7 tips om grip te houden op het mediagebruik van je kind

7 tips om grip te houden op het mediagebruik van je kind

Een filmpje kijken op je telefoon of een spelletje doen op de tablet. Kinderen zijn er dol op. Alleen hoe zorg je ervoor dat je kind niet te vaak en te lang achter een beeldscherm zit? Met deze zeven tips houd je grip op het mediagebruik van je kind.

1. Maak vooraf duidelijke afspraken

Voor kinderen is structuur heel belangrijk. Maak een dagindeling als het om schermtijd gaat, zet die op papier (of knutsel samen een schema in elkaar) en bespreek die uitgebreid met je kind(eren). Voeg er bijvoorbeeld ook start- en stoptijden aan toe. Zo wordt voor iedereen duidelijk, wanneer en voor hoe lang er gespeeld mag worden op bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

2. Maak bij schermtijd onderscheid tussen spelen en leren

Er is natuurlijk een verschil tussen spelen en leren. De tijd die jouw kind online besteedt aan onderwijs hoef je niet bij ‘de maximale schermtijd’ te rekenen. Hier lees je wat de maximale schermtijd is voor jouw kind.

Maak onderscheid tussen de verschillende vormen van schermtijd:

 • Schermtijd ter ontspanning (zoals tv-kijken en spelletjes spelen)
 • Schermtijd voor school
 • Schermtijd voor sociale interactie (contact met klasgenoten, vriendjes en familie)
 • Schermtijd voor creatieve activiteiten

3. Begeleid je kind bij kijken van filmpjes of spelen van spelletjes

Zorg altijd dat je weet wat je kind (online) kijkt. Kijk regelmatig samen een filmpje en deel samen de emoties. Is het eng, grappig of mooi. Kijk je kind alleen? Installeer bijvoorbeeld een internetfilter of gebruik een kinderbrowser. Wees duidelijk over welke video’s, tv-programma’s of games verboden zijn en leg uit waarom. Geef ook hier duidelijk aan hoe lang je kind mag spelen of kijken.

Tip: ga actief op zoek naar leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt.

Lees ook: 6x zo is je kind veilig op internet en online media

4. Zorg voor bewuste momenten met smartphone

We leven in een tijd dat we ook via digitale manieren contact kunnen leggen met de buitenwereld. Jouw smartphone is natuurlijk het middel daarvoor. Zo kan je kind even videobellen met opa en oma, vriendjes of vriendinnetjes.

5. Niet op een beeldscherm spelen? Geef je kinderen alternatieven

Is het voor je kind moeilijk om te stoppen met kijken naar een beeldscherm? Dit kan voor wrijving zorgen. Kom met alternatieve activiteiten. Daag je kind uit om bijvoorbeeld een spelletje te komen doen, een boekje te lezen of buiten te spelen. Zo help je je kind verder de dag door. Daarbij bewegen is harstikke gezond. Zorg voor afwisseling en stimuleer je kind om buiten te spelen door bijvoorbeeld naar een speeltuin in de buurt te wandelen.

6. Wees creatief met media

Waar beleef je samen met je kind plezier aan? Ga samen bewust met media aan de slag. Bijvoorbeeld:

 • Probeer fit en gezond te blijven met z’n allen, bijvoorbeeld met YouTube-video’s. Of zet muziek aan en ga lekker dansen samen. Tip: doe een stoelendans op jullie favoriete liedjes.
 • Maak samen een filmpje en deel deze bijvoorbeeld met familie.
 • Houd een (voor)leesuurtje of zet een luisterboek op.

7. Extra tips om grip te houden op je kind en zijn online mediagebruik

 • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is essentieel om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
 • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
 • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
 • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
 • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”.
 • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 • Voorkom dat je peuter meekijkt met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 • Leg je kind op de buik bij het spelen op de tablet of telefoon. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
  Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

Bron: NJI, GroeiGids

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender