Veilig bed voor je kind: waar let je op?

Veilig bed voor je kind: waar let je op?

Het bed van je kind moet niet alleen warm en knus zijn, maar vooral ook veilig. Of je nu een ledikant, peuterbed of juniorbed overweegt, het is essentieel om op bepaalde veiligheidsaspecten te letten. Hieronder vind je uitgebreide tips en adviezen om een veilige slaapplek voor je peuter of kleuter te creëren.

Mieke Cotterink

Beoordeeld door

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL

Veilig slapen in een ledikant

Een ledikant is geschikt voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar of een lengte van 90 centimeter. Let bij de aanschaf op het volgende:

  • Spijlafstand
    De ruimte tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter liggen. Bij een grotere afstand kan je kind tussen de spijlen doorglijden; bij een kleinere afstand kunnen armpjes of beentjes bekneld raken.

  • Spijlen tot de bodem
    De spijlen moeten doorlopen tot de bodem van het bedje. Als ze halverwege stoppen, kan je kind erop klimmen en uit bed vallen.

  • Verstelbare bedbodem
    Veel ledikanten hebben een verstelbare bodem. Zodra je kind zichzelf kan omrollen, is het verstandig de bodem te verlagen, zodat de afstand tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het bed minimaal 20 centimeter is. Kan je kind zitten? Zet de bodem dan op de laagste stand, met minimaal 55 centimeter tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het bed.

Matras: waar let je op?

Je kind brengt veel tijd door in zijn bed. Daarom is het belangrijk dat het matras van goede kwaliteit en veilig is.

  • Kies een vlak en stevig matras;
  • Zorg dat het matras goed past in de ledikant. Het matras moet makkelijk in het bedje gelegd kunnen worden, maar er mag geen ruimte tussen het matras en het bed zijn. Anders kan je kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen;
  • Het matras moet dik genoeg zijn. Dunne matrasjes zijn vaak gemakkelijk om te vouwen, waardoor je kind zich onder het matrasje kan wurmen;
  • Het matras mag niet voorzien zijn van plastic. Plastic is warm en ventileert niet.

Geen dekbed onder 2 jaar

Voor kinderen jonger dan 2 jaar wordt het gebruik van een dekbed afgeraden vanwege het risico op oververhitting en verstikking. Een slaapzak of een combinatie van een laken en deken is veiliger. Vanaf 2 jaar kan een dun katoenen dekbed en een laag kussen worden geïntroduceerd.

Gebruik campingbedje

Een campingbedje is handig als je ergens op visite gaat. Of bij opa en oma, als ze op je kleine passen. En op vakantie natuurlijk. Een campingbedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is het niet stevig genoeg.

Veilig slapen in een peuter- of juniorbed

Wanneer je kind het ledikant ontgroeit, is het tijd voor een peuter-, juniorbed. Peuterbedden zijn lager en vaak voorzien van een uitvalbeveiliging, zoals een hekje, om te voorkomen dat je kind ’s nachts uit bed rolt. Een peuterbed heeft doorgaans een matrasmaat van 70x140 cm en is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Je kunt ook meteen overstappen op een juniorbed. Die is groter, met een matrasmaat van gemiddeld 70x160 cm, en kan gebruikt worden tot ongeveer 8 jaar.

Kun je ook overstappen naar normaal eenpersoonsbed met de afmeting 90x200 cm? Op zich wel, een kind vanaf 2,5 jaar oud kan ook in een groot bed slapen, mits het uiteraard veilig is. Voel aan bij je kind of hij hieraan toe is, want de overstap naar dit bed kan groot zijn. Ons advies is om voor een laag bed te kiezen en altijd te zorgen voor uitvalbeveiliging.

Hoogslapers en stapelbedden

Peuters en kleuters vinden hoogslapers en het bovenste bed van een stapelbed altijd reuze interessant. Toch zijn deze slaapplekken niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar vanwege het risico op vallen. Voor jongere kinderen is een laag bed met eventueel een bedhekje de veiligste keuze.

3 tips om vallen uit bed te voorkomen

Jaarlijks belanden veel kinderen in het ziekenhuis, omdat ze uit bed vallen. Een (baby)slaapzak maakt het moeilijker voor je kind om uit bed te klimmen. Daarnaast kun je de volgende maatregelen treffen.

  1. Plaats een bedhekje aan de zijkant van het bed om te voorkomen dat je kind eruit rolt. Deze zijn vaak eenvoudig te monteren en bieden extra veiligheid.

  2. Leg een matras of zachte mat naast het bed voor het geval je kind toch uit bed valt, zodat de val wordt gebroken.

  3. Bij sommige ledikanten kun je een deel aan de zijkant verwijderen, zodat je kind zelfstandig in en uit bed kan stappen zonder te klimmen.

Veiligheid in de slaapkamer

Zodra je kind zelfstandig uit bed kan komen, is het belangrijk om de slaapkamer en het huis kindveilig te maken:

  • Stopcontactbeveiligers
    Plaats afdekplaatjes op stopcontacten om te voorkomen dat je kind erin steekt.

  • Traphekje
    Monteer een traphekje bovenaan en eventueel onderaan de trap om vallen te voorkomen.

  • Deurknop omhoog of haakje
    Om te voorkomen dat je kind zonder toezicht door het huis gaat lopen of kruipen, kun je op de deur van zijn kamer eventueel een haakje maken. Je kunt ook de deurknop verticaal monteren.

  • Berg gevaarlijke spullen op
    Let er op dat er in zijn kamer geen spullen zijn waarmee ongelukken kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een plastic zak.

Door aandacht te besteden aan deze punten, zorg je voor een veilige en comfortabele slaapomgeving voor je peuter of kleuter. Daar slaap je zelf tenslotte ook lekkerder van.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.

Beeld: iStock.com/gradyreese

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender