Welk beddengoed is veilig voor je kind?

Welk beddengoed is veilig voor je kind?

Wat voor beddengoed gebruik je voor jonge kinderen? Niet alleen om warm te houden, maar zeker ook voor zijn veiligheid. En wanneer is je kind toe aan een hoofdkussen?

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Advies: tot 2 jaar een slaapzak

Kinderen tot 2 jaar slapen het veiligst in een slaapzak. Natuurlijk mag je een slaapzak ook langer gebruiken. Een deken en een laken zijn dan eigenlijk niet nodig. Een groot voordeel van een slaapzak is dat je kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen. Daarnaast maakt een slaapzak het moeilijker om te draaien. Je kind kan zich niet blootwoelen en kan moeilijker uit bed klimmen.

Wel of geen dekentje gebruiken?

Als je toch een dekentje wilt gebruiken naast de slaapzak, gebruik dan een dunne deken. Dekentjes zijn er van katoen, wol en synthetische materialen. Het materiaal maakt geen verschil, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en TNO Textiel, zo lang je het bedje maar kort en strak opmaakt. Synthetische materialen werken net zo isolerend als een wollen of katoenen dekentje.

Een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle dekens geldt: hoe dikker, hoe warmer. Het gewicht van de deken maakt geen verschil. Synthetische dekens zijn zeer licht, maar zeker niet minder warm. Of het dekentje warm genoeg is, hangt ook af van de temperatuur in de kamer waar je kind slaapt.

Je kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken. De deken moet dan wel even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn: aan de onder- en zijkanten moet je minimaal 10 centimeter over hebben om onder het matras te stoppen. Zorg dat de hoes goed sluit en vouw geen dekentje dubbel in de dekbedhoes.

Te warm of te koud in bed?

Je kunt makkelijk controleren of je kind het te warm of te koud heeft. Voel met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van zijn nek. Voelt het nekje lauw? Dan heeft je kind het niet te warm of te koud.

Opmaaktips met veilig beddengoed voor je kind

  • Zorg dat je kind niet te warm ligt. De aanbevolen kamertemperatuur is 16-18 Ā°C.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al erg warm.
  • Koop altijd een goed passende slaapzak. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn, zodat je kind niet in de slaapzak kan kruipen.
  • Maak het ledikantje kort op: je kind ligt met zijn voetjes zo dicht mogelijk bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft zijn hoofdje vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.
  • Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in de ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een schapenvacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing.
  • Ook een hoofdbeschermer of bedverkleiner wordt afgeraden. Beiden zijn van kussenachtig materiaal gemaakt en het gevaar bestaat dat je kind bekneld raakt of in ademnood komt.

Wel of geen dekbed?

Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed uit meerdere lagen bestaat, is het te warm voor een heel jong kind en kan warmtestuwing ontstaan. Bij baby’s vergroot dit de kans op wiegendood. Gebruik daarom altijd een slaapzak, eventueel met een dunne deken, tot je kind 2 jaar is. Hierna kun je overgaan op een dekbed. Als je een dekbed voor je kind aanschaft, let er dan op dat het dekbed niet groter is dan het formaat van het bed.

Juiste dekbed kiezen

Je hebt de keuze uit verschillende soorten dekbedden voor je kind. Een donzen dekbed is licht en laat goed vocht door, maar kun je niet wassen. Dat kan onhandig zijn bij ongelukjes of bedplassen. Een synthetisch dekbed kan wel in de wasmachine, maar laat geen vocht door en kan te warm zijn voor je kind. Een dekbed van katoen is wel ademend en wasbaar en daarom vaak de beste keuze.

Wanneer een hoofdkussen voor je kind?

Een hoofdkussen is voor een jong kind niet nodig. Het advies is om voor kinderen jonger dan 2 jaar geen hoofdkussen te gebruiken. Je kind kan vanaf 2 jaar veilig op een kussen slapen, maar heeft het misschien nog niet nodig. Als je peuter prima slaapt zonder kussen, kun je ermee wachten tot je merkt dat hij er interesse in gaat tonen, of bijvoorbeeld op de bank graag met zijn hoofd op een kussen ligt. Voor een kind tussen 2 en 4 jaar kun je gebruikmaken van een peuterkussen. Dit is een dun, zacht hoofdkussen speciaal gemaakt voor jonge kinderen.

Meer informatie over het veilig gebruik van beddengoed? Lees meer advies van VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender