Binnen spelen met peuters: 8x originele speeltips

Binnen spelen met peuters: 8x originele speeltips

Op zoek naar wat originele en nieuwe activiteiten om samen met je kind te doen? Zonder teveel poepas, niet te ingewikkeld en uitvoerbaar in huis? Is je kind al iets ouder? Wat dacht je van speeltips die ervoor zorgen dat je kind zichzelf even lekker bezighoudt? Juist, ook fijn! Daarom heeft WIJ voor beide situaties tips voor je verzameld. Veel speelplezier!

Speeltips voor thuis: zeker ten tijde van corona geen overbodige luxe. Maar wat kun je doen?

Samen spelen? 3 originele doetips voor thuis

Als je veel samen thuis bent is het heel verleidelijk om even de tv aan te zetten, je kind de tablet of je smartphone te geven voor een spelletje of fimpje. Niets mis mee, mits je kind niet te lang met een beeldscherm speelt. Kies er ook zeker voor om samen dingen te doen. Dat is niet alleen leuk, het versterkt ook de band met je kind.

Inspiratie nodig? Hieronder vind je drie originele doe tips uit het boek Mijn peuter speelt! van Pauline de Smet die je thuis samen kunt doen.

1. Wie zoekt die vindt

Leuk knutselklusje voor mama en een leuk speeltje voor je kind die je binnen no time maakt. Leuk voor kinderen van 12 tot 18 maanden.

 • Kartonnen doos
 • Schaar
 • Lijm
 • Papier of stof

Stap 1

Neem de kartonnen doos en knip twee grote gaten in de zijkant. Zorg ervoor dat de arm van je kleintje er goed in past.

Stap 2

Behang de gaten met zelfgemaakte gordijntjes uit stof of maak een franjeslinger uit papier. Zo kan je peuter niet in de doos kijken en gaat hij sneller voelen.

Stap 3

Lijm of kleef de doos dicht en verstop er enkele dingen in, zoals een haarborstel, een spiegeltje, een stuk duplo, een klein knuffeltje. Je kunt de doos zo mooi versieren als je zelf wilt. Ook een simpele kartonnen doos werkt overigens goed.
Uit het boek: Mijn peuter speelt

2. Kralen rijgen

Kralen rijgen is een echte klassieker, maar ook nog steeds heel leuk om te doen. Voor kinderen van 18 tot 24 maanden.

 • Je hebt nodig
 • wc-rolletjes
 • Verf en verfborstel
 • Touw of wol
 • Schaar

Stap 1

Verf de wc-rolletjes in verschillende kleuren. Je kunt dit verf-gedeelte alleen doen of samen met je kind.

Stap 2

Laat ze goed drogen en knip ze in stukjes met verschillende breedtes.

Stap 3

Knip enkele slierten touw of wol af en laat je peuter een mooie ketting rijgen.

Uit het boek: Mijn peuter speelt

3. Bezige bij

Dit is een knutseltip met een boodschap, want bijen zijn belangrijk voor de natuur en dat kun je dan meteen uitleggen tijdens het knutselen. Deze doetip vergt iets meer tijd, maar het is wel een hele leuke. Voor kinderen tussen twee en drie jaar. Wat heb je nodig:

 • Pasta, type: rigatoni (pasta moet breed genoeg zijn)
 • Lijm of lijmpistool
 • Stuk karton of kartonnen doos
 • Stift
 • Schaar
 • Maiskorrels (droog)

Stap 1

Teken een zeshoek op het stuk karton of op je kartonnen doos. Gebruik je een doos, maak er dan gaatjes in voor de pasta.

Stap 2

Kleef de verschillende stukjes pasta met een lijmpistool op het karton. Dit vraagt een beetje tijd en geduld. Werk eventueel af met een bijtje als versiering.

Stap 3

Laat je peuter in elk pastaatje een korreltje mais steken. Of laat hem de pastaatjes in de gaatjes van de doos stoppen.

Uit het boek: Mijn peuter speelt

Je kind zelf laten spelen? 5 speeltips voor thuis

Of het nu is omdat je écht even dat ding voor je werk moet afmaken, dat telefoontje in rust wilt kunnen plegen of gewoon even rustig je thee wilt drinken. Met deze activiteiten houd je je kinderen op een verantwoorde manier lekker even bezig.

1. Een zintuigenbak

Knikkers, zand, zaadjes, boontjes, mos, speeltjes, stenen. Noem het maar op, zorg voor een grote schaal en laat ze lekker wat moois knutselen.

2. Levensgrote papieren poppen

Maak een papieren pop van je kind zelf! Print in het groot wat in te kleuren poplichamen uit en plak het hoofd van je kind erboven. Plezier gegarandeerd!

3. De all-time klassieker: tenten bouwen

Gooi een berg lakens, kussens en dekens in de woonkamer en laat je kids lekker losgaan. En ga er ’s avonds met z’n allen lekker nog een boekje in lezen, vet gezellig!

4. De magische kracht van … dozen

Grote kartonnen dozen hebben niet alleen een magische aantrekkingskracht op katten, maar ook op kinderen. Geef ze wat stiften en laat hun creativiteit los op hun ‘nieuwe huis’.

5. Speelgoed in ijs bevriezen

Ja echt je leest het goed, gebruik een grote pan met water, plaats er wat badspeeltjes in en zet het in de vriezer. Zet op een waterbestendige ondergrond (of buiten) en laat de kinderen met water en speelgoed-hamertjes proberen het speelgoed er weer uit te krijgen. Ook erg leuk bij warm weer in de tuin!

Veel speelplezier!

Lees ook: Zo houd je grip op het mediagebruik van je kind

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender