6x waarom hetzelfde boek voorlezen goed is

6x waarom hetzelfde boek voorlezen goed is

Van je kind mag alles altijd hetzelfde blijven. Eén van de dingen waarin zich dat uit, is voorlezen. Kortom, weer hetzelfde boekje voorlezen. Toch ben jij de enige die het saai vindt: je kind vindt het juist prachtig. Van onregelmatigheid wordt je kind onrustig. Daarom wil hij iedere avond hetzelfde boekje lezen. De regelmaat biedt hem een veilige structuur. Wat hij ziet is bekend en bekende dingen zijn fijn. Van ritme wordt hij rustig. Boekjes met rijmpjes behoren dan misschien ook wel tot zijn favorieten. Wist je dat hetzelfde boekje lezen juist goed is voor de ontwikkeling van je kind? WIJ vertelt je hieronder waarom.

1. Je kind leert door herhaling

Voor je kind is herhaling één van de beste manieren om dingen te leren. Door tijdens het voorlezen keer op keer dezelfde woorden, plaatjes, kleuren en getallen tegen te komen, leert je kleine ze te herkennen en te benoemen. Als je een boekje vaak genoeg met hem leest, zal hij het uiteindelijk bijna uit zijn hoofd kennen. Als je de woorden dan eens verandert, roept hij: “Neehee, dat staat er niet!”

2. Je kind krijgt een grotere woordenschat

Door vaak voor te lezen vergroot je de woordenschat van je kind. Wanneer een kind meerdere keren hetzelfde boek leest of hoort, raken ze bekend en vertrouwd met een groter aantal woorden.

Gratis welkomstpakket bij WIJ Boekenplezier

Ontdek WIJ Boekenplezier met gratis welkomstpakket

Voorlezen is een fijne én leerzame manier om je kind liefdevolle aandacht te geven. Wist je dat kinderen die vaak zijn voorgelezen een grotere woordenschat hebben? De boekjes van WIJ Boekenplezier helpen je hierbij. Bestel het gratis welkomstpakket (excl. € 6,95 verzendkosten) en geniet, lees en ontdek!

Bestel nu het gratis welkomstpakket

3. Je kind leert het verhaal beter te begrijpen

Begrip is de essentie van lezen. Bij het voorlezen van hetzelfde boek stimuleer je begrijpend lezen. Je kind leert elke keer dat hij het verhaal hoort meer over het verhaal zelf. Door de herhaling stel je hem in staat om dieper in de betekenis van het verhaal te duiken. Zo bereid je je kind voor op meer complexe verhalen in de toekomst.

4. Je kind leert vooruit te kijken

Het lezen van boekjes is een goede manier om te leren anticiperen, oftewel: vooruitkijken. Hoe meer je kind bekend raakt met een boekje, hoe beter hij de voortgang en afloop van het verhaal zal kunnen voorspellen. Dat lijkt jou misschien stierlijk vervelend, maar voor je peuter is het dé manier om te leren dat dingen voorspelbaar kunnen zijn. En het is nog leuk ook!

5. Laat je kind meedoen

Voorlezen hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. De spanningsboog van je kleine is niet zo groot en een half uur luisteren naar een verhaal, zit er nog niet in. Maar een half uur samen met jou een boekje lezen wel. Laat je kind bijvoorbeeld woorden aanvullen of kleuren aanwijzen. Als hij een boekje al kent, kun je hem vragen het vervolg te voorspellen, of zelf een verhaaltje te maken bij de plaatjes.

6. Hetzelfde verhaal, maar toch anders

Om het voor jezelf leuk te houden, kun je proberen een boekje iedere keer een beetje anders voor te lezen. Wees creatief en probeer alle verschillende stemmetjes uit die je in huis hebt. Je hoeft je niet eens precies aan de woorden te houden die in het boekje staan. Je kunt best een beetje je eigen weg zoeken. Zo wordt het voorlezen van wéér hetzelfde boekje iedere keer een nieuwe uitdaging.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender