Welk beddengoed is veilig voor je kind?

Welk beddengoed is veilig voor je kind?

Wat voor beddengoed gebruik je voor jonge kinderen? Niet alleen om warm te houden, maar zeker ook voor zijn veiligheid.

Samen met VeiligheidNL

Wel of geen dekbed?

Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed uit meerdere lagen bestaat, is het te warm voor een heel jong kind en kan warmtestuwing ontstaan. Dit vergroot de kans op wiegendood. Gebruik daarom altijd een babyslaapzak, eventueel met een dunne deken, tot je kind 2 jaar is.

Wel of geen deken?

Kinderen tot 2 jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak. Natuurlijk mag je een babyslaapzak ook langer gebruiken. Een deken en een laken is dan eigenlijk niet nodig. Als je dat toch wilt, gebruik dan een dunne deken.

Een groot voordeel van een babyslaapzak is dat je kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien. Je kind kan zich niet blootwoelen en kan moeilijker uit bed klimmen.

Dekentjes zijn er van katoen, wol en synthetische materialen. Het materiaal maakt geen verschil, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en TNO Textiel, zo lang je het bedje maar kort en strak opmaakt. Synthetische materialen werken net zo isolerend als een wollen of katoenen dekentje.

Een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle dekens geldt: hoe dikker, hoe warmer. Het gewicht van de deken maakt geen verschil. Synthetische dekens zijn zeer licht, maar zeker niet minder warm. Of het dekentje warm genoeg is, hangt ook af van de temperatuur in de kamer waar je kind slaapt.

Een deken Ć©n een laken ventileert goed en je kunt er het bed goed kort mee opmaken. Je stopt het beddengoed aan de zijkanten in, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is bijna nooit nodig.

Je kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken. De deken moet dan wel even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn: aan de onder- en zijkanten moet je minimaal 10 centimeter over hebben om onder het matras te stoppen. Zorg dat de hoes goed sluit en vouw geen dekentje dubbel in de dekbedhoes.

Opmaaktips met veilig beddengoed voor kind

  • Zorg dat je kind niet te warm ligt. De aanbevolen kamertemperatuur is 16-18 Ā°C.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al erg warm.
  • Koop altijd een goed passende babyslaapzak. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn, zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.
  • Maak het ledikantje kort op: je kind ligt met zijn voetjes zo dicht mogelijk bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft zijn hoofdje vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.

Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in de ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een schapenvacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing. Ook een hoofdbeschermer of bedverkleiner wordt afgeraden. Beiden zijn van kussenachtig materiaal gemaakt en het gevaar bestaat dat je kind bekneld raakt of in ademnood komt.

Al een hoofdkussen?

Een hoofdkussen is voor een jong kind niet nodig. Het advies is om voor kinderen jonger dan 2 jaar geen hoofdkussen te gebruiken.

Meer informatie over het veilig gebruik van beddenboed? Lees het advies van VeiligheidNL.