5 tips om je kind zelf te leren lezen

5 tips om je kind zelf te leren lezen

Als je kind naar groep 3 van de basisschool gaat leert hij pas echt lezen. Maar voor die tijd wordt hij al vaak geconfronteerd met woorden en letters. Waarschijnlijk wil hij nog voordat hij echt gaat leren lezen, al weten wat ze betekenen. Je kunt een aantal dingen doen om het zelf leren lezen te stimuleren. Hieronder geven we je vijf tips.

Wanneer begin je met zelf leren lezen?

Allereerst, hoe weet je eigenlijk of je kind toe is aan zelf leren lezen? Je wilt hem natuurlijk niet pushen of onzeker maken. Misschien pikt je kind het lezen als vanzelf op. Opeens merk je dat hij weet hoe hij zijn naam schrijft. Het kan ook zijn dat zijn interesse is gewekt en dat hij jou vraagt hoe je zijn naam schrijft. Dit is het moment dat je kind spelenderwijs kan leren lezen. Leer hem bijvoorbeeld steeds een nieuwe letter. “Dat is de P van pop”, zeg jij. “En van papa”, herkent je kind.

Als jouw kind geen interesse toont in letters en woorden, hoef je je nog geen zorgen te maken. Ieder kind bepaalt zijn eigen tempo. Houd dus goed in de gaten wat je kind wil en push hem niet. Het plezier dat hij heeft in het ’lezen’ van boekjes, heeft veel meer invloed op zijn toekomstige leesvaardigheid dan de hoeveelheid woorden die hij op jonge leeftijd al kan lezen of schrijven.

Liefde voor lezen ontwikkelt je kind niet vanzelf. Daarin speel jij een grote rol. Dat begon al toen je kind nog een baby was, maar ook als hij ouder wordt, kun je nog veel doen om zijn plezier in lezen te stimuleren.

1. Lees je kind vaak voor

Voorlezen is heel belangrijk voor je kind en een goede manier om hem de liefde voor lezen bij te brengen. Als je daar al vroeg mee begint, associeert hij boeken met gezelligheid en veiligheid. Het is een goed idee om je kind mee te laten kijken terwijl jij leest. Zo krijgt hij snel door dat die rare kriebeltjes wel echt iets voorstellen en zal hij ze zelf willen leren ontcijferen.

Tip: maak je kind gratis lid van de bibliotheek en ontvang het BoekStartKoffertje cadeau! BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Je kunt in de bibliotheek steeds nieuwe boekjes lenen om te ontdekken wat je kind leuk vindt.

2. Laat je kind voorlezen

Probeer de rollen eens om te draaien en laat je kind aan jou voorlezen. Doe het op speelse wijze en let hem bijvoorbeeld aan poppen of knuffeldieren voorlezen. Een kind dat kan voorlezen, of een poging daartoe doet, is trots op die prestatie en raak extra gemotiveerd om (nog) beter te leren lezen.

Tip: lees steeds hetzelfde boek voor en vraag je kind hoe het verhaal verder gaat en laat hem jouw zinnen afmaken. Dit bevordert zijn taalontwikkeling en geeft hem vertrouwen. Dit lijkt misschien saai, maar het is juist goed voor je kind. Heb je al eens aan deze zes redenen voor het voorlezen van hetzelfde boekje gedacht?

3. Reageer enthousiast op zijn leesgedrag

Reageer positief als je kind leest en prijs hem als hij voorleest, ook al gaat het niet vlekkeloos. Een positieve sfeer rondom lezen verhoogt de motivatie.

4. Beperk lezen niet tot boeken

Vind jouw kind boeken lezen niet zo leuk? Niet getreurd, lezen kun je overal doen. Denk bijvoorbeeld aan je omgeving: borden langs de snelweg, de ondertiteling op tv, tijdschriften, reclamefolders … Laat je kind de tekst voorlezen en prikkel het om informatie op te zoeken. Ook heb je diverse computerspelletjes en apps die lezen en taal stimuleren.

5. Geef het goede voorbeeld: lezen is leuk

Als je kind regelmatig kennismaakt met boeken, tijdschriften en lezende mensen leert hij dat lezen erbij hoort. Geef boeken daarom een prominente plek in huis en leg hier en daar een tijdschrift neer. Als je zelf eens een boek pakt en leest waar je kind bij is, merkt hij dat het een prettige bezigheid is en wordt hij er nieuwsgierig naar. Succes!

Gratis welkomstpakket bij WIJ Boekenplezier

Ontdek WIJ Boekenplezier met gratis welkomstpakket

Voorlezen is een fijne Ć©n leerzame manier om je kind liefdevolle aandacht te geven. Wist je dat kinderen die vaak zijn voorgelezen een grotere woordenschat hebben? De boekjes van WIJ Boekenplezier helpen je hierbij. Bestel het gratis welkomstpakket (excl. ā‚¬ 6,95 verzendkosten) en geniet, lees en ontdek!

Bestel nu het gratis welkomstpakket

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender