Wanneer naar een peuterbed

Wanneer naar een peuterbed

De overstap van een ledikant naar een peuterbed kan best een grote verandering zijn. Het is slim om er goed over na te denken voordat je het doet. Een goede nachtrust is heel belangrijk voor hoe je kind zich voelt en hoe hij of zij met anderen omgaat. Daarnaast heeft het invloed op leren en op hoe goed zij zich kunnen concentreren.

Op een gegeven moment is je peuter toe aan de overstap van een ledikant naar een peuter- of groot bed. Veel ouders maken zich zorgen over veranderen van het slaapritme van hun kind, vooral als hun kleintje als een roosje slaapt in de ledikant. Te snel overstappen kan inderdaad zorgen voor slaapproblemen en protest bij bedtijd. Bij welke signalen kan je peuter de overstap maken naar een peuterbed en hoe maak je de overstap zo makkelijk mogelijk?

Vanaf welke leeftijd een peuterbed?

Is je peuter tussen de 2,5 en 3 jaar oud? En ongeveer 90 cm. lang? Dan is hij toe aan de overstap van een ledikant naar een peuterbed of groot bed. Dit is vooral een richtlijn. Het is belangrijker om goed te kijken naar de signalen van je kind. Heeft je kind de geborgenheid van zijn kleine bedje nog nodig? Stel de overstap dan nog even uit. Laat je kind niet langer in een ledikant, omdat jij het makkelijker vindt dat hij niet uit zijn ledikant kan klimmen en eventueel wel uit een bed.

Wanner is je peuter toe is aan een peuterbed?

De overstap naar een peuterbed gaat het makkelijkst als je peuter er echt aan toe is. Je kind hoeft dan minder te wennen aan zijn nieuwe bed en kan waarschijnlijk niet wachten om in het grote bed te gaan slapen. Je weet of je peuter klaar is voor een peuterbed, als hij de volgende signalen laat zien:

 • Je peuter klimt zelf uit zijn ledikant of hij praat veel over dat hij in een groot bed wil slapen. Misschien heeft hij vriend(innet)jes die de overstap al hebben gemaakt. Ook kan hij veel interesse tonen in jullie grote bed.
 • Je peuter lijkt zich gevangen te voelen tussen de spijlen van zijn ledikant. Je herkent dit aan je kind als hij veel vrijheid en ruimte nodig heeft.
 • Je peuter wordt simpelweg te groot voor het ledikant. In dit geval heb je weinig keuze en wordt het tijd voor een peuterbed.
 • Je hebt het gevoel dat je je kind alleen kan laten in een peuterbed. Je peuter zal - zeker in het begin - regelmatig zijn peuterbedje verlaten en zijn nieuw verkregen vrijheden ontdekken. Als je een kind hebt die als een wilde door de kamer banjert, is de overstap naar een peuterbed misschien nog niet zo handig. Op het moment dat je peuter zich goed aan de afspraken kan houden, kan je de overstap naar een peuterbed maken.

Gaan jullie voor een groot bed, dan heb je de keuze tussen een junior- of peuterbed of een echt bed. Een peuterbed is net even korter dan een eenpersoonsbed en met een extra rekje voor de veiligheid. De meeste peuterbedden kun je later uitbouwen tot een echt bed en de overgang is voor de meeste kinderen net iets minder groot. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Lees ook: Slapen in een campingbedje

De keuze is aan jou. En aan je peuter, want de beste manier om iets van een 2 of 3-jarige gedaan te krijgen, is hem erbij te betrekken! Kies wel het juiste moment uit; staan er grote veranderingen te wachten in je gezin zoals de komst van een broertje of zusje, zindelijkheidstraining, een verhuizing of verbouwing? Stel het moment dan nog even uit. Te veel veranderingen tegelijk kunnen je peuter overweldigen en het proces moeilijker maken voor jullie allebei. Peuters staan bekend om hun eigen willetje, dus pak het op een leuke, ontspannen manier aan.

Stappenplan overstap naar peuterbed

De overgang naar een peuterbed hoeft niet moeilijk te zijn. Volg deze tips om de overgang voor zowel jou als je kind gemakkelijker te maken.

 • Kies samen een bed uit en zet het ook samen in elkaar
 • Maak het gezellig op (nieuw beddengoed met zijn lievelingsdier of in zijn favoriete kleur!) met zijn knuffels en kussens. Dit geeft meteen een vertrouwd gevoel. Zodra je kind 2 jaar is geworden, mag hij ook slapen onder een dekbed en met kussen.
 • Laat ze zelf hun beddengoed kiezen. Betrek je peuter bij het kiezen van beddengoed, kussens en dekens. Samen winkelen voor deze items kan de overgang leuker maken.
 • Bereid je kind er gedurende de dag op een ontspannen manier op voor. Hij is nu al zo groot dat hij al in zijn nieuwe grote bed kan slapen.
 • Houd vast aan je vertrouwde slaaprituelen: pyjamaatje aan, tanden poetsen, voorlezen, knuffelen en ‘welterusten’.
 • Houd vol! Ook jouw peuter komt er de eerste week vast een paar keer uit ‘s nachts. Het is even wennen! Hoe vermoeiend ook, breng hem toch steeds terug naar zijn bedje, vertel hem dat hij nu lekker gaat slapen.
 • Blijft hij het eng vinden en uit bed komen, ga er dan een paar nachten naast liggen op een luchtbedje of matras. Zo voelt je kind zich veilig bij het in slaap vallen en ziet hij je meteen als hij wakker wordt in de nacht. Zijn vertrouwen in het grote bed neemt zo toe. Gaat het allemaal wat makkelijker, bouw dan langzaam af.
 • Weigert je peuter in zijn grote bed te slapen? Kijk dan of het haalbaar is om zijn ledikant weer tijdelijk terug te zetten en het over 2 maanden opnieuw te proberen.
 • Maak het samen met je peuter leuk. Lees boekjes over slapen in een bed om je peuter enthousiast te maken. Verzin samen spannende verhalen over het slapen in een groot bed. Vertel over familieleden en vrienden die ook allemaal in hun grote bed slapen, zodat je kind zich er deel van voelt.
 • Probeer eerst middagdutjes. Laat je peuter wennen aan het nieuwe bed tijdens dutjes en rustige momenten overdag. Zo wordt het bed geassocieerd met rust en kalmte.
 • Beloon goed gedrag. Als je peuter goed reageert op beloningen, gebruik dan stickers en positieve aanmoediging. Geef stickers voor elke nacht in het nieuwe bed.

Verwacht je nog een baby?

Als er een nieuwe baby op komst is, kan het nodig zijn om je peuter naar een ander bed te verplaatsen, zodat de pasgeborene de wieg kan gebruiken. Het is een goed idee om minstens een paar maanden voordat de baby arriveert te beginnen met de overgang naar het nieuwe bed voor je peuter. Op die manier heeft je peuter voldoende tijd om aan het idee van zijn nieuwe bed te wennen zonder zich jaloers of verdrongen te voelen door de komst van zijn nieuwe broertje of zusje. Toch kan het soms handiger zijn om een tweede wieg aan te schaffen voor de baby, vooral als je peuter nog niet klaar lijkt te zijn voor de overstap uit de wieg.

Hoe kies je een peuterbed?

Peuterbedden hebben vaak ingebouwde zijhekken om te voorkomen dat je kind uit bed valt en leuke designs die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Koop het matras en het bedframe bij voorkeur tegelijkertijd, zodat ze goed bij elkaar passen. Voor jonge kinderen is een laag bed handig, zodat ze gemakkelijk in en uit bed kunnen stappen en de kans op vallen wordt verminderd. Zorg ervoor dat het bed stevig is en afgeronde hoeken heeft om verwondingen te voorkomen.

Overweeg ook een cabriobed, dat zowel als wieg als peuterbed kan dienen. Je kunt één zijde van het ledikant verwijderen, waardoor je kind vrij kan bewegen zonder het comfort van de wieg te verliezen. Bovendien kan het peuterbed worden omgebouwd tot een volwaardig bed als je kind ouder wordt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender