Slapen in een campingbedje
Je hebt er vast al één aangeschaft toen je kind nog een baby was, of misschien zelfs al toen je zwanger was: een campingbedje. Handig als je ergens op visite gaat. En op vakantie natuurlijk. Een campingbedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is het niet stevig genoeg.
Heb je nog geen campingbedje en overweeg je er één te kopen, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Welk bedje je kiest, hangt af van de situatie waarin je het wilt gebruiken. Afhankelijk daarvan stel je je eisen aan gewicht, comfort en afmetingen. Campingbedjes zijn grofweg in twee soorten in te delen. Je hebt vouwbedjes - die zijn vrij groot en zwaar - maar je hebt ook weekendbedjes in een tas. Deze zijn licht en makkelijk mee te nemen.
Lees ook: Logeren is een groot avontuur
In winkels voor outdoor recreatie zijn daarnaast speciale typen campingbedden te koop die geschikt zijn voor kampeervakanties. Deze categorie campingbedjes zijn eigenlijk een soort tentjes, voorzien van tentstokken en soms zelfs haringen, een zelfopblaasbaar matrasje en een UV-werend insectennet.
Wanneer is welk campingbedje geschikt?
- Als je het campingbedje meeneemt op een vliegreis, is het gewicht heel belangrijk. In zo’n geval kun je voor een weekendbedje in een draagtas kiezen. Zulke bedjes kun je vaak klein opvouwen, zodat ze gemakkelijk zijn mee te nemen;
- Heel lichte bedjes kun je in het vliegtuig zelfs als handbagage meenemen, zodat je kind ook tijdens een tussenstop of bij vertraging gewoon zijn dutje kan doen. Deze bedjes klappen in als een paraplu en worden opgerold in de bodem, die tevens matras is;
- Ook als je het bedje gebruikt om je kind mee te nemen op visite, is een licht, compact bedje het handigst. Je kunt het zelfs meenemen als je een dagje naar het strand gaat.
Veiligheid voorop
Campingbedjes moeten natuurlijk veilig en stevig zijn. Het inklapmechanisme van een campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben. Dit betekent dat het bedje pas ingeklapt kan worden als je een combinatie van twee handelingen uitvoert, bijvoorbeeld indrukken en duwen of draaien tegelijk. Deze sluitingen zijn voor een kind heel moeilijk te openen.
Daarnaast is er geen extra matras in het campingbed gelegd wordt, ook niet als het matras speciaal bedoeld is voor gebruik in een campingbed. Bij gebruik van een extra matras ontstaat het risico dat je kind tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en daardoor niet goed kan ademhalen.
Kijk ook naar de volgende video: Een fijne en veilige slaapplek
Kooptips
- Probeer voor aankoop in de winkel het in- en uitklappen van het bedje een keer uit. Let goed op dat het bedje volledig is uitgeklapt en niet per ongeluk kan inklappen.
- Een goed frame moet na uitklappen nog worden vergrendeld. Het campingbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen.
- Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben.
- De framebuizen zitten aan de buitenzijde van de stoffering van het campingbed, in verband met mogelijk beknellingsgevaar.
- Een goed campingbed is stabiel en kantelt niet als je kind tegen de rand duwt.
- De bodem van een goed campingbed is stevig en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. De bedbodem hangt voor een goed zwaartepunt zo laag mogelijk bij de grond.
- Als de bodemplaat opvouwbaar is, let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten.
- De zijwanden van een campingbed zijn (vanaf de bovenkant van het matras) minimaal 55 centimeter hoog.
- In de kuip zitten geen openingen. De diameter of wijdte van een gat in het gaas is niet groter dan de omtrek van een potlood (maximaal 7 millimeter), en het gaas is niet makkelijk uitrekbaar.
- Koop alleen bedjes die uitgevoerd zijn met twee luchtdoorlatende zijkanten.
- Het campingbed heeft geen scherpe metalen delen aan het frame en V-vormige openingen waar je kind achter kan blijven haken.
- Op de plaatsen waar de stangen door de stof gaan, zijn deze verstevigd met extra stof of stiksels.
- Scharnierpunten zijn goed weggewerkt en niet bereikbaar voor je kind.
- Het matras voelt stevig aan en kan niet gemakkelijk worden vervormd. Daarmee voorkom je dat je kind eventueel onder het matrasje terechtkomt. De ruimte tussen het matras en de wand van het campingbed is niet meer dan 2 centimeter.
- Koop je een tweedehands bedje, zorg dan dat er een gebruiksaanwijzing bij zit. En verzeker jezelf ervan dat er niet ondeskundig aan het bedje geknutseld is.
Lees voor je het campingbedje gebruikt altijd goed de gebruiksaanwijzing. Als je niet weet hoe het vergrendelingsmechanisme werkt, zou je het stuk kunnen maken. Druk bij het uitklappen nooit door als het niet gemakkelijk gaat. Waarschijnlijk doe je iets fout. Forceer je het systeem dan kun je het bedje niet meer gebruiken. Is er iets stuk, ga dan altijd met het bedje terug naar de winkel. Als je zelf gaat sleutelen, kun je het mechanisme beschadigen. Zet het bedje niet te dicht bij de verwarming, je kind raakt gemakkelijk oververhit.
Wil je meer weten over campingbedjes? Lees verder op VeiligheidNL.