Je kind wakker maken of laten slapen tijdens oud & nieuw?

Je kind wakker maken of laten slapen tijdens oud & nieuw?

De jaarwisseling: een feestelijk moment, maar voor ouders soms ook reden tot kopzorgen. Hoe laat je je kind slapen terwijl het vuurwerk knalt? Wat te doen als je oud & nieuw ergens anders dan thuis viert? Maak je je kind dan wakker om het spektakel te zien of niet? Slaapdeskundige Stephanie weet raad.

Stephanie Molenaar

Beoordeeld door

Stephanie Molenaar

Slaap- en onrustdeskundige

Niet doen: je baby wakker maken

Heb je een kleine baby, dan kun je die glas champagne rustig opdrinken (mits je natuurlijk geen borstvoeding geeft of ervoor kiest te kolven). Een baby hoef je namelijk niet wakker te maken, want ze snappen toch niet wat er aan de hand is én worden ook niet zo snel wakker van het vuurwerk. Maak je je kleintje wakker, dan verstoor je juist de slaap en het slaapritme en daar krijg je dan de komende dagen spijt van: niet doen dus.

Peuter zelf wakker laten worden

Een iets ouder kind wordt vaak zelf wakker door het geknal. Ophalen en meenemen naar beneden is dan wel zo gezellig en fijn voor je kind, helemaal als hij wakker is geschrokken door het vuurwerk. Feit blijft wel dat je beter kunt wachten tot je kleintje zelf wakker wordt. Slaapt je kind door? Dan kun je hem beter laten liggen.

Kleuters wakker maken?

Naar schoolgaande kinderen kun je net voor middennacht wakker maken, omdat ze sowieso wel wakker worden én er vaak graag bij willen zijn. Denk er wel aan dat je kleintje dan ook écht wakker wordt en je dus weer het bedtijdritueel inzet als het tijd is om te gaan slapen. Echt uitslapen zit er niet in, dus houd er rekening mee dat je kleintje de volgende dag vermoeid kan zijn. Bied rust. Zijn er nog slaapjes overdag? Dan wil je je kind misschien een tikje eerder erin leggen en in ieder geval naar behoefte laten slapen.

Ergens anders slapen

Vier je de jaarwisseling niet thuis? Neem dan in ieder geval een slaapplekje mee dat bekend is, zoals het campingbedje. Juist als je alles vertrouwd houdt, is de kans op lekker slapen het grootst. Wel zo fijn als je zelf ook nog van de avond wilt genieten.

5 tips voor een fijne jaarwisseling met je kind

Met deze vijf tips wordt jouw Oud en Nieuw een feestelijk moment, zonder zorgen:

  1. Maak vooral baby’s of jonge kinderen niet wakker. Veel kleintjes slapen gewoon door het geknal heen. Houd wel je babyfoon in de gaten natuurlijk.

  2. Bespreek met elkaar vooraf wie nuchter blijft: mét kinderen in huis wil je wel verantwoordelijk blijven.

  3. Blijf binnen met je kleintje. Dit is niet alleen veiliger, maar het zorgt er ook voor dat je ukje makkelijker de slaap kan vatten omdat hij veilig, warm en rustig blijft.

  4. Is er paniek? Kinderen die plots uit hun slaap worden gehaald kunnen verward zijn of bang. Blijf dan bij je kleine en houd het rustig. Meestal volgt de slaap redelijk rap als je kind gerustgesteld is. Je kind weet er de volgende dag vaak niets meer van.

  5. Maak van nieuwjaarsdag een rustdag met alle ruimte voor samenzijn en rust. Zo voorkom je dat je de komende dagen nog last hebt van een verstoord slaapritme, bij jou of je kleintje.

Day after: rusten en powernappen

Zelf wat moeite om ‘wakker’ te zijn de volgende dag? Pak dan een powernap na de lunch en slaap niet langer dan 1,5 uur. Zo houd je genoeg slaap ‘over’ om ’s nachts wel te slapen én kun je op nieuwjaarsdag nog steeds kwiek zijn. Dit kun je ook doen met oudere kinderen die normaal gesproken niet meer slapen overdag. Zo kunnen ze toch een beetje bijtanken. Overigens is rust ook voldoende. Dus als je een slaapweigeraar hebt, kies ervoor om samen lekker onder een dekentje te kruipen en te rusten. De warmte maakt namelijk slaperig en het ‘niets doen’ brengt ook herstel.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Stephanie Molenaar.

Beeld: iStock.com/Andrii Medvediuk

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender