Veilig bed

Veilig bed

Het bedje van je kind hoort niet alleen warm en knus te zijn, maar vooral ook veilig. Dat geldt voor het ledikant, maar ook voor het matras.

Samen met VeiligheidNL

Kinderledikant

Een ledikant is veilig als de spijlen minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter uit elkaar staan. Als de spijlafstand groter is, kan je kind tussen de spijlen door glijden. Bij een afstand kleiner dan 4,5 centimeter, kunnen zijn armpjes klem komen te zitten. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan je kind op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.

Campingbedje

Een campingbedje is handig als je ergens op visite gaat. Of bij opa en oma, als ze op je kleine passen. En op vakantie natuurlijk. Een campingbedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is het niet stevig genoeg.

Uit bed vallen

Jaarlijks belanden veel kinderen in het ziekenhuis, omdat ze uit bed vallen. Een (baby)slaapzak maakt het moeilijker voor je kind om uit bed te klimmen. Daarnaast kun je de volgende maatregelen treffen:

  • Haal, als het mogelijk is, een paar spijlen uit de zijwand, zodat je kind makkelijk uit bed kan stappen;
  • Leg een matras naast het bed, zodat je kind niet op een harde vloer valt;
  • Laat je kind in een laag bed slapen met een bedhekje. Je kind kan dan niet spontaan uit bed rollen.

Om te voorkomen dat je kind zonder toezicht door het huis gaat lopen of kruipen, kun je op de deur van zijn kamer eventueel een haakje maken. Je kunt ook de deurknop verticaal monteren. Let er op dat er in zijn kamer geen spullen zijn waarmee ongelukken kunnen gebeuren (stopcontacten, plastic zakken).

Matras

Je kind brengt veel tijd door in zijn bed. Daarom is het belangrijk dat het matras van goede kwaliteit en veilig is.

  • Kies een vlak en stevig matras;
  • Zorg dat het matras goed past in de ledikant. Het matras moet makkelijk in het bedje gelegd kunnen worden, maar er mag geen ruimte tussen het matras en het bed zijn. Anders kan je kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen;
  • Het matras moet dik genoeg zijn. Dunne matrasjes zijn vaak gemakkelijk om te vouwen, waardoor je kind zich onder het matrasje kan wurmen;
  • Het matras mag niet voorzien zijn van plastic. Plastic is warm en ventileert niet.

Wil je meer weten en tips over een veilig bed voor je kind? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender