorg dat je kind regelmatig lekker naar buiten gaat om uit te razen en uit te waaien, ook als het weer wat minder is. Buiten kan hij lekker rennen, klimmen, voetballen en schommelen. Al deze dingen zijn heel goed voor zijn conditie. Bovendien stimuleren ze de controle die hij over zijn lichaam heeft. Ga bijvoorbeeld eens naar een natuurspeeltuin.

Stoeien

Is het koud of regent het? Ook binnen kun je je kind lekker laten bewegen. Zet een vrolijk liedje op en dans samen door de kamer. Of doe een dierenspel: loop als een olifant, spring als een kikker of kruip als een slang.

Nog een goede tip: stoeien! Veel jonge kinderen vinden het heerlijk om te ‘vechten’ met papa of mama. Let er wel op dat je op een zachte ondergrond speelt, zoals een kleed of mat, en blijf uit de buurt van meubels.

Eropuit

Dagjes uit zijn niet alleen leuk, ze zorgen ook voor veel beweging. Ga bijvoorbeeld naar het strand, bos of de dierentuin. Je kind kijkt zijn ogen uit en is tegelijk actief bezig. Ook een rondje speeltuin of eendjes voeren in het park is al goed voor zijn conditie.

Een ander idee: zwemmen! In warm water bewegen kinderen op een andere manier. Het versterkt hun spieren én het is leuk.

Wandelen of fietsen

Probeer elke dag een stukje te lopen of te fietsen met je kind. Naar de winkel? Lopend! Naar opa en oma? Pak de fiets! Je hoeft niet ver weg - elke stap telt. Je hoeft niet eens ver weg te gaan om al een prima resultaat te boeken. Kan je kind nog niet fietsen? Denk eens aan een loopfiets. Je kind leert zijn evenwicht te bewaren en zijn beenspieren te gebruiken. Je hebt de keuze uit twee soorten loopfietsen:

  • De loopfiets met vier wielen waar je kind op kan zitten. Deze is bedoeld voor kleintjes vanaf ca. 1 jaar. Ze kunnen zich hiermee voortbewegen. Een leuke uitdaging voor kinderen die pas net of nog niet kunnen lopen! Je kind is door de wielen altijd in evenwicht.
  • De ‘staande’ loopfiets: je kind zit wel, maar de benen zijn gestrekt. Het model heeft twee wielen, zodat je kind zelf zijn evenwicht moet zien te behouden. Deze loopfiets is bedoeld voor kinderen die goed zelfstandig kunnen lopen: ca. 1 tot 3 jaar. Je begrijpt dat dit een voorloper is van een echt fietsje.

Lees ook: Helpt een loopfiets om je kind te leren fietsen?

Voeding en beweging horen bij elkaar

Wat je kind eet en wanneer hij dat doet, heeft ook invloed op zijn conditie. Zorg voor een gezond, gevarieerd eetpatroon. Verse groenten, fruit, goede vetten en voldoende koolhydraten (zoals brood, pasta of aardappels) om zijn energie op peil te houden. Beperk suiker en ongezond vet. Veel vetten in combinatie met te weinig lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat de conditie van je kind achteruit gaat. Zorg er daarom voor dat je kind genoeg actieve momenten op een dag heeft en dat tussendoortjes worden gevolgd door lichaamsbeweging. Zo blijft hij lekker in balans: eten én bewegen.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Als jij zelf beweegt, wandelt of danst, wil je kind vaak meedoen. Maak er een gewoonte van: samen fietsen, samen spelen, samen gezond eten. Zo leert je kind dat bewegen bij het dagelijks leven hoort. Kinderen bouwen hun conditie niet op in de sportschool, maar gewoon in het dagelijks leven. Laat ze rennen, dansen, fietsen, stoeien en ontdekken. Elke stap, sprong en lach helpt. En misschien wel het belangrijkste: samen bewegen is gezellig én gezond.

Beeld: iStock.com/portishead1

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender